Как да проведем интервю за работа по телефона – 10 полезни съвета

phone interviewСлед като сте изпратили своето CV по обявата за работа, която ви е привлякла най-много, идва ред и на телефонното интервю. У нас понякога то е съвсем кратко – по-скоро уговорка за „истинското“ интервю – лице в лице – но практиката на професионалните HR специалисти изисква още едно отсяване на кандидатите чрез интервю по телефона и то се практикува все по-често, особено за хора, кандидатстващи на ръководни позиции.

Предлагам ви списък от 10 съвета, които съм компилирал от различни източници в мрежата, и които смятам, че са изключително полезни в нашите условия.

I. Преди интервюто

1. Уговорете удобно време за интервюто

Често се случва интервюиращият да ви се обади и да попита дали е удобно да ви зададе няколко въпроса. Откажете. Кажете, че сте заети и в момента не е удобно да проведете този разговор. Уговорете си дата и час, когато ще можете да се явите свежи и подготвени. Най-добре е това да се случи преди обяд, когато умората от работата все още не се е появила.

2. Създайте си добро настроение и положителна нагласа

Вие сте най-подходящият кандидат за предлаганата позиция. Повтаряйте си тази мисъл няколко пъти преди интервюто. Ако не сте убедени в собствените си способности и в положителния резултат от интервюто, това ще си проличи по гласа ви и действително ще намали вашите шансове.

3. Намерете тихо и спокойно място, където да проведете разговора

За успешното провеждане на интервюто е много важно да сте спокойни и съсредоточени. Всякакви смущаващи фактори трябва да бъдат ограничени. Ако го провеждате в офиса, отидете в конферентната зала, където няма да бъдете смущавани от външен шум, а и вашият разговор няма да бъде чут от колегите ви. Ако сте у дома – помолете семейството си да ви осигури усамотение в една от стаите и да пазят тишина докато трае интервюто.

4. Подгответе се

Разпечатайте си CV-то, което сте изпратили и с което разполага интервюиращия. Помислете за евентуалните въпроси, които той би могъл да зададе и подгответе своите отговори. Ако интервюто предполага задаване на специфични технически въпроси, подгответе си помощни материали за справка или компютър с интернет. Помислете какви въпроси вие бихте могли да зададете.

II. По време на интервюто

5. Заемете удобна поза

Ако застанете прави и се разхождате, ще вдъхнете в себе си повече деловитост, което дори и по телефона, може да бъде усетено от отсрещната страна. Ако пък се чувствате твърде притеснени, е добре да седнете на удобен стол и да се облегнете назад. Каквато и да е позата ви, тя трябва да ви дава спокойствие и увереност, както и да ви осигурява възможност за бърз достъп до материалите, които сте си подготвили.

6. Отговаряйте бързо и ясно

Не мънкайте – това създава особено неприятно впечатление у вашия събеседник. Ако ви зададат въпрос, на който не можете да отговорите – признайте си открито и преминете към следващия, вместо да го усуквате. Вашата неувереност ще ви донесе повече негативи, отколкото едно откровено поведение.

7. Задавайте въпроси и си водете записки

Не пропускайте възможността да зададете своите въпроси. Така хем ще научите повече за фирмата и за работата, която предлагат, хем ще покажете, че наистина се интересувате точно от тях. Затова е важно да си осигурите време за подготовка (съвет 1) и да го използвате правилно  (съвет 4). Записвайте си по-важните неща, които научавате. Ако ви класират за следващото интервю, ще имате възможност да поставите тези точки на по-детайлно обсъждане. Все пак, гледайте воденето на записки да не ви разсейва от основната линия на разговора.

8. Усмихвайте се

Факт е, че дори и при телефонен разговор се усеща доброто настроение и дори усмивката на човека, с когото разговаряме. Усмихвайте се и ще създадете позитивно настроение, което ще бъде усетено и от интервюиращия. А, както знаем, всеки човек предпочита да работи с усмихнати и позитивни хора.

III. След интервюто

9. Изпратете благодарствено писмо

Специалистите не са единодушни доколко някой въобще ще обърне внимание на вашето благодарствено писмо, но от друга страна, то говори много за вашето добро възпитание и ако човекът, с когото сте разговаряли, има право да взема решения и умее да разпознава качествените кандидати, то вие със сигурност ще бъдете с едни гърди пред останалите.

10. Направете си разбор

Докато споменът от телефонното интервю ви е още пресен, прегледайте записките си и обмислете отново предлаганата позиция, вашата мотивация и представянето ви на интервюто. Обсъдете ги с ваши близки – съпруг/съпруга, родители или приятели – и си запишете теми или въпроси, които да поставите на следващото интервю.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...