Кой се грижи за нашето здраве в офиса?

Defibrilator

Наскоро в блога Pick The Brain попаднах на една много интересна статия за употребата на преносим дефибрилатор (AED – automated external defibrillator). Авторът тренира хокей любителски и по случайност бива изпратен на курс за работа с дефибрилатор. Там научава важни неща, които го карат да се замисли колко е важно да бъдем подготвени за неочаквани сътресения в нашето здраве.

Илюзия е, че инфарктът може да споходи само възрастни хора. Напротив – от него са застрашени хората от всички възрасти. Инструкторът, водил курса, споделя, че с помощта на преносимия дефибрилатор над 70% от хората, получили инфаркт, са били спасени. В статията от Pick The Brain, както и в статията за дефибрилатора в Уикипедия има доста добри съвети какво трябва да се прави, ако наш близък или колега получи инфаркт и как да се работи с дефибрилатора. Не ги превеждам тук, защото не съм квалифициран да давам медицински съвети и не знам доколко е редно да го правя.

По-интересния въпрос е: някой въобще подготвя ли хората за оказване на първа помощ в подобни ситуации? Всеки ден се случват инциденти – човек може да се подхлъзне и да си счупи крака или просто да вдигне кръвното, да получи световъртеж или силно главоболие. Това са съвсем нормални неща от нашето ежедневие, но едва ли някой във вашия офис е обучен как да се справи с тях. А какво да кажем за по-сериозни случаи като припадъци и гърчове – дали са породени от инфаркт, епилепсия или хипогликемия – кой може да прецени (в офиса или у дома) и да окаже първа помощ?

Оказва се, че обучения по оказване на първа помощ има – една от организациите, които провеждат такива курсове е Българският червен кръст. Но мисля, че никой не е задължен да ходи там и естествено – никой не го прави. А качествената подготовка за неочаквани инциденти наистина може да спаси човешки живот.

Питам се – има ли фирми, които се замислят над тези въпроси и организират курсове по оказване на първа помощ за своите служители? Колко фирми познавате, които имат поне аптечка и някакъв комплект за оказване на първа помощ? Аз съм работил на много места, но само в една от фирмите, където съм работил, имаше аптечка, заредена с болкоуспокояващи, лекарства за гърло и дамски превръзки. Да, за някого може и да е смешно, но дори и това е някаква малка крачка напред. За съжаление, крайно недостатъчна.

По въпроса за оказване на първа помощ има хубава статия в Уикипедия, а като се разровите из Google, ще намерите още информация, макар и не много добре структурирана (предимно от форуми) и насочена главно към помощ при автомобилни катастрофи.

Ще се радвам да споделите и вашите впечатления от медицинската подготовка във вашия офис – дали работодателя праща служители на курсове по първа помощ, дали има заредена аптечка в офиса – както и да разкажете случаи на здравни проблеми на работното място и как сте се справили с тях.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...