За и против работата от дома

Работа от леглото

Животът в големите градове става все по-напрегнат, а улиците все по-задръстени. Работният ни ден започва с огромна доза стрес и гняв, която впоследствие разтоварваме върху колегите, клиентите и близките си. И ако ние в София едва напоследък започнахме да усещаме негативите на живота в големия град, то оттатък океана се борят с този проблем от доста по-отдавна.

Едно от очевидните решения е възможността за работа от дома. Разбира се, основният аргумент против този подход, е стремежът на началството към тотален контрол на вашето работно време. Но ако човек попадне на разумни шефове, ръководещи се от бизнес аргументи, а не от наполеонови комплекси, ползването на няколко дни в седмицата за работа от къщи, би могло да се окаже изключително печеливш ход.

Какво печелим?

Преди всичко време. И това никак не е малко. Времето е най-ценния ни ресурс и въпреки, че би могло да се мери в пари, то не може нито да се пести, нито да се компенсира.

Никак не са малко хората, които „изхабяват“ поне по един час за пътуване до работното място в едната посока всеки ден. Това време, ако останем у дома, може да се използва или за повече работа, от което ще спечелим и ние, и работодателя, или пък ще го използваме за повече общуване със семейството, което ще ни създаде по-спокойно и по-ведро настроение за деня, и в резултат ще бъдем в по-голяма степен работоспособни и продуктивни.

Някои изтъкват аргументите, че стоейки вкъщи, спестяваме от офис пространство. По принцип това е така, но едва ли е възможно да прекарате всичките си работни дни без да се срещнете с колегите и шефовете, така че присъствието ви от време на време в офиса е силно наложително. Липсата на постоянно работно място в този случай ще трябва да се компенсира от много точно планиране на използването на общото офис пространство, което може да оскъпи целия процес.

Работата от дома налага и допълнителни разходи по телекомуникация – постоянна и сигурна интернет връзка, специализиран софтуер за общуване от разстояние, по-сериозна защита за сървърите за приложения и данни. За много дейности наличието на имейл и Скайп е напълно достатъчно, но за други е необходима по-сериозна инвестиция в комуникационни технологии.

Разбира се, не всяка работа може да се върши от дома. Ако професията ви е свързана с постоянно общуване с клиенти, като продавач, например, ясно е, че няма как да ги обслужите от дома си – ще трябва да отидете в магазина, където идват и те. Но ако работата ви е не изисква постоянно присъствие в офиса, ако има творчески характер, преместването на работното място вкъщи може да се окаже най-доброто решение.

Важен фактор е и доколко домашната обстановка ви създава условия за концентрация и съсредоточаване в работата. Има хора, които успяват да създадат работна атмосфера у дома си и да се фокусират върху текущите задачи. Други се разсейват от дребни домашни задължения или от другите членове на семейството (най-често децата), които също обитават жилището.

Не на последно място, в полза на работата от дома стои и фактът, че по този начин облекчаваме живота на цялата планета. По-малко коли в трафика означават по-малко вредни емисии във въздуха, по-спокойно и по-бързо придвижване, по-малко стрес за всички.

Какъв е изводът? 

Изводът е, че ако едно решение е добро за едни, то за други не е. Не е лесно да се прецени кое е по-ефективно – дали да работите от дома или в офиса. Трябва да се вземат под внимание естеството на работата, текущите разходи за поддръжка на офиса, разходите по придвижване всички служители, наличните технологични възможности за отдалечена комуникация. Най-добрият подход е да се пробва по малко. Например, първоначално може да си извоювате един ден от седмицата, в който да работите от къщи. Постепенно това време може да се увеличава, ако се види, че подходът дава резултат.

За да се постигне по-голяма ефективност на работата от дома, е необходимо много добро планиране и синхронизиране на задачите за седмицата на целия екип, както и постепенното изграждане на една по-висока комуникационна култура. В крайна сметка, животът е един и най-добрият начин да го изживеем, е като постигнем точният баланс между работата, семейството и личните си интереси и като не допускаме да пилеем излишно най-ценното си богатство – времето.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. freelancer_bg каза:

  Много отдавна работя от вкъщи, нямам офис, всички мои сътрудници и подизпълнители (някои дори са в други държави) също работят от вкъщи. Тежи ми това че прекавам прекалено много време вкъщи, това според мен е минус. При всеки възможен случей излизам сред природата, така взимам муза, пък и се зареждам.
  Забравих д а кажа, че работя като фрийлансър (freelancer) , по-точно програмист фрийлансър, а от скоро се мъча да съм фрийланс проджект мениджър и само да координирам отделните фрийлансъри , които са ми подизпълнители.
  А имам и един приятел, който е направил обратното, направил е офиса си да му е като вкъщи :)))

 2. От около 3 години ми се налага да работя в къщи, тъй като уча, а фирмата в която работя няма офис във Варна, все още. Работя като програмист.
  Лично аз предпочитам да работя в офис защото от една страна в къщи ми е малко разпиляно времето от друга страна комуникацията с колегите е доста по-добра.

 3. Sharona каза:

  Иска ми се нашите работодатели да са по гъвкави и отворени за идеи!
  Аз съм много ЗА работата от вкъщи,както и за почасовата заетост.
  Това че прекарваш по 8 и повече часа в офиса не значи че работиш ефективно през тези часове.
  „В крайна сметка, животът е един и най-добрият начин да го изживеем, е като постигнем точният баланс между работата, семейството и личните си интереси и като не допускаме да пилеем излишно най-ценното си богатство – времето.“Работата от вкъщи е една от възможност ите да постигнем това.

 4. Ивайло Спасов каза:

  Веднъж посетих офиса на една IT фирма в Пловдив. очаква да видя офис, но видях един разхвърлян апартамент с въргалящите се обувки, колело, якета и … бира.
  Това беше най-хубавият офис, който съм виждал, защото хората вътре, работеха удоволствие. А когато някой имал прекалено много работа, споделиха, че преспивал на дивана. Това е да превърнеш офиса в дом.
  Не мислите ли, че това е и тактиката на Гугъл (без тркалящите се бири и обувки, разбора се)

  Гледайте: http://www.youtube.com/watch?v=j6h-gm01Fb0

 5. Още докато работех с нормирано работно време и шеф (към 1996-1997г.) попаднах на инфо от амеркикански списания и сайтове, че в САЩ ( и някои др. държави) има възможности да се работи от разстояние или от в къщи. Като вида на работата беше мн. различна – правене на пликове, сглобяване на играчки, текстообработка и т.н. Направих многобройни запитвания с надеждата, че някъде може и да приемат чужденци, за да работят от в къщи. Но отговорите бяха все едни и същи, че предложенията са валидни само за местни. Но идеята, че може да се работи по този начин толкова ми допадна, че години наред не спирах да се опитвам, да събирам нужната информация и т.н. Бях убедена,че един ден това ще се превърне в реалност за мен! През 2003г. по семейни причини ми се наложи да спра да работя. И така седейки си в къщи и имайки повече свободно време, продължих с търсенето. Интернет вече беше достатъчно развит, че предлагаше достатъчно възможности, за хора, които имат желание, да осъществят мечтите си! Направих си регистрация в GAF още тогава, но естествено в началото само правх бидове, които явно не се вземаха на сериозно. Продължих да си правя регистрации и в други подобни сайтове с пълната увереност, че все от някъде ще изскочи зайчето. И това стана през 2004, когато чрез GAF спечелих проект за link building за испански клиент. Поработихме 2-3 мес., но така и не ми написаха review. Следващия месец в резултат от регистрацията ми в сайт за virtual assistants се сдобих с нов клиент и нещата лека полека започнаха да се получават. Сега 5г по-късно мога да кажа, че повечето от клиентите ми са от САЩ, Канада и Англия. Нямам много разнообразни клиенти, но за сметка на това пък имам дългосрочни проекти и повечето от клиентите ми се връщат отново при мен. Миналата есен имах и първия си български клиент, колкото и невероятно да звучи. Не знам кога ще се появи втори, трети и т.н. Това, което най-много ме привлича в този тип работа е независимостта, свободата да избираш кога, колко и с кого да работиш! Без задължително работно време, без да се съобразяваш с прищявките на шефа си и т.н. Не,че с клиентите не трябва да се съобразяваш, но просто усещането е различно. Единствения недостатък на тази професия е липсата на социални, реални контакти с хора – колеги и партньори! Но вече се убедих, че когато се срещнеш с някой от клиентите си от другия край на света – усещането е много особено, приятно, и се създават още по-стабилни бизнес контакти! Успех на всички колеги!

 6. Румяна каза:

  Счетоводител съм и спокойно мога да върша работата си от вкъщи. По този начин ще имам свободата да разполагам с времето си, Да отделям необходимото внимание на детето ми, което е в първи клас и има нужда от повече време за него.
  Засега водя счетоводството на една фирма в къщи на хонорар. Търся още работа в момента в който си набавя достатъчно ще напусна основната си работа освен ако не се съгласят да ходя на половин ден.

 7. Зори каза:

  Чудесна статия. Благодаря!
  http://social-media-training-courses.co.uk/jobs/
  Ако някой си търси надомна работа в интернет, може да разгледа тук.

 8. Имала съм подобен случай във фирмата. Моя служителка излезе по майчинство. След раждането на детето и, продължи да работи от вкъщи. Не съм забелязала спад в работата и, дори напротив.

  Всичко опира до човека, неговите навици и характер.