Ако останеш без работа, направи си пластична операция

Пластична операция

Поговорката „по дрехите посрещат“ придобива нови измерения в днешно време. Оказва се, че за все повече американци добрият външен вид е основният (а понякога и единствен) критерий за наемане на работа. При това не става въпрос само за дрехите, а за цялостния външен вид, включително излишните килограми, бръчките около очите и формата на носа. Това подтиква все повече хора да се обръщат към козметичната хирургия за подобряване на външния вид с цел гарантиране на назначение.

Това споделя днес Доналд Тръмп в своя блог и разкрива данни от изследване, проведено сред американски пластични хирурзи, които твърдят, че две трети от техните пациенти са хора, търсещи конкурентноспособност в борбата за намиране на по-добра работа.

Вече има всякакви изследвания и проучвания, които показват, че по-привлекателните хора печелят повече пари и се издигат в кариерата по-бързо и по-лесно от тези, които не са особено привлекателни. Въпреки това не съм сигурен, че това е достатъчно добра причина да се подложиш на корекция на носа или на липосукция.

Аз също намирам тази мания за ненормална в страната на бизнеса. Не мога да разбера защо в една страна, изповядваща религията, че всеки, който се труди активно, ще спечели, се появява манията за успех, базиран на външната красота. От друга страна, се изпълвам с някаква патриотична гордост, че поне в едно нещо сме ги изпреварили американците, защото българската чалга-култура отдавна е приела тези принципи, с което осигурява развитието и просперитета и на националната ни козметична хирургия.

Шегата настрана, ако не търсите кариера в поп-фолка, мен силно ме интересува вашето мнение по тези два въпроса:

 • Смятате ли, че привлекателният външен вид е (или трябва да бъде) решаващ фактор за подбора на кадри?
 • Бихте ли се подложили на козметична операция, за да се издигнете в кариерата?

Аз като мениджър търся хора, които да разсъждават аналитично, да умеят да генерират идеи и да могат да се сработват с останалите хора от екипа, за да можем да постигнем очакваните бизнес резултати. Ако си търся някой, който само да ми радва окото, бих го търсил другаде, а не на работното място.


Ако искате да бъдете успешни мениджъри и да ръководите мотивирани и ефективни екипи, посетете курсовете по управление на проекти, които водя във фирма RammSoft – професионално обучение, базирано на най-добрите примери от практиката!


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]RSS feed

Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Longanlon каза:

  всичко зависи от типа работа и, разбира се, от начина, по който възнамерява да я заемеш и да я работиш.

  за някои жени силиконови цици, екстеншъни в косата и час гримиране сутрин са основните оръжия в стремежа им към професионално издигане – огледай се, всички банки, рекламни агенции и всякакви фирми са пълни с руси, тъпи кифли с високи токчета.

  за мъжете… според мен при тях по-скоро значение имат ръста и обема, отколкото красотата. да, по-високите и едри мъже вдъхват респект и доверие и са предпочитани за шефове.

 2. Георги каза:

  > Смятате ли, че привлекателният външен вид е (или трябва да бъде) решаващ фактор за подбора на кадри?

  Аз се сещам за един Key Account Manager, на когото е малко трудно да му определиш пола. Като се има предвид, че трябва да общува с клиенти мисля че има значение. Тоест има специфични позиции за които външния вид е важен.

  > Бихте ли се подложили на козметична операция, за да се издигнете в кариерата?

  Заради кариерата не, но ако това по някакъв начин ще повиши самочувствието ми – защо не…

 3. Nikolay каза:

  Добрият външен вид има няколко аспекта. Ако човек е спретнат (изпран, изгладен, сресан и т.н. ) това показва старание и говори добре за него и си е съвсем обективен критерий, който би повлиял за евентуално назначаване.
  Но винаги на първо място трябва да се поставя следното нещо:умение да се свърши необходимата работа.