Идеалният шеф. Част първа – възрастта

Old Boss

Някои традиции повеляват човек да се издигне в кариерата, когато натрупа достатъчно опит и знания, тоест, когато поостарее. В същото време, младите хора в компанията нетърпеливо потропват с крак и изгарят от амбиция час по-скоро да се издигнат нагоре в йерархията, за да покажат на какво са способни. Политиката на издигане на старит и заслужилите ги изпълва с негодуване.

Та, седнах аз и се запитах: За какъв шеф бих искал да работя? Какви качества трябва да притежава, за да печели моето уважение, вярност и лоялност? Мисля, че това ще излезе една много голяма тема, затова реших да ви я предложа на малки хапки.

Затова първият въпрос е този за възрастта. Смятате ли, че възрастта е важен фактор за мениджърските умения на един човек? Има ли значение за вас дали вашият шеф е по-възрастен или по-млад?

В интерес на истината, имал съм и по-възрастни, и по-млади началници. И в едните, и в другите съм намирал и положителни и отрицателни качества като мениджъри, така че моето лично заключение е, че възрастта играе малка роля. По-важен е опитът и професионалната зрялост. Може би везните леко се накланят в полза на по-възрастните, въпреки че когато бях по-млад и аз бях твърде нетърпелив към тях.

Имал съм по-възрастен шеф, който съм възприемал като баща – неговият опит и неговата ерудиция винаги са ме изпълвали с уважение и съм се доверявал на всяко негово решение. Работил съм и с такъв, който изглеждаше като клоун – толкова беше смешен с помпозното си поведение, а не осъзнаваше, че за всичките си години „трудов стаж“ не беше научил почти нищо за професията и нищо не можеше да даде на хората от своя екип. Изглеждаше жалък в нашите очи и точно това беше причината целия ни отдел да загуби всякакво старание и желание за изява в работата.

На други места съм попадал пък на по-млади шефове. Някои са ме впечатлявали с огромната си работоспособност и амбиция да побеждават. Такива хора са истински лидери и успяват да увлекат хората от своя екип след себе си. Повечето, обаче, са фантазьори и липсата на професионален опит им е направо написана на челата. Допускат грешка след грешка, а от надуване, че са заели толкова висока позиция, не смеят да се допитат до екипа си за съвет, за да не ги помислят за глупави, и продължават да трупат грешки, с което пък напълно доказват своята некомпетентност.

Тази тема поражда и други въпроси, които и мен са ме вълнували дълго време . Например:

 • Как да се разбираме с началник, който е изостанал от съвременните тенденции в професията? Закостенял и консервативен, гледащ с нетърпение към деня на пенсионирането си и глух за всякакви революционни идеи.
 • Как да укротим млад и надут шеф, който случайно е попаднал на тази позиция без да има необходимите знания и опит? Дали да се опитаме да го подкрепим и да му помагаме във вземането на решения или да му подлеем вода и да го оставим да се пребие, за да се научи друг път да не вири нос и да не прережда старите и заслужилите?

Темата за възрастта и опита е много широка и вероятно ще се връщам към тези въпроси и в бъдещите постове. Засега искам да ви насоча към първия си въпрос: С какъв шеф бихте предпочели да работите вие – по-млад или по-възрастен? Ще се радвам да видя вашите коментари.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. Наскоро реших да кандидатствах за позиция като Търговски директор в една малка софтуерна фирма. През цялото време собственика на фирма не спря да повтаря: „такова блестящо СиВи, ама ЕГН-то…ЕГН-то не ти отговаря на поста“ – мисли все в този ред.
  Лично за мен това са предразсъдъци и не трябва годините да са водещи. Един 23 годишен човек с подготовка и стаж в прилагането на съвременните методи и принципи на управление е по-подготвен от един 45 годишен (какъвто очакваше да види пред себе си), които е практикувал в не толкова развита ИТ среда.
  Ако говорим за ИТ фирми, за мен няма нищо странно и лошо висшият мениджмънт да е около 25 години.

 2. За мен възрастта няма значение – важни са житейският и професионалният опит, които могат да се придобият и в ранна възраст, както човек може и да е много възрастен, но да не е научил нищо и да няма никакви умения за ръководене на хора. Най-добрият ми шеф досега е бил млад човек, но вече с достатъчно опит и с умение да увлече екипа в работата, да го мотивира, да го уважава и да го оцени справедливо – както положително, така и отрицателно. Най-лошият беше възрастен, подобен на примера по-горе – мислеше, че възрастта и отдавна взетото висше образование са достатъчни, за да се смята за компетентен и способен мениджър. За уважение към нисшестоящите, комуникативни умения и умения за мотивация няма какво да говорим.

 3. Младият човек е носител на амбиция и творчески потенциал , който съчетан с опит и необходимите знания го прави един успяващ ръководител . С възрастта може и да се придобива повече практически опит , но се губи това новаторство и творчески плам носено от по младите хора .

 4. Майк Рам каза:

  БизКонсулт, да разбирам ли, че предпочиташ да работиш с по-млади шефове?

 5. Майк Рам изказването ми по -скоро визираше и качествата на служителите . А относно конкретният въпрос – трудно бих си представила себе си в позицията на човек който има шеф и отговорът ми ще е доста хипотетичен . Основното е шефът да е човек който познава и цени персонала си за да може и максимално да ги мотивира да дават най- доброто от себе си за общият успех . А това качество не зависи от ЕГН – то .

 6. Майк Рам каза:

  БизКонсулт, философски погледнато, всеки си има някакъв шеф. Най-малкото, онзи отгоре решава много неща в живота ни 🙂

  Хубаво си описала качествата на идеалния шеф, но за да бъдеш такъв, е необходимо да си по-малко себичен и повече да милееш за интереса на фирмата и колектива. Струва ми се, че по-възрастните шефове в по-голяма степен притежават тези качества.

 7. po-chitatel каза:

  Майк, онзи отгоре е бил 33 годишен в пределната си възраст на Земята 🙂

 1. 01.09.2008

  […] Идеалният шеф. Част първа – възрастта […]