„Прегаряне“ от работа

Понякога човек така се вдълбава в работата си, че забравя, че е човешко същество и има нужда от нормален личен живот. Подложени на постоянен стрес в работата, доста хора „прегарят“, което може да се изрази във всякакъв вид физически и психически разстройства. Наскоро ми попадна едно видео, което е много показателен пример какво може да ви се случи, ако работата ви изцеди докрай. Коментаторите на страницата на видеото в youtube спорят дали е автентично или е правено по сценарий. Наистина, има някои основания за съмнение в автентичността му, но не това е най-важното. По-важно е да ценим живота и здравето си и да умеем да намираме баланса между работата и личния живот.

Затова, един съвет от мен: ако работата ви мъчи и изсмуква жизнените ви сили, не се затваряйте в себе си, а излезте с колеги или с приятели на по бира, споделете проблемите си с тях и ще видите как ще се отпуснете и ще се почувствате отново човек. Ако това не действа, ако не можете да понасяте колегите си да ги гледате, камо ли да пиете с тях, значи нещата са много зле и единственото решение е да си потърсите друга работа. Направете го преди да „изгорите“ и да станете като героя на този клип. Тогава може и да е твърде късно.

Ето го и самото видео:

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. erothy каза:

  Прекалено лесно „изтръгна“ мониторите, преди да ги метне. 😀
  Сега сериозно… Професионалното прегаряне е много сериозно. Героят от клипчето е късметлия донякъде, защото фрустрацията му се проявява под формата на агресия, а я си представете какво би станало ако не се прояви въобще външно. Познавам такива хора. Стресът преминава в неразположение, което става хронично, след това се проявява под формата на болести – физически и психически. Резултатът може да е фатален.

  Примерът с клипчето всъщност е добър, защото едно „изпускане на парата“ действа отрезвяващо. Жалко само, че не се е случило във фитнес залата или на стадиона, а в офиса…

 2. Sofia каза:

  До болка познато състояние. Изненадах се, когато прочетох в специализираната литература, че гаденето и повръщането преди работа са едни от най-честите симптоми. При мен повръщането преди работа замести сутрешното кафе – повръщах „от нерви“ и наистина ми се гадеше при мисълта не толкова за самата работа, която обичах и беше страхотно интересна, а най-вече от климата и взаимоотношенията на работното място…Великата международна компания си нямаше и идея в какво змийско гнездо се беше превърнало представителството и в Бг…Сякаш напук, основното беше да се поругаят всички ценности, които звучаха много позитивно и оптимистично, когато ги четеш в офиса на Централата, но тук им беше „обърнато“ специално внимание – целта беше да се изгаврят с тях.

 3. Sheitana каза:

  Ротила съм във 3 фирим, на две от тях собтвеницити бях едни и същи. Работата там беше страхотна, динамична и изпълнена както с трудни моменти, така и с приятни преживявания. Там видях какво е екип и добри взаимоотношения; как на практика се прилага високата ценностна система на собствениците, техният морал и ентусиазъм. Щастлива съм, че работих с тях, че разбрах как се изгражда и поддържа добре сработен екип и как клиентите се уважават и всеки работи в тяхна полза. В тази фирама ако има проблем всеки от чистачката до управителя е готов да се ангажира и да помогне за разрешаването му. Дори в трудните моменти и в дните с много напрежение, работа и оставане след работна време, ходех с голямо удоволствие на работа. В даден момент обаче реших, че искам да се развивам в друга област и затова напуснах. Тогава започнах работа в друга фирма с привидно добро име. Там видях каква Не трябва да бъде една фирма – липса не екип и организация; плащане на ниски и демотимиращи заплати; липса на мотивационна политика и стандарти за работа и качество; обединяване на много длъжности в една (което води до некачественото им задължение, защото физически 1 човек не може да върши работата на 2-ма и то за различни позиции); поемане на обещания към клиентите, които не се изпълняват, защото няма достатъчно хора, които да работят качествено; изнервени служители, които само се карат; ако има проблем всеки се крие и казва това не е моя отговорност и накрая се оказва, че никой във фирмата не е отговорен, а по даден проект работят поне 5 човека; неспосопност на ръководството да се справи и липса на желание; слуужители с ниски ценности и недоволни от живота; отношение към клиентите в стил – Тъпи досадници, какво искат от мен и още много други. В тази фирма издържах едва 4 месеца и наистина ми се гадеше от нея. Всеки ден говорех с много клиенти, всеки от които разочарован, изнервен, обиден и вдигащ скандал и когато въпросът стигне до ръководството отговорът беше – Тези вече са платили, остави ги за по-натам виж новите клиенти от които чакаме плащане. Според мен тази фирма ще загине до няколко години. Наблюдавам с интерес развитието и. А колкото да мен днес развивам собствен бизнес още двама съдружници, стремим се да се водим от ценностите, на които се научих във първите две фирми и от висок морал и уважение към клиентите и екипът.
  Изводът: Благодарна съм, че имах възможност да се уча от хора в двете крайности – едните ми показаха, как трябва да се правят нещата, а другите как не трябва. Знам как биха се чувстлали нашите служители при единия и при другия модел, защото лично съм го изпитала, а това е безценен опит.

 4. Майк Рам каза:

  @Sheitana, това, което ти се е случило, е най-големият късмет, защото си получила ценен урок.

  Пожелавам ти успех в бизнеса и дано да не измениш на ценностите си!

 5. мирослав каза:

  Sofia каза:
  June 23rd, 2008 at 14:36

  До болка познато състояние. Изненадах се, когато прочетох в специализираната литература, че гаденето и повръщането преди работа са едни от най-честите симптоми. При мен повръщането преди работа замести сутрешното кафе – повръщах “от нерви” и наистина ми се гадеше при мисълта не толкова за самата работа, която обичах и беше страхотно интересна, а най-вече от климата и взаимоотношенията на работното място…Великата международна компания си нямаше и идея в какво змийско гнездо се беше превърнало представителството и в Бг…Сякаш напук, основното беше да се поругаят всички ценности, които звучаха много позитивно и оптимистично, когато ги четеш в офиса на Централата, но тук им беше “обърнато” специално внимание – целта беше да се изгаврят с тях.

  Моля те кажи ми как излекува повръщането писна ми ставам от леглото толкова претеснен че повръщам случвало ми се е дори да не се кача на авторбуса защото ми се
  повръща и знам че ако направя и 1 крачка ще повърна и в повечето случаи е така моля помогнете