Обявите за работа – творческо малоумие, мързел или обикновена простотия?

 

Job Offer

Наскоро си припомних една великолепна статия от блога Нова визия, която се казва Топ 10 на най-големите клишета в обявите за работа. Прочетох я отново с огромно удоволствие и реших да ви предложа някои мои коментари на най-тъпите клишета от обявите за работа, вдъхновен от тази статия.

Понеже моят професионален опит е основно в областта на информационните технологии, моите примери са взети от обявите за работа в тази област.

Какво е първото впечатление, когато отворите някой сайт за работа? На първо място, всички обяви са написани на английски. Лошо няма. Идеята е, че по този начин работодателят проверява знанията на кандидата – ако не можеш да прочетеш и да разбереш обявата, значи не ставаш за тази работа. Лошото идва от това, че всички оферти са преписвани от един и същи източник или може би едни от други. В резултат имате напълно еднакви текстове, които не казват нищо особено и които по нищо не се различават един от друг. При положение, че търсенето на работна ръка в технологичната област е по-високо от предлагането, публикуването на безлична и безсъдържателна обява е истинско самоубийство за фирмата.

Ето няколко примера:

Leading technology (software development) company

Вярно е, че някои фирми са лидери в областта си, но когато прочетеш това помпозно твърдение във всяка една обява, почваш да се съмняваш в здравия разум на този, който я е публикувал. Ако всички сте лидери, кои тогава са последователите? Такова твърдение, освен че не дава никаква полезна информация, подсказва, че авторите на обявата се опитват да ни измамят на дребно, представяйки се за технологични лидери.

Competitive remuneration package

Тук историята е същата. Всички фирми се конкурират на пазара на труда и един от най-важните параметри в момента е заплащането. Какво значи „конкурентно заплащане“? Дали това, че във фирмата заплатите са по-големи от тези, които дават останалите фирми? Ако е така, защо тогава всички го афишират? Значи всяка фирма предлага по-голяма заплата от останалите. Това е пълна глупост! На всички е ясно, че не всяка фирма може да се конкурира с големите западни корпорации, които вече трайно присъстват на нашия пазар, по отношение на възнаграждението. Защо пишат такива малоумни неща, които очевидно не са верни, вместо да подчертаят онова, което ги прави уникални?

International working standards

Това е много нелепо. Какво означава „международни работни стандарти“? Българинът си има свой тертип на работа. За него едно малко закъснение от 15 минути не е закъснение. Да отскочиш в работно време до вкъщи, за да нагледаш децата или до банката, за да си погасиш вноската по заема, са неща, които у нас се приемат за нормални. Дали тези стандарти се отнасят до работната среда, до начина на обличане или до обръщението към шефа? Такава забележка не само е напълно безсмислена и неясна, но може да има и обратен ефект върху кандидата, който да я разтълкува по свой (погрешен) начин и да се откаже да кандидатства въобще.

Regular holidays and vacation time / Social insurance on full salary

Редовните почивни дни, както и социалните осигуровки върху цялата заплата, са неща, които се изискват от трудовото ни законодателство. Днес всяка фирма, която се опитва да заобиколи закона, е обречена на провал, защото вече е почти невъзможно да се намерят кандидати, които да работят при условия на ръба на закона. Мисленето на хората е просто: ако фирмата мами държавата, какво и пречи да мами и мен? Самото подчертаване на факта, че фирмата спазва закона, мирише на гнило – сякаш има опция и да не го спази.

Има и по-странни варианти, като „Normal working hours and relaxed holiday policy“. С други думи: „Може да се наложи да работите и през почивните дни, но няма да е много натоварено“. А някои пък направо си го казват: „No overtime, unless absolutely necessary“. Тоест, когато е наложително, може да поработим и извънредно. А кога не е наложително?

Become a part of a dynamic team of young professionals

Тук самото съчетание „млад професионалист“ звучи като оксиморон. „Млади“ дали не означава „неопитни“? Защо няма по-стари хора в екипа? Смятате ги за непълноценни или просто младите са по-евтини? Какво означава „динамичен екип“? Дали динамиката не се изразява в постоянно текучество? Все въпроси, които пораждат съмнения. Чудя се дали хората, отговорни за публикуването на обявите за работа, въобще се замислят над текста или просто преписват от някъде?

Challenging projects

Това пък е абсолютна анти-реклама! Да оставим настрана факта, че мнозинството от хората у нас търсят сигурност и спокойствие. Че българинът ходи на работа, за да отбие номера и да вземе заплата, пък след това да се отдаде на любимите си занимания. Тук имаме работодател, който ни предлага „предизвикателни проекти“. Едва ли има човек, който да не се е сблъсквал в практиката си с такива случки и съм убеден, че ще се съгласите с това, че ако един проект е наречен предизвикателен, той задължително включва:

 • капризен и невъзпитан клиент
 • по всяка вероятност и неплатежоспособен, но ние това ще го разберем едва накрая
 • неизпълними обещания, дадени на клиента от нашия мениджмънт
 • безумно кратки срокове, налагащи работа по нощите и през почивните дни
 • работа с нови и неутвърдени технологии
 • екип от млади и неопитни колеги.

Ако не всички тези компоненти, то една голяма част от тях. Така че – честито на печелившите! Имате предизвикателен проект!

Ситуацията на пазара на труда у нас е много странна. Хем има търсене и от двете страни, хем се наблюдават сериозни разминавания в очакванията. Обявата за работа е първото място, където работодателя и работника осъществяват контакт и както всички знаем, първото впечатление е най-важно. Когато публикуваш нищо не казваща обява, текст, който копира другите играчи на пазара, ти се обезличаваш и губиш шансове да откриеш и да провлечеш най-подходящите хора за теб.

Всяка фирма е уникална с нещо това е нейното преимущество пред конкурентите. За да успееш в бизнеса трябва навсякъде и във всичко да поддържаш и да подчертаваш своята уникалност и само по този начин ще спечелиш верни служители и клиенти. Това включва и обявите за работа.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

15 Отговори

 1. а какво мислиш за така разпространеното вече мотивационно писмо? За мен е пълна глупост, а и също източника на всички мотивационни писма е един 🙂 , само се копират.

 2. Kalin4y каза:

  напълно подкрепям написаното по-горе. Само отворете „водещият“ сайт за работа и сравнете няколко обяви. Все едно и също. Много се радвам, че навлизат все нови и нови международни компании на българският пазар. Това говори за раздвижване на нещата и „откриване на нови предизвикателства“. Нека после да видим българският работодател дали може да се сравнява с него. 🙂
  При нас често явление е закъсняване на заплатата, липсата на интерес у ръководството към персона и т.н. Имам опит с една немска компания и нещата не стояха съвсем така.
  Предпочитам да не отскачам до банката или до вкъщи, а да се отнасят така както аз се отнасят. Доверието, лоялността и честността трябва да са явление и на двете страни.
  @Илия Добрев: нема хава е това мотивационно писмо. Само глупости се пишат в него. Искам да работя при вас, защото смятам че ще получа по-добри условия на труд и повече пари. Те това е… другото са помпозни простотии 🙂

 3. Георги каза:

  „What we say, what we mean“ е малко по-хумористичен преглед на темата:
  http://www.arizonainternet.biz/Humor.php?action=detail&g=quote1141860552

  Ето любимите ми:

  What we say:Seeking candidates with a wide variety of experience

  What we mean:You’ll need it to replace three people who just left.

  –––––––––

  What we say:Requires team leadership skills

  What we mean:You’ll have the responsibilities of a manager, without the pay or respect.

  –––––––––

  What we say:Competitive Salary

  What we mean: We remain competitive by paying less than our competitors.

  –––––––––

  What we say: Must be deadline oriented

  What we mean:You’ll be six months behind schedule on your first day.

 4. Майк Рам каза:

  Това, последното е много забавно, но много вярно! 🙂
  Ще го преведа и ще го публикувам отделно. Заслужава си да се прочете от всички!

 5. Майк Рам каза:

  Илия, въпросът ти е много хубав. Не мисля, че мотивационното писмо е глупост, но просто много хора не знаят за какво служи и как да го използват.

  Мисля да напиша нещо по-пространно по тази тема малко по-нататък.

 6. Постингът е много интересен, само ще си позволя за изразя несъгласието с една от тезите – young professionals. Това е термин използан в Щатите описващ именно млади хора, които са професионално обучени в колеж или университет и са започнали своята кариера. Идеята е по-скоро, че това са млади хора с професия, а не посивели професори с n на брой публикации и изследвания. Синоним на словосъчетанието е white-collar worker, с акроним – blue-collar worker (или нашенските сини манти и „работници с алени потници“). Така че не виждам нищо несъчетаемо между млад и професионален. Между другото, каква е средната възраст на работниците във вашата фирма? И ако цифрата започва с 2 или 3 това прави ли фирмата ви непрофесионална?

 7. Майк Рам каза:

  Крис, в случая коментираме български обяви, които най-вероятно са просто прекопирани от американските.

  У нас има много фирми, където екипите са млади. Ако търсиш фирми с „посивели професори“ трудно ще намериш такива. Но ако в САЩ образованието е професионално насочено, у нас не е. Така че „млад професионалист“ у нас си означава точно това – човек с абсолютно никакъв професионален опит. И въпросът дали искаш да работиш в такава фирма си е много важен.

  Нещата стават още по-трагични, когато същите тези млади и неопитни хора са поставени на високи мениджърски позиции, но това е отделна тема.

 8. Ekaterina Choneva каза:

  Здравейте
  Харесват ми хората, които мислят по този начин, защото баналността и малоумието наистина са навсякъде. Аз се изправих пред следния проблем – всъщност тепърва започвам да се боря с това и може да намеря някакво решение в процеса на търсене, но днес е първият ден на търсенето ми и вече се сблъсках с неприложимостта на много неща, които се афишират като предимства.
  За какво става въпрос – направих си различна, новаторска автобиография с няколко приложения. Сменям си професията и това налага търсене не в конкретни области и длъжности, а търсене като цяло. Идеята ми беше да си публикувам всички документи, които съм изготвила, а работодателите сами да имат възможността да преценят какво търсят. Понеже агенциите за подбор на песонала твърде често са достатъчно некомпетентни, а когато работодателят има възможността сам да потърси това, което знае, че търси, защото често той не може да обясни пространствено на агнеции какво търси, ако изобщо прибегне към тях. Оказа се, че в повечето сайтове за работа има опцията да си направя св и мот. писмо, които обаче са в определената от сайта форма, което за мен е просто убиец на шанса за успех и на двете страни.

 9. Ekaterina Choneva каза:

  Някой може ли да ми даде идея как да осъществя това намерение? Мислех ако си направя уеб сайт дали ще се получи, като примерно работодателят зададе търсене примерно в гугъл чрез ключови думи. Но не съм много наясно с тези възможности за лични сайтове, затова не зная дали този вариант би ми свършил работа.
  Ако няма решение, то значи за пореден път се потвърждава пълната липса на гъвкавост на пазара на труда. Има търсене, има и качествено предлагане, но как да се съберат двете страни ….

 10. Майк Рам каза:

  Здравей, Екатерина!
  Сайтът Нова работа е идеалното място да публикуваш свое представяне и автобиорафия – той се чете както от хора, търсещи по-добра работа, така и от потенциални работодатели. Пиши ми и ще ти помогна да го направим.

 1. 18.03.2008

  […] Обявите за работа – творческо малоумие, мързел или обик… Тази микро-статия е съставена от Тодор Христов , публикувана е на 18.03.08 at 13:03 и е записана в категория Човешки ресурси. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL. […]

 2. 18.03.2008

  […] Read the rest of this great post here […]

 3. 09.04.2008

  […] Обявите за работа – творческо малоумие, мързел или обик… […]

 4. 07.07.2008

  […] ти изисквания (друг е въпросът, че те обикновено са нереални и неизпълними). Елементарното възпитание изисква да пратиш един […]

 5. 27.03.2009

  […] се повтарят почти навсякъде. Започвате да се питате дали авторите им наистина не могат да измислят нещо ор