Заплатите на ИТ специалистите

MoneyСпоред проучване, организирано от в-к Computerworld и проведено от Алфа Рисърч, средната заплата за 2007 г. на ИКТ специалистите е 970 лева. То е над 2 пъти по-високо от средното за страната, което е 408 лева. Тук не става ясно дали говорим за нетно възнаграждение (както обикновено се пазарят хората в бранша) или брутно, каквато е официалната практика, но това не е толкова важно. Важното е, че има някаква числова стойност, която може да служи за отправна точка за някои анализи.

Аз, например, не съм срещал кандидат в областта на ИТ, дори и незавършил студент, който да очаква стартова заплата по-малка от 1000 лева нето. Става дума за София. При положение, че максималните заплати надхвърлят 4000 лева, за да се получи средна стойност от 970 лева, означава, че има оргомно количество хора (предимно в провинцията), които получават заплати по-малки от 500 лева, което пък противоречи на резултатите от проучването, които казват, че само 25% от ИКТ служителите влизат в тази категория.

Друг интересен факт от това проучване е, че хората получават увеличение на възнаграждението си на календарен принцип, т.е. на определен период от време, което няма нищо общо с тяхната производителност или ефективност. Все още формата на мотивация чрез бонуси, свързани с качеството на работата, е много слабо застъпено. Редовната месечна заплата е най-важното форма на възнаграждение и на мотивация. Въпреки, че информационните технологии се доминират и дирижират от САЩ, у нас в тази индустрия не се възприемат американските модели на финансово стимулиране, а се залага на сигурността на заплатата.

Много показателно е и получават увеличение на възнаграждението си на календарен принцип. Над 30% от ИТ служителите са заявили, че квалификациите и обученията са най-ценените стимули и имат особена важност за тях. Бонуси под такава форма, обаче, реално се дават на по-малко от 4% от кадрите. Подобно е положението и с работното време. Гъвкавостта му се цени от над 31% от ИТ кадрите, но де факто бонус във времеви аспекти се дава на едва 6% от тях.

Това идва да покаже, че все още за мнозинството работодатели мотивиращ фактор номер едно по отношение на персонала, е контролът. Относително високата заплата, увеличенията през определен период от време, строгото спазване на работното време, са все неща, които възпитават служителите на преданост, лоялност и послушание. Контролът над персонала дори и в такава модерна и динамична област, у нас е по-ценен, отколкото креативността, изобретателността и ефективността.

При служителите такъв фактор са сигурността и комфортът. Високата и стабилна заплата, която гарантирано се повишава всяка година, липсата на безработица и заплаха от загуба на работа, все по-добрите физически условия на труд са сред нещата, които дават чувството за сигурност в утрешния ден.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. voxy каза:

    не се уточнява кого са имали предвид под IT-специалист, защото доста често се включват и опъващите кабели в това число, и те може да са смъкнали това средно