Масовото запознаване с колегите – един ненужен ритуал

Shaking hands

Много често в първия работен ден, новият служител бива разведен из офиса от своя шеф или от по-старши колега и след идентифицирането на тоалетната и пушалнята, бива представен на всички колеги. Това е един доста смущаващ ритуал – човекът е напрегнат от новата обстановка и се опитва да запомни всичко, което е важно за неговата работа, като в същото време се старае да направи добро впечатление на хората, с които ще работи. Но запознаването с всички колеги е излишно натоварване на мозъка му, защото на другия ден той няма да си спомня ничие име освен на един-двама – тези, с които ще работи в постоянна връзка.

По-добра практика е в първия работен ден, новопостъпилият служител да бъде запознат с основните си задължения и правилата за работа в офиса. Необходимо е да познава прекия си ръководител, на когото ще се отчита, както и колегите, с които ще взаимодейства ежедневно. Всички останали ще си дойдат по реда с времето. Важното е човекът да навлиза постепенно в новата обстановка и нивото на стрес, свързан с това, да бъде колкото може по-ниско. Иначе съществува вероятност да придобие невярна представа за обстановката на работното място, изкривена от прекаленото количество информация, с което се е сблъскал в началото.

Разбира се, тук говорим за големи фирми с много персонал. Ако фирмата или офисът, в който се работи, се състоят от 5-6 човека, това не е проблем. Въпреки това, новият колега трябва да може да навлезе в новата среда постепенно, а не шоково.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feedАко харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Хороскоп каза:

  Някои фирми целят точно това – да стресират от първия ден 🙂

 2. Maya каза:

  Вярно е, че човек едва ли би запомнил имената, че дори и физиономиите на всичките си нови колеги и подобно представяне би го стресирало допълнително. От друга страна е добре всички да разберат, че се е появил нов колега, как се казва и в кой отдел (подразделение) ще работи. Това естествено може да се направи и по доста по-приятен и нестресираш начин. Бих се радвала, ако споделите идеи.
  Например, съвсем наскоро бях много приятно изненадана от подхода, който се възприе в нашата фирма. „Масовото“ запознаване бе чрез мейл до всички, като се обявява за появата на нов човек във компанията и се използва случая да му се пожелае успех. Така хем хората са информирани, хем новият човек е удостоен с внимание, хем не се налага да запомни всички колеги. Личното запознаване се свежда до пряко свързаните с първоначалните му задачи колеги, а останалите запознанства стават постепенно. От друга страна, останалите хора не се чудят коя е тази нова личност, дали е колега или клиент, знаят дори как се казва и е по-лесно да прескочат първоначалните неудобства при запознаване.

 3. Николай каза:

  Да, това беше правено и при нас в старата фирма. Обаче там проблема се състоеше, че имахме офиси в 4-5 страни и нямаше как новият служител да се запознае лично с всички :).

  Иначе честно казано е много добър подход.

 4. Ivan каза:

  Според мен този ритуал си е повече от необходим и полезен – от една страна помага за icebreaking както при новия колега, така и при останалите, а от друга дава увереност в хората, че всичко е прозрачно и ясно. Обявяването на нови колеги по мейла е добро допълнение, но то не трябва да се противопоставя на срещите очи в очи. Като допълнение на това може да се прибави и пускането на новина за новия служител със снимка на вътрешния корпоративен портал и добавянето му в Who is who ако се поддържа подобна страница.

 5. Майк Рам каза:

  Ivan, не казвам, че новият служител не трябва да се запознава с колегите, а че това не е необходимо да става с всички още първия ден. Постепенното навлизане в работата и постепенното запознаване с колегите е по-добрия подход, особено там, където са концентрирани много хора в един офис.

  Много е важно останалите служители също да бъдат информирани и в последствие запознати с новия човек. В този смисъл, твоите допълнителни идеи са много добри.