Търсене на нова работа. Съвети от един маркетинг мениджър. Част 2 – Как да кандидатстваме?

Изготвяне на автобиография (CV)

Продължение от Част 1 – Накъде да поемем?

Тези стъпки все още се изпълняват в off-line режим. Поради тази причина, от една страна, са по-лесни, тъй като емоционално не се впрягате толкова. От друга страна, обаче, точно поради това, че не участвате лично в процеса, ако не преминете тази бариера, е трудно да разберете защо.

Потърсете фирми с обявени свободни позиции

Това, че имате вече начален списък с фирми, където искате да кандидатствате, не означава да не се огледате и за други възможности. Започнете да следите обявите на работодатели в Интернет и печатните медии.

Изборът на обява изглежда банален, но всъщност означава прибавяне на още фирми във вашия списък. Ето един-два хитри трика:

 • Една copy-paste обява с нищо особено в нея може да означава, че изобщо не си струва да кандидатствате в дадена фирма.
 • Не е лошо да проведете един проучващ разговор по телефона, за да попитате за условията и естеството на работа. Този разговор ще ви даде първоначална представа за фирмата и хората в нея, и дали наистина търсят това, което обявяват.

Подгответе внимателно документите си

Почти всички фирми искат два задължителни документа – автобиография и мотивационно писмо.

Автобиографията изгответе в стандартния Европейски формат, по възможност на два езика – български и английски (освен ако не се изисква изрично друг чужд език). Внимателно изберете снимката, която ще вмъкнете в CV-то, защото ако не ви познават, тя ще оформи първата представа за вас. Хубаво е на нея да не сте облечени като за плажа, нито претрупани с най-големите си бижута (за дамите) или юнашки разгърдени (за господата). Добре е да сте усмихнати на снимката, но не и сякаш ще прелъстявате някого – честно казано, като шеф на маркетинг отдел съм получавала доста весели и екзотични снимки от кандидатстващите за работа в него.

Наблегнете върху опита си на последната позиция. Дипломите ви сами ще говорят, а знанията ви ще бъдат оценявани по време на интервюто и по-късно в работни условия. Подробно избройте задълженията и задачите на всяко от работните си места, като акцентирате върху общите неща с изискванията на конкретния работодател. Всеки параграф в CV-то трябва да е не по-дълъг от 1/3 страница – иначе рискувате никой да не го прочете! Накрая – редактирайте CV-то си с оглед спецификата на всяка отделна фирма, в която ще го изпращате.

Мотивационното писмо също изгответе на два езика. Обяснете ясно и конкретно как си представяте новата си работа, защо тя е привлекателна за вас, защо и как точно вие ще бъдете успешни в тази роля. Свалете от Интернет шаблони на мотивационно писмо, изчетете ги и извадете най-доброто от тях – като смисъл, не копирайте текст директно!

Направете впечатление още по време на кандидатстването

Изпратете документите си на всички фирми от вашия списък – и първоначално избраните, и тези, които имат обявени позиции и ви допадат. На първоначално избраните от вас фирми напишете, че имате принципен интерес да кандидатствате за работа там и приемате факта, че може нещата да се развият бавно.

Непременно се обадете по телефона, за да проверите получени ли са вашите документи, достатъчно ли е това, което сте изпратили и след колко време се очаква да ви потърсят. С един куршум – три заека:

 1. едновременно формирате доверие към Вас,
 2. разграничавате се от останалите кандидати и
 3. демонстрирате увереност в качествата си.

Сега остава да ви се обадят и да ви поканят на интервю.

(Следва продължение)

Тази статия е написана специално за Нова работа от Поли Козарова. Маркетингов експерт с 13 годишен опит в ИТ индустрията, любителка на пътешествията и на източната философия, съавтор на блога Маркетинг буркан, Поли е човек, който си струва да бъде изслушан.


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. napster каза:

  Ценно – много добре. Ще ми бъде в помощ идните месеци!

 2. Надявам се:) и ти пожелавам успех!

 1. 19.02.2009

  […] да планирате своята кариерна промяна, във втората – как да подготвите нужните документи за кандидатстване, а в третата (която ще бъде публикувана следващата […]

 2. 23.02.2009

  […] Търсене на нова работа. Съвети от един маркетинг менид

 3. 12.03.2009

  […] Търсене на нова работа. Съвети от един маркетинг менид