Създайте силно първо впечатление на интервюто за работа

Първо впечатление на интервю за работа

Впечатлението от първата среща оставя най-трайни следи в хората, с които контактувате. Интервюто за работа не прави изключение от това правило, затова и първото впечатление, което оставяте при явяването си на интервю, до голяма степен определя дали ще успеете да получите желаната работа.

Първото впечатление е сума от всички сигнали, които подавате – вербална комуникация, външен вид, жестове, поведение, точност, доказателство за интерес и подготовка.

Точността

Едва ли ще ви изненадам, ако ви кажа, че закъснението за интервю веднага бележи черна точка в досието ви. Това е съвет, който ще срещнете навсякъде. Все пак, ако се наложи да закъснеете, обадете се на човека, с когото имате среща и го предупредете колкото може по-рано.

Идването много по-рано също не е много добра идея, защото показва нетърпение или дори отчаяние от ваша страна. Ако се случи така, че да пристигнете на мястото на срещата значително по-рано, по-добре се разходете наоколо и елате отново 10-15 минути преди часа на срещата.

Важно е и да имате усет за изтеклото време и да разберете кога интервюто е свършило. Наложи ли се да ви напомнят, че срещата е приключила и да ви подканят да си тръгнете, значи шансът ви чувствително е намалял.

Облеклото

Този въпрос вече сме го дискутирали, но ще припомня само, че добро впечатление ще направите, ако се явите облечени така, както очаква отсрещната страна. Всякаква форма на ексцентричност се възприема с подозрение.

Езикът на тялото

При запознаване с интервюиращия го поздравете с жизнено ръкостискане. Седнете изправени и насочете поглед към него. Баровската поза – полуизлегнат с кръстосани крака – определено няма да направи добро впечатление. Не се зазяпвайте настрани и избягвайте невротични жестове като потропване с крак, чупене на пръсти или бъркане в ушите.

Разговорът

Изслушвайте внимателно човека срещу вас и го изчакайте да свърши, преди да отговорите. Прекъсването на опонента е много типична нашенска черта, но е много дразнеща. Не го правете, ако искате тази работа!

Отговаряйте точно, като избягвате лични истории, плоски шеги и негативни изказвания за бивши колеги или работодатели. Умението за водене на възпитан диалог, заедно с добрата подготовка са ключови фактори за добро първоначално впечатление и за успешното интервю.

В разговора подчертайте личните си успехи и постижения, с които сте допринесли за подобряване на бизнеса на предишните си работодатели. Споменаването само на общи задължения, без конкретни резултати няма да ви донесе никаква полза за впечатляването на водещия.

Не пропускайте и възможността да зададете своите въпроси. Ако водещият не е предвидил време за това, помолете го, макар и за кратко да ви отговори на най-важните въпроси. Нежеланието от негова страна, може да ви подскаже, че в тази фирма няма да бъдете оценен добре и вашето мнение няма да се зачита.

Подготовката

Няма да можете да впечатлите интервюиращия ако не сте подготвени за интервюто. Добрата подготовка включва както припомняне на важните моменти от вашата автобиография, така и проучване на фирмата, в която кандидатствате.

Бъдете готови да дискутирате и въпроса за заплатата, както и други организационни въпроси, в случай, че компанията ви одобри и реши да ви назначи на работа.

Намирането на работа е като намирането на гадже, затова трябва да можем да впечатлим своя бъдещ работодател така, както бихме искали да впечатлим любимия човек. Това, разбира се, е вярно, но с известни условности. Трябва да умеем да се отличаваме от другите, за да ни забележат, но не бива да се правим на клоуни и да бъдем прекалено ексцентрични.

Изкуството да оставиш добро впечатление още при първата среща е полезно не само при намирането на работа, но и навсякъде в живота.


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. mitakat каза:

    Според мен невербалната комуникация е изключително важна за тази първа среща.Аз самият съм водил интервюта и искам да ви кажа че това оставя доста ярко впечетление както за работодателя така и за кандидатстващия.Езикът на тялото е доста издаващ и от него се започва поне по мое виждане така че е много важно как сте разположени спрямо „изпитващия“ и въобще какви знаци му подавате.Това може дори и при не при толкова добро представяне всъщност да ви изтреля до желаното място.Вярвайте ми от опит знам.:) Успех