Как да впечатлим шефа си?

Boss 2

Джим, който нарича себе си „The Lazy Business Owner“, ни предлага в своя блог 8 начина да впечатлим шефа си с малко усилия. Неговият блог е насочен предимно към начинаещи предприемачи, но както самия той признава, до идеята за собствен бизнес се стига трудно. Повечето хора работят дълго време за някой шеф преди да узреят за нея, както това се е случило с него (а и с мен), а някои други пък никога не намират смелостта да напуснат режима, с който са свикнали и да се втурнат в неизвестните дебри на частния бизнес. За тях са неговите съвети, които публикувам с малко коментари от моя страна. (Забележка: за съжаление, блогът вече не съществува, така че не мога да ви дам връзка към него.)

 1. Станете близки приятели с шефа си. Това много хора (особено у нас) го смятат за нечестен подход. Такива хора обичаме да ги наричаме „нагаждачи“, „слагачи“ или „подмазвачи“. Това е глупаво. Ако вие се подмазвате на шефа си, за да получите някаква облага, и той го приема, значи е глупак. Рано или късно ще пострадате от това. Тук съветът е наистина да откриете общите интереси и виждания за работата и на тяхна основа да създадете добри, приятелски взаимоотношения с шефа си. Тогава можете да разчитате на повече разбиране, на поставяне на задачи, които са точно по силите и по специалността ви и на по-снизходително отношение, когато направите грешка.
 2. Знайте какво иска шефа на вашия шеф. В крайна сметка вие получавате нареждания от вашия шеф, защото той получава такива от неговия. Ако знаете какво иска „големия шеф“ и какви са целите и стратегията на фирмата, бихте могли да да си вършите работата много по-добре и тя да бъде оценена и на по-високо ниво.
 3. Фокусирайте се върху най-важните задачи. След като вече знаете какво иска „големия шеф“, фокусирайте се върху това, което е наистина важно за него. това е най-важното и за вашия пряк началник. Свършете го веднага и го направете добре. Тогава ще покажете, че вие сте човек, на който може да се разчита винаги и ще гледат на вас като на незаменим.
 4. Не се хабете за дреболии. Това е грешка, която много хора правят. Особено, когато някой дребен детайл започне да се създава проблеми и задачата не може да бъде решена лесно. Гледайте да не изпускате неща, които са очевидни, но не се задълбавайте в дреболии. Фокусирайте се върху най-главното – само то има значение за вашия шеф и за вашите клиенти.
 5. Изпращайте имейли преди да отидете на работа и след като се приберете у дома. Това е малък трик, който не изисква много усилия, но прави огромно впечатление на шефа, когато види имейл изпратен в 7:00 сутринта или в 22:00 вечерта. Даже не е необходимо кой знае какво приготовление. Просто задръжте някои мейли и вместо да ги изпратите в работно време, ги изпратете след това.
 6. Участвайте като доброволец за всичко. Това е много интересна идея. Както казва авторът, на някой може да му се стори неинтуитивна (или казано на български – да се прецакаш), но в действителност може драстично да намали обема на вашата работа. Например, вашето желание да участвате доброволно в даден проект може да ви донесе ръководна роля в него, докато другите са редови бачкатори. Така или иначе, това отново ще затвърди впечатлението, че сте човек, на който шефът ви може да разчита, а това е важно.
 7. Вземете си личен асистент. Това е трудно даже и в Америка, ако човек работи като наемен работник, а в България е почти невъзможно. Все пак, доколкото разбирам, идеята е да намерите човек (най-лесно е с колега), на който можете да прехвърляте част от вашите задачи, особено тези, които са еднотипни и повтаряеми. Самият факт, че сте проявили такава инициатива, че сте намерили начин да уплътнявате времето на по-ниско квалифицираните си колеги и да освободите вашето за по-важни задачи, говори, че имате мениджърски нюх и един кадърен шеф би го оценил по достойнство.
 8. Научете нещо по-добре от другите. Не се опитвайте да бъдете „специалист по всичко“ – няма да успеете. Намерете една област, в която вие сте експертът. Не е необходимо да сте капацитет в много области, но покажете на вашия шеф, че има поне една, в която сте незаменими.

Може да харесате още...

2 Отговори

 1. стив каза:

  Това е много интересна статия . Ако позволите също да добавя и отношението към заплатата . Личният ми опит показа че пренебрежителното отношение или по скоро непоставянето и на първи план оказва сътбоносно влияние за мнението за Вас . Аз например когато започвах в голямата компания на интервюто с един от най големите споменах че замен това е на второ място и замен проф.опит е найстина топ важен . Найстина го мислих и бях честен . Можеби го усетиха и следтова когато ми дадоха т.нар “ кредит на доверие“ вече с години го оправдавам . Всички са доволни от „горе“ и това найстина ме радва . Също така небива да се бърза с очакванията за повишение защото аз смятам че преди да получиш трябва да дадеш . Едва тогава ако си кадърен и много важно ако мениджмънта е кадърен , резулта незакъснява . Пожелавам Ви успех на всички . 🙂

 1. 13.12.2007

  […] нужда от подкрепата на вашия пряк началник, затова бъдете приятел с него днес, за да стане живота ви утре […]