За и против снимката в CV-то

Как да оформим автобиографията си, когато кандидатстваме за работа?

Ако направите проучване по интернет, ще намерите много източници на информация как да се оформи едно CV или автобиография. Трудно бих могъл да кажа нещо уникално, което да не е било казано или писано досега, но пък мога да споделя своето виждане за някои елементи на доброто CV, изхождайки от богатия си опит както в писането, така и в четенето на подобна литература. Вярвам, че с това мога да бъда полезен на всички, които си търсят нова работа.

Затова, от днес започвам нова тема – „Фактори за съставяне на добро CV“, в която ще ви разказвам за това, как е най-добре да се подходи при изготвянето на CV-то, за да може да си гарантирате интервю за работа, което е неговата основна цел.

В повечето от американските източници се препоръчва да не се слага снимка поради няколко причини:

 • Издава пола ви
 • Издава възрастта ви
 • Издава расовата ви принадлежност

Смята се, че виждайки ви на снимка, потенциалният работодател може да вземе някакво решение, базирано на вашия външен вид или на полови или расови предразсъдъци. А това, в повечето държави се смята за недопустимо. Затова, за да се избегне възможността работодателя да бъде повлиян от тях и въобще да не ви повика на интервю, се препоръчва да не се слага снимка.

Тези съображения са валидни, но премахването на снимката не спасява положението, ако човекът, който трябва да вземе решението е расист, сексист или страда от други предразсъдъци. Така или иначе, на интервюто ще се видите очи в очи и тези факти отново ще станат негово достояние. (Освен ако не се явите с маска на лицето или не провеждате интервюто в някоя изповедалня 🙂 )

Моят съвет е: ако потенциалните ви работодатели са обзети от предразсъдъци и не ви назначат заради това – приемете го като късмет. По-добре е да не ви вземат, отколкото да ви назначат и да превърнат живота ви в ад. Насочете усилията си към тези, които го заслужават.

Защо снимката е важна и трябва да присъства във вашето CV?

Когато се прави кампания по набиране на хора, в някои фирми получават огромно количество автобиографии. Единственият начин да се идентифицира един кандидат, е по името, което нищо не говори на работодателя. Една снимка вече е много силно отличаващ белег и прави впечатление. Снимката, както казват китайците „струва повече от хиляда думи“.

Когато види вашата снимка, човекът, който ще ви интервюира, започва да си създава нагласата да види на живо точно този образ, който е видял и на снимката. Това гарантира, че на интервюто няма да бъде изненадан от вашия вид. Ако пък и за интервюто се подготвите да изглеждате добре – можете да постигнете още по-силен ефект на визуално присъствие.

В обратния случай, ако работодателят няма предварителна идея как изглеждате, при първата среща може да бъде изненадан, което да доведе до емоционална реакция, която да повлияе (негативно) на неговото решение.

Снимката е много силно средство за визуално въздействие. Тя е вашето лице (буквално и преносно), тя е вашата визуална реклама и трябва да присъства на вашето CV. Не трябва да се срамувате или да се притеснявате, че не изглеждате добре. Тези, които ще работят с вас, ще ви гледат всеки ден! Ако се притеснявате, че имате някакъв визуален дефект или че просто не сте хубави – потърсете съвет от приятел как да се подготвите за снимка, така че да изглеждате максимално добре. Приятелите ще ви вдъхнат увереност и ще ви подкрепят!

Как да си направим снимка за автобиография?

Като вече казах, снимката е средство за визуална реклама на вашата личност и като такова, за да има желания ефект, трябва да бъде изготвена както трябва. Най-правилният подход е да бъде направена в студио от професионален фотограф, за да няма дефекти и да изглеждате максимално добре. В студиата могат да нагласят осветлението, както и да поставят подходящи драперии за фон, за да могат да се виждат чертите на лицето ви по-добре и като цяло да изпъкне вашият образ. По този начин ще избегнете и традиционните дефекти на любителските снимки като липса на фокус, червени очи, изместен център на тежестта и т.н.

Трябва да облечете дрехи, подходящи за случая. Например, ако работата ви е да работите в офис, е добре да си сложите костюм. Направете си прическа или поне се срешете. Мъжете, които не носят постоянна брада трябва да се обръснат. Усмихнете се и гледайте бодро! От снимката трябва да личи, че сте човек интелигентен, отворен, действен, амбициозен и готов на подвизи.

My imageКъде се поставя снимката?

Въпреки, че е важна, снимката не е центърът на вниманието във вашето CV (освен ако не кандидатсвате за работа като манекен, танцьор или спортист – тогава може да има специални изисквания). Тя трябва да бъде в паспортен формат и да ви изобразява в бюст (освен ако няма специални изисквания). Добре е да стои в горния ляв или десен ъгъл на страницата. Понеже страниците обикновено се защипват отляво, аз препоръчвам снимката да стои в горния десен ъгъл, за да е вижда по-добре, когато се разгръща.

Заключение

Първо, трябва да повярвате в себе си, в своите качества, в мотивацията си и в своето излъчване. След това си направете труда да се подготвите и отидете във фото студио, където да си направите една професионална снимка. Сложете я във вашето CV – тя е вашето лого! Повярвайте ми, така ще направите по-силно впечатление на HR мениджърите, които ще преглеждат вашето резюме и със сигурност ще си увеличите шансовете както за интервю, така и за назначаване на новата работа!

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. xotspot.com каза:

  Определено „ЗА“, работодателите харесват да установят визуален контакт с кандидата, затова се усмихвайте на снимката 😉

 2. Определено смятам, че е по-добре със снимка, колкото и да не сме фотогенични, все някоя измежду всичките ни снимки ще е добра.
  Според наличието на снимка създава усещане от работодателя за откритост на кандидата.

 3. blaga каза:

  izcqlo protiv ne kandidatstvam za model nali?za6to da se izbira po van6niq vid a ne po opita

 4. Майк Рам каза:

  Блага, винаги се избира и по външния вид – човек винаги се влияе от онова, което вижда. Въпросът е дали ще си направи преценката от снимката в сивито, или когато те види на живо на интервюто.

  Освен това преценката се прави и от грамотното писане. Напиши си сивито на шльокавица, така както пишеш коментарите и никога няма да те вземат на работа 🙂