Добра работа ли имате? Кратък тест

работа и удоволствиеДнешната ситуация на трудовия пазар все повече се измества в полза на работниците. Така е в САЩ от известно време насам, такава тенденция се забелязва и у нас. Според едно проучване на Wall St. Journal, във всеки един момент 70% от работещите си търсят нова работа. И то не просто работа за повече пари, а добра работа – работа, която носи удоволствие и удовлетворение.

Коя, обаче, е добра работата за нас?

Има ли някакви обективни критерии, на които трябва да отговаря тя? Блогърката Penelope Trunk предлага няколко прости критерия, по които можем донякъде да оценим дали работата, която упражняваме в момента, си струва. Към всеки критерий са указани колко точки дава, ако работата ни го покрива. Ето ги и самите тях:

1. Кратък и предсказуем път до работното място – 1 точка

За американците ежедневното пътуване до работа и обратно се е превърнало в кошмар. За работещите в някои от големите мегаполиси, пътуването отнема понякога до 2 часа в едната посока. У нас това също се забелязва като сериозен проблем, макар и за момента само в няколко от по-големите градове и най-обособено в столицата. Човекът, казва Пенелопи, може да понесе много и различни неприятни ситуации, но не може да привикне към нещо, което е неприятно и различно всеки ден.

2. Работен процес, който можеш да управляваш – 1 точка

Тук акцентът не е толкова върху самата работа, колкото върху това да можеш да управляваш собствения личен си живот. А това не би било възможно, ако нямаш някакъв контрол върху работния процес. С други думи, доколко задачите, които имаш да изпълниш, могат да бъдат предвидени и планирани? Доколко работата отнема от личното ти време и нарушава личния ти живот?

3. Ясни и предизвикателни задачи – 1 точка

Задачи, които не са интересни и не представляват никакво предизвикателство, водят до скука и отвращение към работата. В другата крайност пък са трудни и предизвикателни, но не много ясно дефинирани задачи. Това от своя страна води до объркване и стрес, защото човек не може да разбере дали е на прав път и какво му е необходимо, за да се справи. Особено се усложнява положението, ако към това добавим и шеф, който е труднодостъпен или некомуникативен.

Струва си да се отбележи, че основната причина за изтощението в работата не е времето, прекарано в работа, а това дали от работата е имало някакъв смисъл. Пенелопи дава пример за голямо текучество сред медицинските сестри, работещи в отделение за детски изгаряния. Там е ужасно изцеждащо да работиш, като виждаш, че въпреки всички положени грижи, не си в състояние да облекчиш болката на децата.

4. Двама колеги, с които сте добри приятели – 3 точки

Ако имате поне двама колеги, които са и ваши добри приятели, това е почти сигурна гаранция, че имате добра работа. Това е така, защото с помощта на приятелите бихте могли да превъзмогнете много по-лесно лошите страни на вашата работа и проблемите, които възникват пред вас.

Тълкуване на резултатите:

 • 0-2 точки – По-скоро не ви е добра работата – търсете си друга.
 • 3 точки – Средна работа, става.
 • 4 – 6 точки – Вашата работа е истинско удоволствие – вие сте човек с късмет!

Дали вашата работа е добра? Направете този малък тест и споделете вашите резултати. Би било интересно за всички.

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. marsian каза:

  Браво, хубава идея. Успех!
  Понеже има и въпрос – моята си е добра и без теста.
  Но със сигурност е ужасно човек да прекарва една трета от деня си (живота си) където не се чувства добре, полезен и реализиран. Инерцията вреди на всички и в този случай – и на служителя и на работодателя.
  Е, винаги остава и една друга тема – непокритите претенции, но те не са обект на разглеждане тук 😉

 2. Vani каза:

  Знаеш ли, от известно време си търся работа и разглеждам много предложения, които са потенциалните ми нови работни места. Мисля за нещата, за които си писал, от месеци, защото са наистина важни. Забелязвам нещо много лошо в нашия град – първите три пункта в Теста дават абсолютна нула за всички налични предложения за работа, които съм виждала в последните седмици. Разбира се ние правим компромиси със себе си, защото все от нещо трябва да се живее.. Но лошото е, че нямаме особен избор, за да си сменим работата, както съветва тестът. Той наистина не е правен за София.

 3. Майк Рам каза:

  Вани, всъщност тестът е правен за американци, а някои от тях пътуват даже повече и от софиянци. Според мен имаме избор, но не е лесно нито да откриеш правилната фирма, нито да намериш сили да я търсиш, защото от първия път рядко се уцелва.