Инициатива на персонала. Петък, ден на майстора

В рубриката Петък, ден на майстора ви предлагам един много готин виц „Инициатива на персонала“, който идеално пасва на тематиката на този блог:

животновъдство

Един успешен мениджър решил да смени рязко начина си на живот. Купил си ферма в едно затънтено село, купил си и крави от местните фермери и станал животновъд. Но тъй като тази материя му била абсолютно непозната, го излъгали и му продали некачествени животни, с нисък млеконадой. Местните веднага започнали да го следят, да злорадстват и да чакат пълният му провал. Но за тяхно учудване, от ден на ден, продаденото от него мляко нараствало. Увеличила се и печалбата му, и скоро той станал един от най-елитните фермери.

Тогава започнали да го ухажват и да се опитат да разберат тайната на успеха му. Той с готовност я споделил:
– Въпросът е в мотивацията и в организацията. Всяка сутрин правя оперативки с цялото стадо и им задавам един и същи въпрос:

“Какво ще продаваме днес – месо или мляко?”

Останалото е инициатива на персонала…

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Anonymous каза:

  Супер идея според мен. Аз съм се възползвала от силата й :). В един проект с много кратък срок, разпределението в плана беше такова, че трябваше да включим и почивните дни като работни за два от deadline-те. Това се получи въпреки усилията да скъсим сроковете на всеки етап до границата на възможното. Още при стартирането на проекта обявих на целият екип графика и плана на проекта и обърнах особено внимание на тези deadline с думите „Ако успеем да ги доставим в петък (което на практика беше предсрочно), ще почиваме в събота и неделя“. Ефекта беше поразяващ. През времето на проекта се работеше на изключително големи обороти, но въпреки това не се наложи да работим през почивните дни.

 2. Mike Ramm каза:

  Важното е все пак да този тип мотивация да се използва с мярка и да не се стига до „продаване на месо“ 🙂

 3. Димитър Н. Митев каза:

  Много ме развесели! Нещо като в „Кръстника“ когато младия Майкъл си хареса в Италия момиче и разпитваше за нея без да знае Баща и! На бурната му реакция отговори с въпроса – Кое е по-добре Дъщеря ти да си намери съпруг или да изгуби Баща си – култова реплика!

 1. 16.02.2011

  […] популярна история, ме подсети за един виц. Един селянин имал прасе с три […]