Коя работа е сигурна?

Напоследък много се коментира световната финансова криза от разбиращи и неразбиращи. Стана ми много интересно, когато научих (от bTV), че нашите банки са взели мерки да ограничат поголовното раздаване на кредити и едно от решенията, които са одобрили, е да не се отпускат кредити на лица, които не работят по трудов договор.

Както на всички ни е известно, един от големите проблеми на банките с отпускането на неограничени кредити е, че хората в един момент нямат възможност да ги погасяват. Затова и основният въпрос, на който би трябвало да отговорят, преди да ви отпуснат кредита, е доколко вашите доходи са сигурни, т.е. доколко сте способни да си погасявате отпуснатите кредити. Излиза, че най-сигурни са доходите на наемните работници.

Това е, меко казано, нелогично (да не кажа глупаво).

Първо, това, дали работата ти е сигурна (и съответно доходите ти – гарантирани) , зависи много повече от състоянието на пазара и от мениджмънта на компанията, отколкото от формата на договорните ти отношения с нея.

Второ, при зараждането на криза в бизнеса, първите хора, които губят работата си, са обикновените служители. Мениджърите и собствениците са последните, чиито доходи се разклащат. Следователно няма никаква логика в това да ти дават кредит, ако си наемен работник и да ти го откажат, ако си собственик на фирма.

Трето, дори и най-стабилните фирми в даден момент, могат да фалират. Сигурно е било много престижно да работиш за Lehman Brothers и едва ли някой се е съмнявал, че техен служител може да остане без работа, но историята ни показва, че дори и „най-стабилните“ компании могат да потънат.

Според мен не е толкова важно дали имаш редовна заплата. По-важно е доколко си съвестен длъжник и лоялен към банката. Затова на запад разчитат повече на кредитните досиета и кредитната история, за да преценят дали ще можеш да си погасиш дълговете, а не толкова на принадлежността ти към работническата класа, верността към Партията и други подобни критерии, които се използваха в миналото.

Кой може да каже, че работата му е сигурна? Кой може да гарантира, че ще успее да си върне заемите безпроблемно? Никой. Винаги могат да настъпят икономически сътресения и финансови кризи. Затова и банките калкулират този риск в лихвените проценти, които предлагат.

Несигурността и рискът са предизвикателствата на капиталистическия начин на живот и ние трябва да умеем да живеем с тях, да ги планираме и да бъдем достатъчно гъвкави, за да реагираме, когато се наложи. За сметка на това, живеем в интересни времена…

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Plamen каза:

    Излиза, че най-сигурни са доходите на държавния служител – полиция, армия и т.н. – дори и да са малки в някои професии. Там мястото ти е най-сигурно, дори и да не си голем професионалист и да притежаваш качества.

    Също съм на мнение, че е крайно време банките да започнат да градят досиета на своите клиенти и лоялността им.

  1. 24.10.2008

    […] Коя работа е сигурна? […]