Нова работа в „Хоризонт“. Търсене на нова работа в условия на криза

Интервю по радиото

Материалите, които публикуваме в блога „Нова работа“, става все по-популярни и предизвикват интереса и на други медии. Слушателите на предаването „Хоризонт до обед“ на програма „Хоризонт“ на БНР станаха новата аудитория на блога и водещата Нина Колева ме покани на втори разговор миналата седмица в радиото.

Той се състоя на 4-ти март, първия работен ден след голямата празнична почивка, и този път беше по-дълъг и по-разнообразен като теми, които засегнахме. С известна гордост отбелязвам, че и аз се държах значително по-уверено от първия път и резултатът е много по-добър.

Основната тема беше кризата. Дали съкращенията, които се провеждат в някои фирми или дори само заплахите от съкращения са наистина продиктувани от финансовата криза, или някои мениджъри се възползват от нея като повод да си разчистят сметките с неудобни колеги и служители? Лесно ли е да се намери работа, когато повечето фирми са спрели да назначават нови хора, а някои даже провеждат съкращения? Друг е въпросът, че в такава ситуация, затваряйки се в „кръгова отбрана“, болшинството фирми губят шанса да открият и назначат онези качествени служители, които биха помогнали на фирмата по-лесно да се измъкне от кризата.

В разговора беше засегнат и въпроса как се водят преговори за заплата. Очевидно е, че в ситуация на криза работодателят ще се опитва да подбере възможно най-евтините служители (което също е грешка, защото по този начин изпуска най-качествените) и възможностите за договаряне на прилично възнаграждение са силно ограничени. Въпреки това, ако човек знае какво предлага на масата, може да обоснове и защити своите позиции. Важно е да не забравяме, че в началото на нашите взаимоотношения с фирмата има изпитателен период и трябва да обсъдим поотделно заплащането на труда си в изпитателния срок и след него.

Какви са основните принципи при съставяне на мотивационно писмо и автобиография, каква е целта и смисъла на тези документи, са също част от темите, които дискутирахме по време на разговора с водещата Нина Колева. Макар и за кратко, мисля, че разговорът успя да засегне доста важни теми и се надявам да бъде интересен и полезен за вас.

Колегите от радиото отново бяха така любезни да ми предоставят пълен запис на интервюто, което ви предлагам и на вас. То се състои в две части, които можете да си изтеглите и да чуете от тук:

Интервю на Нина Колева с Майк Рам по Хоризонт (04.03.2009) – част 1

Интервю на Нина Колева с Майк Рам по Хоризонт (04.03.2009) – част 2

Пожелавам ви успешна и удовлетворяваща кариера!


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. napster каза:

    Ами да, доста интересно бе интервюто. Аз го слушах!
    Браво много добре се справи Майк!

  2. Майк Рам каза:

    Благодаря! Надявам се да има и още 🙂