Благодарствено писмо след интервю за работа

Thank you note

Вашата основна задача по време на интервюто за работа е да блеснете, да направите впечатление и да покажете на хората, които вземат решението за назначаване, че вие сте точно този човек, който те търсят. Един от начините да постигнете този ефект, е да изпратите благодарствено писмо.

У нас, това е подход, който почти никой не практикува и причините са няколко:

 • Първо, всички кандидати много ги мързи (това все пак е наша национална черта и нейните последствия не подминават никого)
 • Второ, у нас подобно действие се смята за проява на лицемерие (дали пък така просто не оправдаваме мързела си?)
 • Трето, малко са тези, които виждат директната полза от подобен ход.

По първите два параграфа едва ли може нещо да се направи, но по отношение на третия, попаднах на едно много добро обяснение защо изпращането на благодарствено писмо след интервюто е печеливш ход. Там се цитират 5 причини за това:

 1. Припомняте на интервюиращия кой сте вие. Ако през целия процес на търсене и интервюиране на кандидати са минали много хора, вероятността скоро да забравят кой точно бяхте вие, е много голяма.
 2. Показвате на интервюиращите, че действително желаете тази работа
 3. Имате възможността да подчертаете защо вие сте точното решение на техния проблем
 4. Демонстрирате добро възпитание и намерение да създадете продължителни делови отношения с тази компания и техните HR мениджъри
 5. 90% от кандидатите в САЩ (а у нас вероятно много повече) не пишат благодарствени писма. Това автоматично ви слага в много по-малката група на хората, отличаващи се от масата и които правят впечатление на интервюиращите.

Един кратък имейл, в който просто благодарите за отделеното време и отново подчертаете онези ваши качества, които ви определят като най-подходящия кандидат за позицията, е напълно достатъчен. Изпратете го в рамките на 1 ден след интервюто, докато споменът за вас е още свеж. Ако закъснеете много, няма да произведете желания ефект.

Разбира се, има и хора на напълно противоположни позиции. Популярната блогърка Penelope Trunk твърди, че повечето интервюиращи вземат решение дали да ви назначат или не по време на самото интервю, така че писането на благодарствени писма е напълно безполезно. Тя е известна с доста радикалните си възгледи и скандални изявления, така че аз просто приемам нейното твърдение като поредната провокация към заспалите ни умове и продължавам да смятам, че благодарственото писмо е едно малко усилие, което може да произведе голямо впечатление и да ни приближи значително към желаната работа.

Знам, че тук четат и хора, занимаващи се с човешки ресурси, които провеждат интервюта и участват в одобряването на кандидатите. Ще се радвам да видим и тяхното професионално мнение.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

12 Отговори

 1. website design каза:

  Суперска статия. Благодаря! Наистина е хубаво да се предобие такава практика в България.

 2. kenkal каза:

  Много ми харесва идеята. Понеже имам среща-интервю за работа, смятам още утре да напиша едно такова писмо. Време е да се науча и как да се рекламирам, и как да напомням за себе си, и как да оставям добри впечатления у работодателите. Благодаря!

 3. Bascos каза:

  Лицемерно, натрапчиво и безполезно. Ако някой ми напише такова писмо преди аз да съм му нахвърлял моите впечатления от интервюто, дори да съм го харесал преди това и да удовлетворява позицията, за която кандидатства, бих сменил моментално мнението си за него. Така, че kenkal, не рискувай -много е голяма вероятността да попаднеш на интервюиращи с моята гледна точка 🙂

 4. Майк Рам каза:

  Естествено, тези съвети не важат, ако кандидатствате в софтуерна фирма. За там е необходимо само да покажете, че владеете езика C++ 😛

 5. Майк Рам каза:

  Bascos, още в самото начало на поста написах, че у нас този подход се смята за лицемерен от много хора и твоят коментар само го потвърждава.

  Друг е въпросът защо наричаш лицемерие това, че един кандидат подчертава желанието си и амбицията си да работи за теб. Може би е добре да го използваш, вместо да го отхвърляш…

 6. Bascos каза:

  Майк, имам 2 часа в които да разбера има ли кандидата желание и самомотивация за работа, и да се разберем човешки.. постфакти от вида „ама аз бях този надъхания със зелените гащи, нали не си меме забравил“ лично мене ме дразнят.

 7. Майк Рам каза:

  Васко, радвам се за това, че си искрен и откровен. Така потенциалните кандидати ще имат по-ясна представа дали въобще има смисъл да идват на интервю при тебе и да си губите взаимно времето.

  Би било чудесно, ако още в обявата за работа работодателите напишат: „Имате 2 часа да се разберем човешки. Който напише благодарствено писмо, ще бъде дисквалифициран.“ Така отношенията с кандидата ще бъдат поставени на ясна основа още от самото начало.

 8. Bascos каза:

  🙂 Бих го ограничил само до първото изречение. Не мога в обявата за работа да се сетя за всички недомислици, които могат да сътворят хората. Пък и да мога, смятам, че списъка ще е много дълъг и обявата ще изгуби първоначалния си смисъл. Затова моят съвет го казах в коментар 3.- не рискувайте с неща, които ви се струват неприсъщи.

 9. erothy каза:

  На мен пък в общия случай наличието на такова писмо няма да ми повлияе никак (да се разбира – ще го изтрия веднага, щом му хвърля 1 поглед 😀 ). Ако не получа такова писмо пък изобщо няма да ми пука.
  Най-добро впечатление може да ми направи само нещо, което е искрено. Т.е. ако съм интервюирала човек, който е открит, предразполагащ и дружелюбен (знаете, за първи път виждате даден човек и след 5 минути вече си мислите как с удоволствие бихте пили бира с него 😉 ). Обаче ако на интервюто ми дойде някой откровено свит, отдръпнат човек, чиито изречения се състоят от 3-4 двусрични думи (няма лошо, въпрос на индивидуалност, за някои позиции именно такъв човек би бил идеален), би ми направило ЛОШО впечатление, ако получа писмо, което ОЧЕВИДНО не е искрено. Например нещо от сорта: „Много Ви благодаря за възможността да Ви се представя и да изявя качествата си бля-бля-бля, надявам се нашите бъдещи взаимоотношения да продължат и ще се радвам да ми предоставите възможност да се докажа в работата си като бля бля бля…“ Сещате се, точно както в измислените мотивационни писма, които се изискват при кандидатстване. Може би единственото по-тъпо нещо, което може да се иска при кандидатстване за работа, освен мотивационното писмо, е снимка в цял ръст :D.

  Но, да се върнем на темата. Според мен едно благодарствено писмо много трудно може да влоши първоначалното впечатление, което сте оставили, но ако „напипате“ човека, който ви интервюира, може да прецените според случая дали е удачно да се изпраща или не такова писмо. Аз в редките случаи, когато съм организирала подбор, правя така, че още с обявата да огранича броя на кандидатите, а за интервю той съвсем намалява. Аз не мога да „поема“ информация за повече от 5-6 човека за 2 дена. Та… като се има предвид колко малко хора интервюирам, би ми направило страхотно впечатление ако получа след интервю благодарствено писмо, написано на ръка! 😀

 10. Не сме дораснали до там още иначе в идеята има резон! Проблема е в това, че високите „Балкани“ хвърлят много сянка!

 11. sasho каза:

  za sajalenie nqmam kirlicia, no nakratko, blagodarstvenoto pismo naistina ne e praktika v bulgaria no e istina 4e i dava mnogo predimstva pri opredeleni usloviq:

  a) ako e naistina neshto koeto da grabne polu4atelq, neshto nestandartno – primer- kandidatstvate za rabota v marketing otdel i prastate ry4no napisano pismo v butilka primerno – da, no ako e za ediniq e-mail po dobre ne si pravete truda

  b) ako poziciqta za koqto kandidastvate naistina predrazpolaga-nqkoi po gore spomena 4e za programisti nqma nikakyv smisyl ot takiva pisma i az spodelqm tova mnenie

  Posledno, v nqkoi strani se smqta za golqm minus ako ne izpratite podobno pismo sled interview za rabota – ne 4e gi 4etat no o4akvat da gi pratite i ako ne polu4at vasheto pravi losho vpe4atlenie. stranno no fakt

  cheers

 1. 05.11.2008

  […] 9. Изпратете благодарствено писмо […]