Дипломирах се… ами сега?

Трябва да си го признаем: първата ви работа може и да не е работата на мечтите ви.

Факт е, че обявите за работа в София надхвърлят стократно тези в другите градове. Ако се заровите в кариерните търсачки, бързо ще усетите различния привкус на това да си търсите работа в отделните градове на страната. И пак многообразието зависи от професионалната област.

Затова е важно да си изградите добро портфолио колкото се може по-рано.

И макар че то е най-разпространено в творческите професии, всеки може да си направи такова. Портфолиото обикновено съдържа значими участия в проекти, семинари, работни групи и пр. Студентството дава много възможности за включване в различни инициативи като изследователски лаборатории и специализирани курсове, а някои от тях дори издават сертификати за участие.

Един добър пример е членуването в организации като AIESEC. То може да се окаже много полезно за по-амбициозните и активни студенти. Там имате достъп до разнообразна информация и което е най-важно – контакти с бизнеса. Това може да ви помогне по-лесно да си намерите първа работа. Още повече, имате възможност да карате международен стаж.

Личните проекти също могат да се включат в портфолиото. Много компании обръщат внимание на това. И се впечатляват от млади хора, които могат да изтъкнат и други свои качества и постижения освен завършено висше образование.

Няма какво да крием, в някои професии като софтуерен инженер и уеб дизайнер опитът е по-важен от образователната степен. Не казвам, че висшето образование е излишно, а само това, че понякога степен бакалавър е напълно достатъчна. Много хора ми споделят, че практиката им носи повече точки от изкарването на магистърска степен. Работата е в това, че и на много работодатели не им пука колко е висока квалификацията ви. В някои случаи, разбира се, има голяма полза от придобиването на допълнителна квалификация като CFA за финансисти и Cisco сертификати за мрежови инженери.

Що се касае до социалните мрежи като LinkedIn и Xing, които са професионално ориентирани, то профилът на един току-що завършил студент със сигурност няма да изглежда като на някой, натрупал 10 години стаж в областта си. И въпреки това, подобни платформи са полезни за създаване на контактна мрежа. Като разширявате мрежата си и членувате в различни групи по интереси, пред вас се отваря по-широк хоризонт от възможности. Важно е да поддържате контактите си «топли» и да посещавате живите срещи на групите, в които членувате. Те се правят основно за networking.

Ако пък предпочитате Facebook, тогава е добре да внимавате какъв е публичният ви имидж и на кой давате достъп до снимките на плажа 🙂

Така или иначе пътят до вашата мечтана работа може да е дълъг и заобиколен. Важното е да имате търпение и постоянство. В началото може да взимате по-ниска заплата или пък да не работите точно това, което искате. Но последователното CV и доброто портфолио ще ви помогнат много, когато след време кандидатствате за по-високи и значими длъжности.


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Елена Вълева

Казвам се Елена Вълева и се радвам на възможността да споделям в този сайт специално за вас истории и съвети относно търсене на нова работа, интервю за работа и кариерно развитие. Също така съм редактор в „HRCafe”, където блогвам на HR теми. От 2006 година се занимавам с откриване на таланти за клиенти от различни индустрии на икономиката: ИКТ, минна индустрия, финансова индустрия, логистика, фармацефтика и др. Занимавам се още със сериозни игри и се стремя да балансирам между сериозното и забавното :)

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Мария каза:

    Влизането ми в AIESEC още 1 курс в университета беше можи би най-хубавото нещо, което ми се случи 🙂

    Препоръчвам с две ръце!

    И аз съм писала по темата тук- http://rt-edu.com/bg/2009/12/02/aiesec/

  2. Мария каза:

    *може би :))*