Изпитайте изпитващия! Задайте вашите въпроси на интервюто за работа

Job interview

В трудовите отношения, все още битува мнението, че работодателят е благодетел на работника, предлагайки му работа и последният му дължи вечна благодарност за това. Това особено силно важи у нас и едно от неговите проявления е интервюто за работа.

Нагласата и на двете страни в едно интервю е, че работодателят поставя условията и изпитва кандидата, за да разбере дали отговаря на тях. Поради това интервюто е едностранен процес, в който единият само пита, а другият само отговаря.

Това е дълбоко погрешно и е една от основните причини за разочарование от работата и за текучество. Трудовите отношения са от двустранна изгода и двете страни са равноправни. Същото важи и за самото интервю. Така, както потенциалният работодател има правото да задава въпроси, за да разбере дали вие сте подходящият човек за позицията, която предлага, така и вие имате това право, за да разберете дали това е подходящата фирма за вас, дали работата е това, което вие желаете и умеете и дали средата, в която ще работите, ще подпомага вашата продуктивност или ще я потиска.

Много е важно да подготвите въпросите си още преди интервюто и да покажете на интервюиращия, че искате да ги зададете, за да предвиди време и за това. Често се случва интервюиращия да води разговора, задавайки въпроси през цялото време, след което да заяви, че времето е изтекло и няма възможност вие да зададете вашите. Разбира се, това е факт, от който също можете да си направите изводи дали въобще си струва да постъпвате на работа във фирма, където не искат да ви чуят мнението.

Независимо каква е позицията, има някои въпроси, които винаги можете да зададете и познаването на техните отговори може да ви даде изключително ценна информация за състоянието на фирмата, за стила на работа там и отношенията между хората. Например:

 • Защо е предлагате тази позиция? Създавате нова работа или предишният служител е напуснал? Защо е напуснал?
 • Колко служителя са се сменили на тази позиция за последните 5 години? Как бихте обяснили факта, че толкова често хората напускат тази работа?
 • Кои са най-големите трудности, с които ще се сблъскам на тази позиция? На кого мога да разчитам за съвет и подкрепа?
 • Кои са най-важните цели, които трябва да постигна в близките 6 месеца? С какво очаквате моят подход да се различава от този на предшественика ми?
 • Какви са възможностите ми за развитие и израстване на тази позиция?

Това са само една малка част от въпросите, които можете да зададете на интервюто за работа, но определено ще ви дадат възможност да разберете дали сте попаднали на правилното място и дали вие и фирмата, в която кандидатствате, сте подходящи един за друг.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

Посетете курса по основи на управлението на софтуерни проекти, който ще се проведе на 13.03.2008 г. в София. Повече информация за него можете да намерите в блога PM Stories, в блога Спри и помисли! и на официалния сайт на RammSoft.

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. Браво! Чудесна статия!
  Грабна ми темата из подноса за броени дни, поздравления 🙂

 2. Майк Рам каза:

  Благодаря! Има и още! 🙂

 3. Е-е-е-е-е остави малко и за мен 🙂

 4. erothy каза:

  Тези, а и още въпроси, гледах скоро в сайта monster.co.uk.

  Във всички случаи е полезно кандидатът да се подготви за интервюто, което си е двустранен процес, естествено.

  Харесаха ми също и тези въпроси от статията:
  1. Как ще опишете културата и стила на управление във вашата организация?
  и
  2. По какъв начин ще оцените дали съм подходящ за тази длъжност?

  (съвсем свободен превод)

 1. 04.03.2008

  […] Изпитайте изпитващия! Задайте вашите въпроси на интер

 2. 30.12.2008

  […] Изпитайте изпитващия! Задайте вашите въпроси на интер

 3. 26.08.2010

  […] мрежи и начините за това, как да си намери човек свястна работа, не чрез нещо друго, а точно чрез социалките. Да […]

 4. 09.12.2010

  […] 11:00 часа ще си говорим за това как да подготвим CV-то си, как да се държим по време на интервю, какви въпроси да очакваме и как да им […]