Цяла заплата за половин работен ден, част 2

назначаване на нов служителОткакто вчера публикувах моите размисли по темата Цяла заплата за половин работен ден, получих доста интересни коментари. В допълнение, полският блогър Pawel Brodzinski публикува неговата доста интересна гледна точка по този въпрос. Затова, реших да продължа темата и да предложа още малко „храна за размисъл“.

Първо, да започнем с това, че понятие „цяла заплата“ не съществува

Заплатата на всеки служител се договаря индивидуално, макар и в някакви рамки. Такава е днес практиката не само в България, но и в целия свят, надявам се. Времената на „развития социализъм“, когато всички хора получаваха еднакви заплати, са останали далече в миналото. Днес, в доста компании в България съотношението между най-ниската и най-високата заплата е около 1:5, а в някои може да стигне до 1:10. Това означава, че е напълно нормално за пълен работен ден и 40-часова седмица един служител да получава 1000 лева заплата, а друг – 2000 лева (примерно).

Защо се получава така?

Ами, много просто. Защото се предполага, че един човек може да бъде по-квалифициран и по-продуктивен от друг. От книгите на Steve McConnell за софтуерния бизнес знаем, че разликата в производителността сред програмистите може да стигне 1:10, затова и приемаме за нормално разликата в заплатите също да стигне 1:10. Особено ако единият служител е стажант, а другият – с доста години опит и знания зад гърба си. Защо тогава е толкова трудно да приемем ситуация, в която заплатата на един човек е същата като заплатата на друг, но работното му време е два пъти по-кратко? За мене това е приемливо и логично, ако първият служител е два пъти (или повече) по-продуктивен от втория.

Някои коментатори допускат, че нашият герой е програмист

В действителност, никъде в оригиналната статия не е казано, че Албърт е програмист. Оригиналната постановка е за служител с неизвестна специалност. Но дори и да приемем, че ситуацията се развива в областта на софтуерната разработка, има много други роли, които не изискват служителя да прекарва цялото си време в офиса. Например: агент по продажбите, бизнес анализатор, специалист по внедряване и обучаване на крайния потребител, и т. н. По дефиниция от тези хора се изисква да прекарват значително време при клиента, а не да стоят постоянно в офиса. Така че тяхното отсъствие от офиса не би наранило екипния дух. Служител като Албърт от дадения пример може чудесно да изпълнява една от тези роли и да бъде назначен на половин работен ден. Единственото важно (поне за мен) условие е да може да се справя с поставените му задачи.

В заключение

Продължавам да вярвам, че ако сме достатъчно гъвкави в мисленето си, можем да постигнем по-добри резултати. Не трябва да робуваме на традициите, само защото са традиции и другите също ги следват. Трябва да ги използваме избирателно и да вземаме само онези, които могат да ни помогнат да постигнем целите си.

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. DTemplara каза:

  Здрасти.
  Мисля че Рейгън беше казал, че човек който не свършва цялата си работа за деня за по-малко от 6 часа не е истински работник. Или нещо такова.
  Странно как хората не разбират идеята и мотивацията на Албърт.
  Нормално е човек, когато натрупа опит да става по ефективе.
  Смея да твърдя, ча аз съм подобен на Албърт пример.

 2. Mike Ramm каза:

  Браво!
  Радвам се, че има хора като тебе. И аз мисля така и все повече вярвам, че вбъдеще ще печелят повече тези хора, които успяват по-ефективно да си организират времето.

 3. Владимир Маринов каза:

  идеята найстина е малко обща, всяка професия си има принципи, а също и за нея си има принципи за определяне на заплащането , знам за фирми в който хората работят на половин работен ден и получават добро заплащен. Аз работя като програмист и малко ми е трудно да възприема един подобен служител дори и бил той 10 пъти по продуктивен.

 4. Mike Ramm каза:

  @Владимир:
  Не можеш да възприемеш идеята да работи на половин работен ден въобще, да работи на половин ден и да получава твоята заплата, или това, че някой може да е 10 пъти по-производителен от друг?

  По принцип смятам, че в един софтуерен един екип най-важният фактор е комуникацията, така че най-добрата организация би наложила всички да спазват някакво общо работно време, за да могат да общуват по-пълноценно. Това важи с пълна сила за прорамистите, но както дадох пример в поста си, има други роли, за които се налага по-активно присъствие в офиса на клиента, отколкото в техния си офис, и за такива хора смятам, че подходът на Албърт е приемлив.

 5. Владимир Маринов каза:

  имам предвид че не го виждам конктерно като обикновен програмист работещ в екип. А това че има много различи роли в един екип съм съгласен.

 1. 02.10.2007

  […] коментари Нова работа » Blog Archive » Цяла заплата за половин ра