Ами сега накъде?

А сега накъде?

Какво да правим, когато останем без работа?

На баща ми

На повечето хора се случва поне веднъж в живота си да останат без работа неподготвени и да са поставени пред трудния въпрос „Ами сега накъде?” Да, ситуацията никак не е приятна, особено в комбинация със сметките за ток, вода, телефон, наем и прочие.

Какво можете да направите в тази ситуация?

 1. Запазете самообладание – не се паникьосвайте, паниката ще донесе само стрес за вашия организъм, здравословни проблеми и ще замъгли мисълта ви. В такъв момент е много важно да бъдете в кондиция, здрави и с ясно съзнание.
 2. Запазете самочувствието си – каквато и да е причината да останете без работа, не приемайте нищо свързано с професионалния ви живот лично.
 3. Приемете ситуацията като възможност – ако сте се чувствали зле на предното работно място, това е прекрасна възможност да си намерите нещо по-подходящо.

Овладейте емоциите колкото е възможно по-скоро и си задайте двата най-важни въпроса:

Какво наистина искам от себе си?

и

Как искам да прекарам живота си от тук нататък.

Миналото е минало, хубаво или лошо, каквото било – било. Сега е нужно да си направите една равносметка:

 • какво обичате да правите,
 • кои са вашите силни страни,
 • в кое не сте толкова добри, но пък ще се радвате да разширите знанията и уменията си.

Периодът, в който търсите нова работа, може да се окаже вълнуващ и изпълнен с нови преживявания. Приемете, че отговорността за настоящето ви е изцяло ваша и бъдещето ви е във вашите ръце. Гледайте на работата си като на призвание, чиято основна цел е да носи удовлетворение и разбира се, добри доходи.

А как да откриете кое е вашето признание?

Ще ви споделя моя начин за това. Разделете един лист на две полета – в лявото запишете вашите силни качества и интереси, в дясното възможните професии, които отговарят на тях. Определете трите професии, които са най-близко до сърцето ви. Проучете ги внимателно, вникнете в същността на работата и задачите, които ще се изискват от вас. Все още ли са привлекателни за вас? Ако отговорът е не, то тогава преосмислете списъка с професии и създайте нов, но не забравяйте да се съобразите със собствените си възможности.

Не се подценявайте, нито надценявайте. Бъдете честни и се опитайте да не се влияете от страховете или мечтите си – бъдете обективни. След като изберете професия, опишете какви допълнителни знания и умения ще са ви необходими за нея и как можете да ги придобиете – специализирана литература, курсове, семинари и т. н.

Започнете да търсите подходящото място за професионална изява:

 • сайтове,
 • вестници за обяви за работа,
 • бутонът кариери на големи компании,
 • агенции за подбор на персонал,
 • частни трудови борси,
 • а защо не и приятели и познати.

Четете внимателно описанието на длъжността и изискванията към кандидата. Ако това отсъства в самата обява – задайте въпросите си на интервюто за работа. Това ще ви помогне да се ориентирате какъв човек точно търсят потенциалните ви работодатели. Но не забравяйте нещо много важно – освен качествено свършена работа, те се съобразяват и с това как новия член ще се впише в обстановката и екипа.

Постарайте да си вдъхнете увереност и кураж

Бъдете усмихнати и позитивни – бъдете хората, с които работата е удоволствие. Ходете на интервюта и се наслаждавайте на процеса на намиране на нова работа. Докато стоите вкъщи, проучвайте компаниите, за които кандидатствате, учете нови неща, които ще са ви от полза на новото работно място, прочетете хубава книга. Казано накратко – бъдете вдъхновени и мотивирани, бягайте от депресията. Полезно както за професионалния, така и за социалния Ви живот, е записването курс – професионално обучение, чужд език, семинар за личностно развитие. Ще получите нови знания, умения, а и ще срещнете нови хора. Можете да смените професията си, да се преквалифицирате или просто да придобиете още една професия. Възможностите пред вас за безгранични, стига да имате очи да ги видите. А това означава да не спирате да търсите възможност да изява там, където ви води сърцето.

Ние носим изцяло отговорността за живота, който живеем и за начина, по който живеем. Ако вие не се борите за собственото си щастие в живота, в частност за успеха във вашата работа, няма кой да го направи вместо вас. Затова моя съвет е да бъдете активни във всеки един аспект на вашия живот. Ако запазите ентусиазма и вдъхновението си, ако искате да постигнете нещо, то вече сте свършили 50%. Останалото се постига с труд, с постоянство и разбира се, с любов.

С пожелания за много професионални успехи,
Пламена

Тази статия е написана от нашия най-нов автор Пламена Райнова. Благодарим ти, Пламена за споделените идеи!


RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...