Стажантът

Стажовете набират сила и популярност през последните години – появяват се все по-често в обявите за работа и по кариерните форуми. Тази форма на заетост е чудесна за повечето компании, защото така те получават мотивиран, необременен и гъвкав труд. За студентите пък това е шанс да се сдобият с практическо обучение. Питате ли се дали стажът наистина може да стимулира кариерата ви и да ви вкара в една индустрия?

По правило стажът е „onthejob training” под супервизията на някой служител на компанията и е насочен към младите. Ползите, които можете да грабнете са:

  • know-how
  • опит, който да впишете в CV-то си
  • препоръка от работодателя
  • да сте с гъвкаво работно време и така да съчетавате работа и лекции
  • някои компании дори могат да ви предложат постоянен трудов договор след изтичането на стажа ви

А знаете ли още, че стажантите се ползват със специален статус и че стажът се заплаща? Съобразно кодекса на труда – не по-малко от 90% от минималната заплата и продължителността му не може да бъде по-кратка от 6 месеца.

Да, наистина всичко изброено зависи от работодателя. Има компании с изградени стажантски програми, които „атакуват” студентите в последната година на обучението им. А има и такива, които ще ви карат да прескачате по цял ден до копирната машина и да поднасяте кафето. Чувала съм, че има и такива, които ще ви искат пари за това, че стажувате при тях.

Затова ще направя линия на разграничение между стаж и чиракуване. Макар и с архаично звучене, чиракуването според мен е това, от което всеки студент се нуждае. То ви въвежда в практическата работа, докато се учите от старши специалист или експерт и от новак ви превръща в професионалист. Някои го наричат менторство, други коучинг, за мен то е чиракуване.

Тъй като по-горе отбелязах, че стажът като правило се отнася до младите, то с право някой би попитал: а какво да правят старите? Е, и в двата случая има поне две неща, които биха могли да тласнат кариерата ви напред. Те са:

  • Networking! Станете част от професионална група или онлайн мрежа
  • Посещавайте специализирани събития и следете стажантските програми на компаниите

В световен мащаб корпорации като Волво карс, например, ежегодно организират прием на студенти в стажантски програми. На местна почва прекият ми опит ме отвежда до минната индустрия – там, където демографската картина е лоша и гладът за кадри е най-голям, компаниите работят директно с Минно-геоложкия университет.

Какво казва вашият опит?


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Елена Вълева

Казвам се Елена Вълева и се радвам на възможността да споделям в този сайт специално за вас истории и съвети относно търсене на нова работа, интервю за работа и кариерно развитие. Също така съм редактор в „HRCafe”, където блогвам на HR теми. От 2006 година се занимавам с откриване на таланти за клиенти от различни индустрии на икономиката: ИКТ, минна индустрия, финансова индустрия, логистика, фармацефтика и др. Занимавам се още със сериозни игри и се стремя да балансирам между сериозното и забавното :)

Може да харесате още...

2 Отговори