Инициативността в работата – помага или пречи?

Инициативността е качество на будните хора. На тези, които имат какво да кажат на света. На тези, които вярват в своите качества и искат да ги развиват така, че да бъдат полезни както на себе си, така и на фирмата. Разбира се, има и хора, които не притежават това качество или съзнателно го потискат.

Множество хора прекарват живота си в снишение, така че да не бъдат забелязани и да не бъдат натоварени с работа. Така прекарват целия си трудов ден в нищо-не-правене и после щастливи и доволни се прибират вкъщи. Toва са жалки личности. Те никога не проявяват инициатива, постоянно са наведени, свити и мълчаливи, но рано или късно всички разбират, че са скатавки и че на тях не може да се разчита за нищо отговорно.

От друга страна има шефове, които ценят такива хора, защото знаят, че те ще изпълнят точно това, което има е заръчано и нищо повече. Такива шефове обикновено нямат доверие на своите служители и често изпадат в микромениджмънт, вярвайки, че хората, които са наели, са неспособни и ако не им стоят постоянно на главата нищо няма да свършат.

В другия край на спектъра са инициативните хора. Те понякога се втурват да правят неща, които наистина не разбират достатъчно добре, но пък за сметка на това имат силната увереност в собствените си качества и в предстоящия успех. Те често допускат грешки от прекален ентусиазъм, но рядко губят надежда и вяра в успеха. Ако паднат, стават бързо и продължават напред.

Инициативните хора имат един проблем – рано или късно биват забелязани и на тях започват да се възлагат много надежди, с което се превръщат в заплаха за преките си шефове. Много мениджъри от средно ниво изпадат в летаргия и кротко мързелуване на позиция, на която не се изискват нито много умения, нито много усилия. Често тяхната работа се изражда в един обикновен комуникационен канал – предават заповеди отгоре надолу и отчети в обратната посока. И когато се появи инициативен млад подчинен, твърдо решен с действията си да постигне прогрес както за себе си, така и за фирмата, топлото местенце на шефа леко започва да изстива и той се превръща във ваш враг. Започва да спъва всяка ваша идея и да отхвърля всяка инициатива, защото смята, че това е единствения начин да запази властта и позицията си.

Има, обаче и шефове, които търсят такив хора под дърво и камък. Има мениджъри, които ако сте наистина амбициозен, инициативен и талантлив, ще разчистят всички препятствия пред вас, за да можете да се развихрите на свобода, защото само лудите глави като вас могат да дадат онзи тласък, от който всяка една фирма се нуждае, за да постигне преимущество пред останалите на пазара.

Затова бъдете инициативни! Ако шефът ви е дребен деспот и ви потиска или пък е задремал в черупката си мързеливец – сменете го! Намерете онзи, който ще оцени вашия талант, вашите качества, вашата страст към работата и вашата амбиция.

Бъдете инициативни!

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Longanlon каза:

    има една стара пословица:

    „когато веднъж направиш нещо изключително, шефът ти най-вероятно просто ще го включи в ежедневните ти задължения занапред“