Ако сте недоволни от работата си… Част 3

(Продължение от част 2)

Общувайте активно с шефовете си

Повечето мениджъри нямат ясна представа за това, което става в техния офис в детайли. Колкото по-нависоко в служебната йерархия стои един мениджър, толкова повече той се откъсва от проблемите на редовите изпълнители. (Един чудесен ресурс за размисъл в тази насока е статията на Тодор Христов от NovaVizia.com – Мениджърски филтър.) Ако милеете за работата си и искате нещата да вървят по-гладко и по-ефективно – общувайте по-често със своите мениджъри!

У нас е широко разпространено схващането, че всички мениджъри са глупаци, парашутисти и въобще хора, които нищо не разбират от работата, която се върши във фирмата. Това съвсем не е вярно. Но е вярно, че те имат малко досег с хората от „фронтовата линия“ затова ваша задача е да ги информирате, да споделяте своите грижи и проблеми и да предлагате възможни решения. Запомнете! Шефовете не обичат хора, които само мрънкат! Ако наистина виждате някакъв организационен проблем, който пречи на вашата ефективна работа, помислете как той може да бъде разрешен и отидете при вашия шеф не просто да му се оплачете като малко дете на майка си, а със съвсем конкретно предложение за подобряване на вашия работен процес. Тогава вашият мениджър ще разбере, че пред него стои човек способен да мисли, човек активно търсещ решения на проблемите, пред които се изправя, човек на когото той може да разчита.

Ако след дълбок размисъл прецените, че това, което работите, не е това, за което сте мечтали, или че просто не сте достатъчно добър, за да го вършите, ако след множество опити да се сближите и сработите с колегите си разберете, че те не са достатъчно свестни, за да сформирате успешен екип, или ако решите, че въпреки всичките си опити да убедите шефовете си в своите идеи, те остават неразбрани, тогава напуснете фирмата и си потърсете друга работа.

Напускането на фирмата е едно от най-лесните неща, но винаги трябва да бъде вашият последен ход. Бягството от проблемите не е решение и ако избягате от тях в една фирма, какво ще правите, когато се сблъскате със същите неща на друго място?

Напуснете само ако наистина сте опитали всички други възможности и те не са дали резултат. За напускането има много изписана литература и аз самият бих могъл да напиша още много статии по темата, но едно е най-важното: Дори и хората, с които сте работили да са некомпетентни, дори и през цялото време да сте останали неразбрани и недооценени, простете им!

Не напускайте фирмата с омраза, не го правете за отмъщение! Ако те не се разбрали вашите разумни аргументи досега, мислите ли, че някой ще разбере посланието ви, когато напускате? Дори и в един момент някой да се е държал лошо с вас или да е проявил глупост в някое свое решение, не го обвинявайте и не го оплювайте – хората непрекъснато се променят и се учат. Рано или късно този ваш колега или шеф може да разбере грешките си и да промени стила си на работа.

Не горете мостовете след себе си! Светът е малък, а съдбата обича да си прави шеги с нас. Много е вероятно отново да се срещнете в живота или в професията с хора, с които сте се разделили преди време. Не се разделяйте с гняв и омраза към тях! каквото и да е било тяхното поведение и отношение към вас, поне с едно те са ви били полезни – накарали са ви да проявите повече страст и ентусиазъм, повече усилие и разум в работата. И въпреки че вашите усилия не са дали директен резултат, те са ви направили по-добър професионалист и по-добър човек. Обърнете поглед назад и потърсете положителните страни на вашето пребиваване в тази фирма – какво сте научили и какво сте постигнали – убеден съм, че има какво да намерите, за да запомните фирмата и колегите с добро и да се разделите с тях като приятели. Това ще ви помогне да гледате с ведър поглед напред към бъдещето и да започнете новата си работа с положителна нагласа, с ентусиазъм и желание за успех.

И успехът неминуемо ще дойде – убеден съм в това и горещо ви го пожелавам!

Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. 29.11.2007

    […] Ако сте недоволни от работата си… Част 3 […]

  2. 13.12.2007

    […] Ако сте недоволни от работата си… Част 3 […]

  3. 10.01.2008

    […] Животът е гаден. Бачкаш като вол за жълти стотинки, а накрая все си виновен –  39%, 106 гласа. Разбира се, за да има баланс в живота, на косъм зад оптимистите се класираха крайните песимисти – хората, които не са щастливи от избора си на работа, но търсят вината в другите – шефове или колеги. Жалко е, че такова мислене битува все още сред такава голяма част от нашите сънародници, защото така пропиляват мислите и енергията си в оплакване и самосъжаление, вместо да предприемат някакви активни действия за подобряване на своето положение. […]