6 съвета за успешно интервю

Интервюто за работа е като битка на война. За да постигнете успех, се изисква сериозна тактическа подготовка, детайлно планиране и висок боен дух. Разликата е, че вместо да „унищожите противника“, вашата цел е да създадете правилното положително впечатление у интервюиращия, за да получите желаната работа.

Ето няколко съвета, които са ми били много полезни на мен като кандидат, а и от гледната точка на мениджър намирам за изключително важни за успех на интервюто за работа.

1. Бъдете точни. Точното пристигане за интервю показва вашата заинтересованост и отговорно отношение към предлаганата позиция. Закъснението може да се разтълкува като признак на неуважение, както към интервюиращите, така и към работата като цяло. Направете си сметката така, че да пристигнете навреме. Ако въпреки вашите планове, се окаже, че ще закъснеете, обадете се поне 10 минути по-рано да предупредите за това. Така поне хората няма да ви чакат в недоумение.

2. Облечете се официално. Независимо, че фирмата може и да няма специални правила за облеклото и хората да ходят с ежедневно облекло, появяването ви на интервюто за работа в по-официален вид ще направи добро впечатление и ще демонстрира вашето специално отношение към срещата, което означава, че намеренията ви са сериозни.

Едва ли е нужно да се добави, че всички останали хигиенни фактори са от съществено значение. Некъпан, мърляв или небръснат кандидат има изключително малко шансове за успех. Да не говорим за явяване на интервю в нетрезво състояние. Аз съм имал такъв случай, когато един кандидат дойде с 40 минути закъснение и много пиян. Не знам на какво е разчитал, но интервюто приключи набързо и той загуби всякакви шансове да работи при нас.

3. Преговорете биографията си. Подгответе се да отговаряте на въпроси, свързани с вашите минали и настоящи проекти, професионални успехи и грешки, за специфични детайли, свързани с професионалните ви умения. Интервюиращите ще ви задават въпроси, на които ще очакват категорични, но искрени отговори. Ако се колебаете, мънкате или отговорите „Не си спомням вече“, ще създадете впечатлението на човек, който не обръща особено внимание на работата си или пък, че това CV е написано от друг. И в двата случая, ефектът е негативен.

4. Проучете фирмата, в която кандидатствате. Разгледайте техния официален сайт и вижте с какво се занимават. Направете търсене по интернет, за да видите отзиви и коментари в мрежата за дейността на фирмата. Така хем ще придобиете повече информация за себе си, доколко тази фирма наистина е мястото, към което се стремите, хем ще имате възможност да зададете въпроси към интервюиращите, свързани с фирмената дейност.

5. Задавайте въпроси. Както вече писах, интервюто е двустранен процес и неговата цел е и двете страни да придобият колкото може повече впечатления едни за други, за да могат по-точно да преценят дали обвързването в работата е подходящо. Покажете, че сте мислещ човек, чиято цел да взаимноизгодното сътрудничество. Така ще придобиете висок авторитет в очите на вашите бъдещи шефове и колеги още от самото начало.

6. Усмихвайте се и бъдете вежливи. Първото впечатление е най-важното. То понякога остава и последно и доминира над всички останали фактори от срещата. Видът на един усмихнат човек буди повече доверие и респект, отколкото излъчването на намръщен, притеснен или уплашен човек. Бъдете спокойни и приветливи, отговаряйте с усмивка на зададените въпроси и не забравяйте да благодарите на комисията за отделеното време и полезния разговор. Доброто възпитание и положителното отношение отварят много врати.

Убеден съм, че ако спазвате тези съвети, шансовете ви за назначаване значително ще нараснат. Пожелавам успех на всички кандидатстващи за работа!

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

Реклама: Посетете курса по основи на управлението на софтуерни проекти, който ще се проведе на 13.03.2008 г. в София. Повече информация за него можете да намерите в блога PM Stories, в блога Спри и помисли! и на официалния сайт на RammSoft.

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

2 Отговори

 1. Svetlio Blyahoff каза:

  Горе изборените фактори са едни от най-важните за провеждане на добро и успешно интервю.
  Аз като човек, който в последно време провежда интервюта (повече от няколко и по-малко от доста 🙂 ) мога да добавя още редица фактори, които са от значение.
  Всичко би трябвало да прави впечатление на интервюиращия.
  Аз доста често съдя за характера на човека по начина на държание и интонацията на гласа.
  Има неща, които издават ужасно много.

  И все пак важното е на интервюто да се появите именно ВИЕ, а не ролята, която изигравате, защото рано или късно истината се разбира 🙂

 1. 04.08.2009

  […] веднага бележи черна точка в досието ви. Това е съвет, който ще срещнете навсякъде. Все пак, ако се наложи да закъснеете, обадете се на […]