Какъв е вашият „интернет образ“?

No GoogleЕдно скорошно изследване, проведено от The Creative Group, показва, че 50% от интервюираните работодатели правят проучване за кандидатите за работа, използвайки Google или други търсачки. От тях 14% са взели решение да отхвърлят даден кандидат базирайки се на информацията, намерена в интернет.

Доскоро не бях се замислял над това, че може да се използва интернет пространството за събиране на допълнителна информация за кандидатите за работа, но от известно време насам виждам, че в САЩ това се е превърнало в регулярна практика. В интерес на истината, търсенето не е насочено само към вадене на „кирливи ризи“, а е просто начин да се разбере по-добре характера и личността на кандидата.

Когато аз самият станах административен мениджър и трябваше активно да се занимавам с наемане на хора, също започнах да прибягвам до такива методи и бях много изненадан (за щастие само в положителен смисъл) от информацията, която намирах за някои от кандидатите.

В този ред на мисли се сещам за няколко съвета, които мога да отправя и към работодателите, и към кандидатите.

За работодателите:

 1. Създайте си практиката да правите интернет търсене за кандидатите, които идват при вас за работа. По-активните имат силно интернет присъствие и оттам бихте могли да научите много за техните професионални интереси, както и за личностните им качества.
 2. Въпреки това, не се предоверявайте на това, което намирате по мрежата. Първо, възможно е да има съвпадение на имената и да намерите странни неща за вашия кандидат, а всъщност да се окаже, че става дума за друг човек. Второ, хората са богати на мисли и емоции същества и непрекъснато се променят. Едно изказване в интернет форум не може да бъде меродавно и не винаги изразява истинската същност на кандидата.

За кандидатите:

 1. Ако искате да бъдете забелязани, ако искате да бъдете оценени като професионалисти – създайте свой интернет образ – пишете във форуми, създайте блог, коментирайте в сайтове и блогове, които позволяват това.
 2. Добре е да фокусирате вашето интернет присъствието в сайтове и теми, свързани с професионалните ви интереси. Един личен сайт или блог, посветен на вашите професионални търсения и опит, би разкрил пред вашите работодатели една активна личност, отдадена на своята професия – точно такъв тип, който те ценят и търсят да наемат.
 3. Имайте предвид, че дори и личните сайтове или фотоалбуми разкриват съществени черти от вашия характер.
 4. Внимавайте как се изразявате и какви лични снимки публикувате. Текстовете, които сте публикували с нецензурен език ще направят много лошо впечатление на потенциалния работодател и могат да го откажат да ви наеме.
 5. От време на време (а преди кандидатстване – задължително) си правете сами проучване за себе си. Използвайте не само Google, а и други търсачки и директории.
 6. Регистрирайте се в някоя социална мрежа. Задължително си създайте профил в LinkedIn.com – световната мрежа на професионалистите – и публикувайте информация за вашия професионален стаж. Това прави много добро впечатление на работодателите.
 7. Бъдете готови да обясните вашите думи или вашето поведение в интернет по време на интервюто. Много е вероятно работодателят да е направил проучване за вас и да е открил някои смущаващи факти. Никак няма да се отрази добре на имиджа ви, ако не можете да дадете разумно обяснение за тях.

Светът вече е друг. Не само живеем в едно „глобално село“, ами може би вече всички сме в къщата на Биг Брадър. Много от нашите думи и постъпки са регистрирани в Мрежата и са достъпни за всеки. Това оказва влияние на не само на потенциалните работодатели, но и на колеги, приятели, партньори. Така, че – създайте си правилния имидж в интернет пространството, за да бъдете забелязвани и оценяни по достойнство!

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. Здравей, Майк,

  Поздравления за поредната добра статия. Интернет образът, наричан още от американците интернет брандинг (a.k.a Personal Branding through Internet) набира все повече популярност при търсене на работа.

  Един прекрасен начин за набиране на предимство пред останалите кандидати е създаване на тематичен блог, в който да споделяте съвети и опит, излечени от специализацията и стажа ви. Всъщност професионални блогове често се използват като портфолиота на freelance работници (дизайнери, автори на съдържание, преводачи, уеб разработчици и т.н.). Защо да не прилагаме същата стратегия при намиране на постоянна работа?

  Поздрави,
  Димитър Николов
  Креативен.ком

 2. Майк Рам каза:

  Димитър, благодаря за поздравленията!

  Напълно споделям твоето мнение за професионално насочените блогове. Аз правя точно това и напоследък ми прави впечатление, че доста хора се насочват към тази форма на персонален маркетинг. Смятам, че това е изключително добър начин да постигнеш авторитет в професионалното си общество и респективно да си намериш най-подходящата работа.

 3. Освен, че професионално съставеният блог помага при намирането на подходящата работа, той често носи допълнителни доходи, понякога дори неочаквани.

  В Креативен.ком рядко съм прилагал директни стратегии за монетизиране. Въпреки това, блогът се самоиздържа от спонсорите си FColor.bg, които любезно предоставят хостинг план и домейн за около 260лв на година.

  В една от статиите си бях споделил, че в свободното си време работя като freelance преводач. Това неочаквано доведе до предложение за работа като преводач на реномирано онлайн издание (което предпочитам да остане в тайна) и до консултантска дейност за оптимизацията за търсачки, съдържанието и неговата визия.

  Тоест блогът е не само портфолио, а начин да припечелиш нестабилни, но добро количество странични пари.

  Поздрави,
  Димитър Николов
  Креативен.ком

 4. Димитър, това за работата в онлайн изданието е страхотна новина!

  И все пак, кое е това издание (че да го посещавам по-често)?

 1. 01.01.2008

  […] Какъв е вашият “интернет образ”? […]

 2. 09.03.2009

  […] Това поставя все по-остро въпроса за представянето на вашия личен образ в интернет или вашата лична […]