Не ползвайте служебния имейл за лични цели!

Big Brother

Ако работата ви е свързана с писане и получаване на електронна поща, може да се изкушите да я ползвате и за лични цели, най-вече поради удобството да не сменяш акаунти или имейл софтуер.

Е, против това има няколко класически аргумента.

Първо, по-практично е личните ви приятели и роднини да знаят личния ви адрес, така че ако напуснете работа, да не загубите връзка.

Второ, не е етично да ползваш служебен адрес при неслужебна кореспонденция. Особено пък ако кандидатстваш за друга работа.

По-интересен е третият аргумент, за който наскоро открих потресаващи данни. Служебната поща се подслушва! И това е много по-сериозно и много по-реално от наредбата за овластяване на нашето МВР да подслушва пощата на гражданите, покрай която се разгоря поредната площадна истерия. Тук говорим за редовно и надлежно преслушване на пощата на служителите и всяко отклонение от политиката на фирмата се наказва жестоко. Уволнението е значително по-малкото зло в сравнение с наказанията, които могат да ви бъдат наложени, ако се заведе дело срещу вас.

Ето малко факти: приблизително 50% от фирмите в Щатите сканират пощата на своите служители и около 19% от фирмите имат специално назначени хора, които да следят изходящата от офиса поща.

На теория фирмите се опитват да защитят търговските си тайни. На практика Big Brother иска да има пълен контрол над вас. Понякога това означава следене не само на на пощата, а и на всички действия, които извършвате с вашия компютър, включително какво сте инсталирали, кои сайтове посещавате и какви са паролите, които използвате.

Добре е преди да постъпите на работа да се запознаете в детайли с правилата за ползване на компютри и да имате яснота до каква можете да ползвате машината за лични данни и до каква степен офисната полиция има права над информацията във вашия компютър.

У нас по-големите и по-развитите технологично фирми го правят. За по-малките следенето все още е скъпо удоволствие, но рано или късно и те ще се възползват от възможностите, които технологиите предлагат. Така че – бъдете внимателни – Големият брат ви наблюдава!

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. Vani каза:

  Това е ясно, за служебната поща. Много повече ми се иска да разбера дали се следят messenger-и от типа на ICQ, MSN, Yahoo, както и дали има значение дали се ползват техни уеб-базирани версии или инсталирани.

  Знам със сигурност, че HP следят тези чатове на служителите си в чужбина, защото има автоматично съобщение, което се изпраща при такъв разговор и ти казва „имай предвид, че НР може да следи този чат от съображения за сигурност“ и т.н. Поне да си знаеш, така е по-честно.

  В България едва ли си казват, дори и да го следят. Имаш ли инфо за това?

 2. Майк Рам каза:

  Нямам информация, но ако науча нещо – обещавам да го публикувам.

 3. Цветина каза:

  готина статия!

 4. Майк Рам каза:

  Благодаря! 🙂

 5. tL_ каза:

  Можете да сте сигурни, че чат програмите се снифят. На нетуърк админа не му коства нищо. Локална версия на софтуера се засича за 1 секунда, а за уеб-базираната – 3. Има слухове за фирмени софтове, които правят скрийншоти на мониторите на рандъм принцип, така ще лесно ще те хванат.

  Освен това, уеб-чатовете не са толкова много, че да не могат да те забележат като заредиш meebo или koolim.

  По-интересното е – при положение, че е супер лесно да запушиш портовете на тези чат клиенти, защо не са го направили? 🙂

 6. Майк Рам каза:

  Правят го. В доста фирми го правят, което пък според мен е тъпо, защото много бизнес комуникация също минава през чата.

  Има и друго. Когато ти забранят портовете на чат клиента, това е ясна демонстрация на недоверието на фирмата към тебе. Защо тогава ти да й имаш доверие и да си лоялен?