8 съвета как да договорим по-добра заплата

Cash plateДоговарянето на заплатата е венецът на интервюто за работа – негова кулминационна точка и решаващ момент за вземане на окончателното решение. Затова, правилният подход към преговорите за заплатата е изключително важен. Тук ще ви предложа няколко съвета, които съм събрал от различни източници в мрежата, както и от собствения ми опит.

Разбира се, един от основните фактори при започване на преговорите, е коя е страната, която има по-голяма нужда от сделката. В Щатите в момента тече икономическа криза, която сякаш не е толкова страшна в действителност, колкото истерията, която се е създала около нея. Фирмите масово съкращават хора и намирането на нова работа става все по-трудно. Увеличаването на безработицата поставя търсещите в по-неизгодно положение и ги принуждава да приемат предложения значително по-ниски, от това, на което са се надявали, само и само да не останат на улицата.

У нас положението е по-различно. Има региони, където хората нямат никаква работа и такива, където работните места все не могат да бъдат запълнени. Има сектори от икономиката, където съкращават работници, има и такива, където не могат да си намерят нужните специалист месеци наред. Възможно е кандидадът да бъде в по-изгодната позиция да поставя условия относно финасовото си възнаграждение, а може и да бъде в по-неудобното положение да бъде притискан от безработицата. Съветите, които ви предлагам, са ценни с това, че вършат работа както в единия, така и в другия случай. Ето ги и тях:

1. Проучете пазара и фирмата, в която кандидатствате. Изключително важно е да се подготвите с информация за различните нива на заплатите във вашия сектор, както и за възнагражденията, които фирмата, в която кандидатствате, дава. Добре е да използвате официални източници, в които има представителни данни. Добрата предварителна подготовка е гаранция за успешни преговори.

2. Създайте си ясна представа какви са обективните размери на заплатите в бранша и какво заслужавате вие на базата на професионалните ви умения. Не се подлъгвайте по слухове и илюзии. Често в някои професионални среди се пораждат слухове, че фирма Х давала заплати Y. Дори и да е вярно, т. е. да има служител на фирмата Х, който получава заплата Y, това още не означава, че всички хора получават толкова пари и че това е заплатата, която вие заслужавате.

3. Не бързайте с разговора за заплатата. Изчакайте максимално дълго, докато съберете достатъчно много сведения за фирмата и за работата, която ви предстои да вършите. Използвайте интервюто да изтъкнете вашите най-ценни качества и постигнатите успехи. По този начин ще имате по-солидни основания да искате по-висока заплата.

4. Не приемайте първоначалната оферта за твърда и окончателна. Всяка оферта може да бъде обсъждана и променяна. Не забравяйте, че вашите приходи се формират не само от заплатата, а и от социални придобивки, отпуски и т. н. Опитайте се да предложите различни комбинации, които биха били изгодни както за вас, така и за работодателя.

5. Не се впускайте в преговори само за пари. Може да се окаже, че фирмата наистина не е в състояние да ви даде по-голяма заплата (поне в началото), но за сметка на това, да ви предложи други компенсации, като по-голяма отпуска, време и средства за професионално обучение, командировки в чужди държави или работа от дома. Понякога възможността да разполагате с повече време за лични проекти, за гледане на дете или са довършване на образованието е по-ценна, отколкото парите. Преценете кое от всички тези неща има най-висок приоритет за вас и акцентирайте върху него по време на преговорите.

6. Подкрепете исканията си с аргументи. Покажете как с вашата работа ще допринесете за ефективността на фирмата, за увеличаване на приходите или за съкращаване на разходите. Докажете, че парите, които фирмата ще ви плати, не са просто неминуем разход, а полезна инвестиция.

7. Не бързайте да се съгласявате с първата предложена ви сума, дори и тя да е много добра за вас. Първото предложение обикновено е близо до долната граница на диапазона, в който преговарящия има правото да ви оферира заплата. Опитайте да си поискате повече, изтъквайки своите професионални умения и опит, и ползата, която ще допринесете за компанията. Ако фирмата наистина има нужда от вас, много е вероятно да ви направят второ предложение на малко по-високо ниво.

8. Не се предавайте лесно. Ако първото предложение е под вашите очаквания, не се отказвайте от преговорите. Бъдете настоятелни, аргументирани, постоянни и търпеливи. Демонстрирайте силно си желание да работите в тази фирма, мотивацията си да постигнете успех, както за себе си, така и за тях, и продължете преговорите, използвайки предходните съвети. Много е вероятно преговарящият да отстъпи пред вашата упоритостта и усилията ви да бъдат възнаградени с обещание за по-висока заплата.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...