Девет мита за работното място

Гай Кавазаки е поGuy Kawasakiместил в блога си едно интересно интервю с Пенелопи Трънк за 9-те мита на работното място. Тя наскоро беше публикувала една подобна статия в блога си в Yahoo! Finance – „Най-лошите съвети за кариерата, които родителите могат да ни дадат“, която предизвика вълна от гневни коментари от възмутени и обидени родители.

Нейните съвети определено имат радикален привкус, но по-възрастните хора в Щатите масово ги възприемат като ерес, особено твърдението, че не си струва да се пилеят пари и време за висше образование. От друга страна, аргументите й са смислени и заслужават внимание. Макар и на моменти спорни, вярвам, че много скоро отношението на хората към работата и личния живот ще се промени в посоката, която тя предвижда.

Самият аз имам някои резерви, особено ако се погледне от културна гледна точка – ние в България имаме по-различни виждания за семейството от американците и съвета да живееш с родителите си докато си намериш добра работа ще се възприеме доста по-различно, отколкото в Америка. Аз съм напуснал семейството на родителите си веднага след като навърших пълнолетие и оттогава градя живота си сам. Смятам, че това е много важно и правилно решение в живота на човека и по същия начин съветвам децата си, въпреки че като родител ще ми е много мъчно да се разделя с тях.

Все пак темата е за кариерата и интервюто с Кавазаки е по-стройно и там тя руши по-различни митове. Моите най-силни пристрастия са към т.2 за честата смяна на работата. У нас това също се смята за голяма грешка и голям минус в кариерата, но нейните аргументи, че това е начина най-бързо да развиеш както професионалните си умения и опит, така и кариерата си (и заплатата си!) са напълно валидни и аз също го признавам от личен опит. Смяната на работата за някои хора означава, че си търсеща личност и че мястото, което заемаш в момента не може да ти предложи добри възможности за развитие.

Т.8 е класика – работи повече и ще успееш. Аз вече писах по тази тема, но аргументите на Пенелопи също си заслужават вниманието. Не е важно колко работиш, важно е да даваш резултат и да го покажеш, така че другите да го знаят. Все пак, работим за себе си, нали?

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 20.07.2008

    […] Девет мита за работното място. […]