Как да се облечем за интервю?

Старо правило е, че за интервю трябва да се облечеш добре. Или, казано по-друг начин, малко над очакванията на интервюиращия. Какво ще рече това? Ами, ако във фирмата всички ходят неглиже – по тениски и дънки – един панталон, неофициална риза и обувки са подходящо облекло. Ако, обаче, във фирмата има политика за официално облекло, то тогава костюмът за вас е задължителен.

Защо е нужно това? Ами, старите хора отдавна са го казали: „По дрехите посрещат“. Много хора по дрехите и изпращат, и след първия поглед въобще не си правят труда да ви слушат. Сериозното разминаване в облеклото е сигнал за разминаване в мисловната нагласа и в ценностите, ако щете. И рязко намалява шансовете ви за наемане на тази позиция. Ако фирмата има „dress code“ и държи на официалното облекло, а вие се явите по изсухлени дънки, веднага ще създадете впечатление на несериозник. Има го и обратния момент: ако хората във фирмата се обличат съвсем свободно (виждал съм фирми, в които се работи по къси гащи и по джапанки!), а вие се явите с костюм, ще ви вземат за сухар и за надувко.

Ясно е, че изборът на точното облекло за интервюто е важен. Въпросът е: как точно се очаква да бъда облечен? Отговорът, който ми беше подхвърлен наскоро, направо ме изуми с простотата и очевидността си, макар че не се бях сетил за това.

Ами, попитайте.

Когато ви се обадят по телефона и ви насрочат дата и час за интервюто, просто попитайте каква е политиката на обличане във фирмата и как би било редно да се явите на интервюто. Така ще имате много по-ясна представа как да подходите към облеклото. Не е срамно и не е обидно. Напротив – показва, че проявявате интерес към фирмената култура и че държите представянето ви на интервюто да мине добре. Това е първата спечелена точка в очите на бъдещия работодател.

Попитайте също и кой ще участва в това интервю. Ако е първо интервю, на което само ще ви бъдат задавани стандартни въпроси от някой редови HR служител, може и да не се престаравате, но ако интервюто е момент за вземане на решение или на него присъства висш мениджър, ясно е, че трябва да се ориентирате към вратовръзката.

Има една друга поговорка: „Хубавият кон и под скъсан чул се познава“ и много хора се позовават на нея, когато трябва да оправдаят мързела си и нежеланието си да се постараят малко повече, за да направят по-добро впечатление на интервюто, но според мен грешат. Ако искаш да спечелиш дадена работа, трябва и да се напънеш. Наготово никой не дава. Освен това, за един работодател е важно не само да си кадърен в професията, но и да имаш желание и амбиция да работиш за него. Ако те е домързяло да се облечеш добре, как ли ще те мързи да работиш?

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Благодаря за лесносмилаемите съвети.
    Провеждам вече няколко интервюта за работа и се обеждавам, че идеите изказани са правилни …

  1. 04.08.2009

    […] въпрос вече сме го дискутирали, но ще припомня само, че добро впечатление ще […]