Ходите ли болни на работа?

Sick at the office

В някои фирми, особено в технологичните, където се работи по много, под стрес и за много пари, се създава нагласата, че е нередно и неморално да излизаш в болнични и е често срещано явление да видите кихащи и подсмърчащи хора по бюрата и по коридорите.

За мен това да насилваш хората да работят когато са очевидно болни, е дълбоко погрешно. Не само, че личната продуктивност на човека, който се чувства зле, е паднала почти до нулата, но той се превръща и в ходеща зараза за всички останали колеги. Не след дълго се оказва, че в офиса се е разразила мини-епидемия, в резултат на която болните вече се превръщат в мнозинство.

Много по-разумно е болният човек да остави работата си за няколко дни и да се прибере вкъщи, където да се отдаде на почивка и активно лечение, за да може да се върне обратно на работа със свежи сили и без опасност за околните.

По-лошото е, че понякога самите шефове дават пример за това, като ходят сополиви из офиса, демонстрирайки „воля“ и „издържливост“ и внушаващ фирменото мнение, че служителят докато е жив и мърда, трябва да стои на работния си пост. Това, разбира се, е глупаво. Освен, че създава неприятното усещане у служителите, че могат да се заразят, такова поведение не въздейства мотивиращо в борбата срещу вирусите, а по-скоро предизвиква отчаяние, че болен или здрав, ако искаш да запазиш работата си, трябва да си на линия в офиса.

Как се гледа на вземането на болнични във вашата фирма? Притискат ли ви да идвате болни на работа, само и само да не изпускате сроковете?

Вашето мнение е ценно.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

Посетете курса по основи на управлението на софтуерни проекти, който ще се проведе на 13.03.2008 г. в София. Повече информация за него можете да намерите в блога PM Stories, в блога Спри и помисли! и на официалния сайт на RammSoft.

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Vae каза:

  Точно както го описваш е. Ходим болни на работа, гледа се някак лошо на хората, които отсъстват по някакъв повод от работа. Знаеш как е, като смъкваш температура – почти заспиваш, и все пак в офиса.

  Официално е едно, а нагласата към теб в микросредата е друго. И тромавият процес с болничните листове и т.н. процедури е трето.

 2. Radoslav Stankov каза:

  По-принцип най-често работя дистанционно , т.е от вкъщи, и за това като съм болен пак мога да свърша малко работа или да помогна на колегите само със съвети. Но като мога да ходя до офиса, най-често болните се „гонят“ в къщи. Освен ако няма някой наистина неотложни задачи, но това от доста време не е ставало.

 3. боби каза:

  Факт е, че от две седмици съм болен и въпреки това съм задължен да ходя на работа, тъй като във фирмата, в която работя болните не се толерират. Пуснаха ме точно за половин ден, след което ми сеобадиха да седна и да работя от домашния си компютър.
  Точно заради факта, че все още не мога да се излекувам напълно, вече си намерих нова работа и просто ще напусна, защото не смятам, че това е адекватно отношение от страна на собствениците

 4. geo каза:

  Случвало се е шефът да ме моли да си отида вкъщи, когато ме е усещал, че се разболявам! 😉
  Един такъв път сметнах, че нищо сериозно ми няма и лечението на крак ще подейства и накрая резултатът беше – в болницата с вирусна инфекция 🙁
  Малка IT фирмичка сме и с боледуването няма проблем – всички колеги сме достатъчно съвестни, за да не използваме здравословното си състояние за клинчене от работа и съответно навременното домашно лечение при видими симптоми на разболяване се поощрява.