За мен – Майк Рам

Майк РамКазвам се Майк Рам и през моя над 30-годишен професионален опит съм работил в над 20 фирми и организации. Започнал съм от най-ниското стъпало в служебната йерархия и съм стигнал до високи мениджърски позиции. В продължение на 10 години притежавах и собствена консултантска компания.

Професионален опит

Професионалният ми опит в корпоративния свят е бил предимно в областта на информационните технологии, а като собственик на бизнес съм работил като консултант, преподавател и маркетинг специалист. През това време съм имал възможност да придобия изключително богат опит в работните отношения. Както между работодател и работник, между клиент и изпълнител, така и между служителите в една компания.

Работил съм както с българи, така и с много чужденци – американци, гърци, германци, французи, австрийци и виетнамци. Бил съм момче за всичко, програмист, шеф на проект, шеф на фирма. Бил съм наемен работник, бил съм и собственик на фирма.

В търсенето на най-добрата работа за себе си съм писал много резюмета и съм кандидатствал в неизброимо много фирми. Като мениджър и като собственик на фирма пък съм имал възможността аз да подбирам персонал и да провеждам множество интервюта за работа.

Пазарът на труда

Днешната ситуация на пазара на труда е много динамична. Моите наблюдения сочат, че нито работодателите, нито кандидатите имат достатъчно опит и знания да представят себе си в най-добра светлина и да намерят подходящия партньор. Казвам „партньор“, защото вярвам, че отношенията между работодатели и работници трябва да бъдат партньорски. В нашето общество все още масово битува схващането, че тези отношения са антагонистични и едните експлоатират другите. Това мислене е твърде остаряло и невярно. В днешните динамични времена не можеш да постигнеш стабилен успех, ако залагаш на конфронтация. Истинския успех идва при тези, които умеят да увличат и мотивират другите. А това става с открити и честни правила.

За какво е този блог?

Вярвам, че моят опит и знания могат да бъдат полезни на всички. Както на тези, които си търсят нова работа, така и на тези, чиято задача е да управляват хора. Животът в офиса е сложна плетеница от взаимоотношения. Понякога прилича на латиноамерикански сериал. Но оставяйки настрана емоциите, поучавайки се от грешките си, можем да превърнем работното място в източник на удовлетворение и на удоволствие.

Този блог не е просто дъска с обяви за работа или съвети как да си напишете по-атрактивно CV. Тук ще говорим и за това как да си намерим най-подходящата за нас работа, и за това как да се разделим с предишната. За това как да се научим да се сработваме с колегите и началниците и как да извлечем максимална полза от пребиваването си в една фирма. Но най-вече как да превърнем работата в удоволствие. Защото само тогава човек се чувства щастлив и пълноценен.

Четете статиите, коментирайте и споделяйте вашето мнение, или ми пишете имейл чрез формата за контакт.

Ще се радвам ако с моите разкази и съвети успея да ви бъда полезен.