Атестации – резултати от анкетата

Преди близо месец поставих въпроса дали се правят атестации на служителите във вашата фирма и понеже активността на гласуващите намаля, реших, че е дошъл моментът да я затворя и да помисля за следващия въпрос. Предлагам ви резултатите от анкетата, придружени от кратък коментар от моя страна.

Общо отговорилите са 85 човека, което е малко по-малко от предишната анкета. Явно фирмените празненства са по-интересни отколкото атестациите. 🙂

Формално въпросът беше поставен така: Правят ли се атестации на служителите във вашата фирма?, а предложените отговори, както следва:

  • Не (41 гласа, 48%)
  • Да, по няколко пъти в годината или след всеки проект (21 гласа, 25%)
  • Да, веднъж преди Коледа (13 гласа, 15%)
  • Само след като си подал молба за напускане (10 гласа, 12%)

Прави впечатление, че като цяло на атестациите не се обръща голямо внимание от страна на мениджмънта и въобще не намират за необходимо да дават обратна връзка на своите служители за качеството на тяхната работа или пък се сещат само тогава, когато „яйцето е опряло до г..а“. Това е положението при 60% от отговорилите.

Положителен е фактът, че атестацията се използва активно като инструмент на управлението при 25% от случаите, но този процент все още ми изглежда твърде малък. Не е ясно как трябва да се коментира и ситуацията при фирмите, където атестация се прави само веднъж в точно определен момент. Дали ще е Коледа или Великден не е важно, но според мен атестацията има реален ефект, ако се провежда в по-тясна връзка с извършената работа от служителя. Затова по-разумно е да се правят скоро след приключване на даден проект, докато спомените са все още пресни и по този начин служителят да разбере, че неговата работа е важна и значима за фирмата. Ако се прави в някой момент, определен от календара, като Коледа, например, ефектът е значително по-слаб, защото така служителят получава усещането, че на този празник задължително му се полага награда. Тринадесетата заплата, Коледната премия или всякакъв друг бонус се приема за даденост, а не нещо, което се получава за заслуги и за доказани качества.

Разбира се, една такава „снимка“ на ситуацията в този момент дава малко информация. По-интересно би било да си отговорим на същия въпрос и след една година, за да видим на къде се движат нещата и има ли развитие в управленските подходи у нас. Живот и здраве, след една година ще повторя анкетата пак. А засега – участвайте в новите анкети на сайта. Вашето мнение е ценно!

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]


Рекламно съобщение: На 13.03.2008 в София ще се проведе курс по основи на управлението на софтуерни проекти, воден от мен. Курсът е полезен за всеки, който се интересува професионално от разработка на софтуер. Повече информация за него можете да намерите в блога PM Stories, в блога Спри и помисли! и на официалния сайт на RammSoft.


RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...