Мотивация и значимост или как да накараме другите да си свършат работата

Мотивацията не е нищо друго освен това да намериш начин да накараш другите хора да свършат това, което искаш. В много случаи това е нещото, за което те получават заплата. И тук няма нищо мистериозно – хората работят това, което чувстват, че трябва  да свършат, така, както са го разбрали. Те работят с ентусиазъм само онова, което има значение за тях. Тоест, ако не са разбрали правилно какво се иска от тях или за тях това няма особен смисъл, тогава или няма въобще да си свършат работата, или няма да я вършат с ентусиазъм.

Това твърди Carmine Coyote в своя блог Slow Leadership и аз напълно споделям тази позиция. Да мотивираш някого не е просто поредното мениджмънт клише – напротив! – клишетата (buzzwords) не помагат въобще. Думата „мотивация“ е едно от тях. Ако искаш да накараш някого да свърши определен работа, не се мъчи да го мотивираш, казва Carmine, защото тази дума е объркваща, а си задай следните въпроси:

  • Как да въздействаш?
  • Как да убедиш?
  • Как да внушиш?
  • Как да окуражиш?
  • Как да поискаш?
  • Как да обясниш?

Всичко това е мотивация. И първата и най-важна стъпка към това да накараш някого да свърши нещо, е да бъдеш пределно ясен. Втората е това, което искаш, да има някакво значение и смисъл за тях.

Кое е значимо за хората? Не някакви абстракции като корпоративната печалба или цената на акциите, а това, което те ценят, това, в което вярват, това, което им носи вътрешно удовлетворение, защото са допринесли за доброто на своите клиенти или на обществото като цяло.

Ако искате доказателство, казва Carmine – погледнете учителите и лекарите. Техните професии не са от най-добре платените, работата им е психически и физически изтощителна, обществото има изключително високи изисквания към тях и нерядко са обект на съдебни дела, когато сгрешат. Въпреки това много от тях вършат своята работа с вдъхновение и ентусиазъм. Защо? Защото вярват в това, което вършат. За тях то има значение. То има смисъл.

Разбира се, не е необходимо да работиш само професии в помощ на хората, за да предлагаш значимост. Значимост може да има в един качествен продукт или в услуга, предложена вежливо и с грижа към клиента. Важното е, че без значимост няма мотивация. Единственото, което можете да постигнете по този начин е някаква форма на конформизъм и послушание, заради парите, които давате, но тогава работата се превръща не в страст, а в задължение и човек й отдава твърде малко внимание – колкото да отбие номера.

Това е още един интересен поглед върху темата за мотивацията. Ще се радвам да видя и вашите мнения по този въпрос.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 26.09.2008

    […] служители и да ги насърчи да продължават да работят мотивирано и ефективно и […]