Кариерните съвети на Marc Andreessen

Marc AndreessenЗабележка (09.12.2010): за съжаление, в един момент Марк Андрийсен изтри цялото съдържание на блога си и започна да го пише наново, поради което цитираната статия вече не съществува. Това, обаче, не прави съветите, които открих в нея по-маловажни.

Marc Andreessen е забележителна личност на нашето време. Известен най-вече като един от основателите на Netscape, софтуерен вундеркинд, предприемач и финансист, той е една от емблематичните личности на технологичния и бизнес свят.

В своя блог Марк е публикувал една серия от съвети за кариерата, в която споделя своите виждания за пътя, по който би трябвало да върви един човек, зареден с амбиция и творчески ентусиазъм. Но, както казва той във въведението, ако искате да водите кротък и спокоен живот, тези съвети не са за вас.

„Те са за хора с висок потенциал, които искат да блеснат в кариерата си и да постигнат значително влияние в своята област и в света.“

В първата част на своите съвети, Марк дефинира първото правило на кариерното планиране: Не планирай кариерата си!

Светът е невероятно сложно място и всичко се променя постоянно. Не можеш да планираш кариерата си, защото няма никаква представа какво ще се случи в бъдещето.

Освен това, да планираш кариерата си, означава да я ограничиш. Затова, второто важно правило, което той постулира, е: Фокусирайте се в развиване на способностите си и в търсене на възможности.

Възможностите са ключа. Аз твърдя, че възможностите, грубо казано, попадат в две категории: такива, които се показват пред вас, и такива, които вие самите създавате. И двата вида са изключително важни за вашата кариера.

Възможностите, които се представят пред вас, са резултат (поне донякъде) от това да бъдеш на подходящото място в подходящото време. Те имат склонност да ви се показват точно когато не ги очаквате и много често когато сте заети с други ангажименти, които биха ви попречили да им се отдадете. Освен това те се появяват и изчезват бързо – ако не се нахвърлите веднага върху възможността, някой друг ще го направи и тя ще изчезне.

Не спирам да се изумявам, казва той, колко много хора се сблъскват с добри възможности и ги подминават. И точно това е, което отличава хората, които се изстрелват в кариерата като ракети, и тези, които не могат. Разбира се, всяко едно такова начинание е рисково и по-нататък в статията си Марк ни съветва как да планираме и контролираме риска.

Втората част от съветите е посветена на уменията и образованието. Тук Марк цитира един пост на Scott Adams – създателят на офис-комиксите за Dilbert, който аз намирам за изключително ценен:

Ако искате средно успешен живот, няма какво да планирате. Просто се пазете от неприятности, ходете на училище и кандидатствайте за работа, която може да ви хареса. Но ако искате да постигнете нещо изключително, имате два пътя:

1. Да станете най-добрият в една специфична област.
2. Да станете много добър (top 25%) в две или повече области.

Първата стратегия е толкова трудна, че е почти невъзможна. Много малко хора могат да играят в NBA или да издадат платинен албум…

Втората стратегия е значително по-лесна. Всеки има поне няколко области, в които би могъл да влезе сред най-добрите 25% с малко повече усилие. Аз, например, мога да рисувам по-добре от повечето хора, но не съм художник. И не съм по-смешен от професионален комик, но съм по-забавен от повечето хора. Магията е точно в това, че много малко хора могат да рисуват добре и да правят смешки. Точно комбинацията от тези две неща прави моите способности толкова уникални…

Нещо повече, продължава Марк, това е и тайната формулата на успешните мениджъри. Те почти никога не са най-добрите в продажбите, в маркетинга, във финансите или в управлението на хора, но те са сред най-добрите 25%, които притежават комбинация от всички тези умения и следователно са квалифицирани реално да управляват нещо важно.

Съветите на Marc Andreessen по отношение на образованието също са интересни, макар че са доста тясно насочени към американската образователна система, която няма почти нищо общо с нашата. Това, което все пак може човек да използва с успех, са петте области, в които Марк ни съветва да развиваме своите умения:

 1. Комуникация. Най-готиното нещо на комуникацията е, че повечето хора са много зле, защото въобще не я вземат насериозно като умение, което трябва да се развива. Това важи с особена сила за хората, занимаващи се с технологии, които вярват, че светът е устроен логично и всеки човек автоматично разбира естеството на нещата.
 2. Мениджмънт. Ако имате възможност, научете се да управлявате хора, а най-добрият начин да го постигнете е ако работите за някой истински голям мениджър.
 3. Продажби. Научете се да продавате. Научете се как да убеждавате хората, че нещо е в техен интерес, даже и ако те не го осъзнават в този момент.
 4. Финанси. Едно добро ниво на финансова грамотност – финансова теория, разбиране на финансовите показатели, бюджетиране и планиране, корпоративни структури, механизмите на функциониране на пазарите на ценни книжа – може да бъде мощен старт за почти всяка кариера.
 5. Други култури. Времето, прекарано в други страни, запознавайки се с други култури, ще се изплати по много различни начини през цялата ви кариера. Ако вашата фирма или университет ви предложи възможност да прекарате известно време в друга страна, това по всяка вероятност е една добра идея, така че – приемете я.

Третата част на съветите на Marc Andreessen е посветена на въпроса: Къде да работим? В коя индустрия да се насочим и защо? Тук той отново ни предлага своите правила, които изглеждат странни и провокативни, но си струва човек да се замисли върху тях.

Изберете си индустрия, в която създателите на най-важните фирми са все още живи и активно ги управляват. Това означава, че индустрията е млада и жизнена, и че все още има възможности за разработване и развитие. Ако създателите на тази индустрия са вече умрели и пенсионирани, това означава, че тя се ръководи от трето или четвърто поколение мениджъри, които са наследили компаниите вече изградени и служат, за да пазят статуквото.

След като изберете индустрията, гмурнете се право в центъра на събитията колкото може по-скоро.

Вашата цел трябва да бъде сърцето на промяната и да търсите „къде се случват нещата“. Винаги търсете къде е най-динамичната и най-вълнуващата среда. Там могат да бъдат открити най-добрите възможности. Приложете това правило когато избирате в коя фирма да постъпите и дори в кой град да отидете – идете там, където се случват събитията, там където е „екшъна“.

Статиите на Марк са дълги и интересни, и в тях има много полезни съвети и неща, над които да се замислим. Това, с което той завършва (поне засега) е един важен за мен съвет, който и аз бих поставил като заключение на този пост:

Всяка работа, която вършите и всяка роля, която изпълнявате, винаги ще бъдат и тактическа, и стратегическа възможност за вас.

Тактическата възможност е очевидна:

 • придобий умения и опит, които ще ти бъдат полезни за в бъдеще и
 • прави го така добре, че да създадеш име, което хората да произнасят с респект.

Стратегическата е по-малко очевидна и затова много хора не я забелязват:

Всяка работа, всяка роля, всяка фирма, където попаднеш, ти дават възможност да научиш как работи бизнеса и как работи индустрията.

Мислете стратегически! Задавайте си въпроси като тези:

 • Как бих могъл да създам фирма като тази днес?
 • Ако трябваше да създам фирма в тази индустрия, с какво тя би била по-различна от тази?
 • Защо фирмите в тази индустрия работят по този начин?
 • Може ли тази индустрия да работи по друг начин?
 • Кои клиенти са подценени и не се обслужват добре?
 • Кои нови технологии биха могли радикално да променят нещата?
 • Ако създателите на тази индустрия трябваше да започнат днес, как биха го направили?

Може да харесате още...