Обречен от самото начало

В любимия на всички програмисти блог Worse Than Failure, по-известен като WTF, наскоро се появи една много показателна статия, под заглавието Doomed From The Start или „Обречен от самото начало“, разказваща историята на младия системен администратор Сергей, който попаднал във фирма, която едва на петата година от съществуването си се сетила, че някой трябва да се грижи за всичката информационна инфраструктура. Ясно е, че в този момент тя е била изпаднала в тотален технологичен хаос.

Нашият герой попаднал в ситуация, в която едва ли не всеки служител на фирмата се явявал негов шеф и постоянно го дърпали насам-натам да участва в безсмислени срещи и събрания вместо да му дадат необходимите време и права, за да вкара базите от данни на фирмата в някакъв ред. Звучи познато, нали?

Накрая, нервите му не издържали и решил, че всякакви опити да се спаси положението са безполезни, вследствие на което напуснал. Познайте кого обвинявали всички във фирмата за техническите си проблеми?

Историята може и да е измислена, но много от нещата, разказани в нея, съм ги виждал в действителност. Прочетете я. Може би за хората, незапознати с информационните технологии, ще бъде малко неразбираема заради специфичната проблематика, но мисля, че основната линия е лесна за следване. И се замислете: дали ситуацията не е същата и при вас? И какво въобще е довело до това положение? Дали фактът, че технологиите са нещо, което хем никой от фирмата не е разбирал добре, хем никой не е считал за нещо важно? Или пък просто традиционното мислене на някои хора, че само тяхната работа е важна, а всички останали хора са „обслужващ персонал“, но пък за сметка на това те са виновни за всичките ни проблеми?

Може да харесате още...