10 съвета при започване на нова работа

Преместването на нова работа е винаги свързано със стрес. Нови хора, нови началници, нови взаимоотношения. Независимо от това колко сте квалифициран и подходящ за новата позиция, вие също сте бяла лястовица в очите на новите си колеги. Как по-лесно да се адаптираме към новата обстановка? Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза:

1. Потупай се по гърба! Браво! Имаш нова работа!

2. Бъди антрополог и наблюдавай фирмената култура. Всички ли си тръгват точно в 18:01 или остават до по-късно? Колегите носят ли си работата вкъщи или работата се върши само в офиса? Стани част от „глутницата“, поне през първите няколко седмици.

3. През първите дни обикновено не си натоварен. Използвай това време за проучване и обучение. Прочети всичката налична документация. Поискай информация от колегите. Това ще ти помогне да влезеш в играта на по-висока скорост.

4. Включвай се в работата на колегите през първите дни, когато още нямаш много работа. Предложи им помощ. Те ще те харесат, а така ще впечатлиш и шефа.

5. Прояви инициатива. Покажи на шефа, че не е необходимо той да ти намира работа. Дори и задачите ти да са прости, покажи, че не е необходимо да те дундуркат.

6.Обличай се малко по-представително поне през първите 2-3 седмици. Ако офисът не изисква официално облекло, използвай риза и панталон. Избягвай тениски и дънки поне в началото. Ако официалното облекло е задължително, костюмът винаги печели.

7. Колкото и да е тривиално, старай се да запомняш имената на хората. Много хора имат проблеми със запомнянето на имена, а когато попаднеш в нова обстановка, изведнъж се налага да се запознаеш с много нови хора. Добра идея е да си водиш записки в началото, не е срамно. Например: „Иван е онзи симпатичен младеж с катинарчето. Той работи в отдел „Продажби“. Светла е елегантната госпожа с доматеното червило. Тя е счетоводител.“

8. Бъди общителен. Вярно е, че запознаването с много хора наведнъж е изтощително, но не отказвай покани за обяд или за почивка на кафе или бира. Набирането на съюзници е изключително важно.

9. Никога не подценявай въздействието на домашните сладки. Ако не те бива в готвенето, можеш да почерпиш по една бира след работа.

10. Успокой топката. Не изгърмявай всичките си патрони наведнъж. Това не е съвет за скатаване – просто запази от чара си и за по-късно.

Източник: Jobacle.com

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. С бирата след работа определено ме хвана 🙂

    Само искам да допълня към точка 6, може да се добави и това, че през първите една-две седмици е желателно да се ходи гладко избръснат(лично за мен е доста неприятно), а по-нанатък може и небрежно брадясал, стига фирмения код да го позволява. И все пак брадата да е на не повече от два дена, да не е като на министър Вълчев, че дразни 🙂