Дайте ни повече отпуска!

Както предполагам знаете, отпуската, която се разрешава в САЩ е до 2 седмици и не е платена. Някои твърдят, че това е така само за новопостъпили, но аз познавам хора, които дори след 5-6 години служба пак не могат да се изкопчат повече от двете полагаеми седмици. При това там няма закон, регламентиращ размера на отпуската, а е просто правило, установило се в практиката. Това пък е довело и до създаването на организация, бореща се увеличаване на почивните дни.

Наскоро, обаче, попаднах на една статия, която ме впечатли повече с тона си и с отношението си към проблема. В нея се казва:

Американците са по-заети от всякога и днес времето е тяхното най-ценно притежание. Хората имат нужда от повече време, за да управляват своя живот. Фирмите трябва да разберат, че ако предложат повече отпуска или по-гъвкаво работно време, за да помогнат на служителите си да си организират живота по-добре, може би тогава те няма да искат да напуснат.

Интересно, че докато в повечето европейски страни се е наложила практиката да се дават поне 4 седмици отпуска (както е у нас), в Щатите работникът се експлоатира до последен дъх. На всички е ясно, че ако служителят е свеж и отпочинал, ако няма сериозни лични проблеми, които да тормозят мислите му, ще бъде много по-продуктивен и качеството на неговата работа ще бъде много по-високо. Да не говорим, че лоялността към работодателя ще нарасне в пъти. Въпреки това, американският работодател не отстъпва. На какво ли се дължи това?

Блогът Secrets of the Job Hunt е място, където авторитетни HR специалисти дават своите съвети за намиране на работа, но тази статията звучи повече като вопъл на отчаяние, отколкото като експертна консултация. Имам чувството, че това скоро ще се превърне в социален проблем. От една страна, икономиката в Щатите е в рецесия и нивото на безработицата започва да се вдига, а от друга тези, които имат работа, не могат да издържат на напрежението.

Статията завършва философски:

Животът е твърде кратък. Дайте ни малко почивка.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...