Какво ви мотивира в работата?

„Какво ви мотивира в работата?“ Сигурно всеки, който е кандидатствал някъде за работа, е чувал този въпрос от интервюиращия. Някои, които имат повече опит в кандидатстването, даже са станали експерти в заучаването на „удобни“ за работодателя отговори. Същественият въпрос, обаче, е: как да разберем дали фирмата, в която кандидатстваме, наистина ни предлага такива условия на труд, които да ни мотивират да ставаме всеки ден с желание и да отиваме на работа с ентусиазъм? Защото иначе работата се превръща в мъчение.

На този въпрос навежда мислите ни Теодора Лилова от блога Personal HR в своя пост Какво ви мотивира?. Според нея времето на интервюто е моментът, в който трябва да задаваме колкото може повече въпроси към работодателя. Това е единственият начин да разберем дали наистина сме попаднали на правилното място и дали условията, които фирмата предлага, ще ни мотивират да дадем всичко от себе си.

Ако искате да проучите добре средата, в която ще започнете работа, а интервюиращият не знае как да подходи към вашите движещи фактори, задавайте въпроси на интервюто. Каква е работната среда – екипна или по-скоро индивидуална? Трябва ли да се съревновавате с колегите, за да постигнете целите си? Динамична ли е работата? Как е управляван екипа – има ли някой, на когото да разчитате да ви напътства или очакват да сте самостоятелни? Как ще бъдете оценявани?

Според авторката има три основни фактора, по които можете да прецените съответствието между вашите ценности и тези на компанията:

  • позицията,
  • организацията и
  • местоположението

И тези въпроси целят да проверят точно това.

Определянето на точната позиция означава да разберете какви точно задачи ще изпълнявате в работния си ден, колко от тях ще ви доставят удоволствие и кои няма да са ви приятни. Идеална работа няма, но все пак, за да работите ефективно и с желание, дейностите, които ви харесват и привличат, трябва да са повече.

Организационното съответствие показва доколко вашият стил на работа и ценности си приличат с тези на работодателя. Дали работната среда е формална или неформална, как се поставят и преследвате целите, колко бързо се взимат решения, доколко можете да си управлявате времето, каква свобода ви е позволена при взимане на решения. Всичко това са важни фактори за вашата мотивация в работата за тази компания.

Не е маловажен фактор и местоположението на новото ви работно място. Дали ще е в друг град или държава, дали ще се налага ли да пътувате често и да прекарвате по-малко време у дома? Кой ще се грижи за семейството ви? Много хора пренебрегват тези въпроси в името на по-престижната позиция или по-високото заплащане, но точно те биха могли да ви демотивират или депресират дори. В крайна сметка може да се наложи да си търсите нова работа (или ново семейство).

Затова, за да не останете разочаровани от новата работа, питайте. Използвайте интервюто, за да зададете своите въпроси и да разберете колкото може повече за новата ви позиция. Така ще можете да направите верния избор и да ходите на работа с желание.


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...