Въпросът с кадрите – отново на дневен ред

Едно много интересно проучване сред близо 300 специалисти по подбор на персонал в различни по голенина предприятия в София и страната е било проведено в периода юли-август 2007 г. от Manpower България , за което разказва Тодор Христов от Нова визия.Резултатите са потресаващи: 86% от бизнеса у нас среща сериозни проблеми при намирането на подходящ персонал.

Получава се някакъв парадокс: от една страна хората се оплакват, че не могат да си намерят добра работа, а от друга – работодателите се оплакват, че не могат да си намерят добри работници. Как се получава така?

Според проучването на Manpower, oсновните причини за това, че фирмите не могат да си намерят подходящи хора, са:

 • Недостиг на кадри, особено в локациите извън София
 • Липсата на опит
 • Липса на квалификации и мотивация
 • Нереалните очаквания от страна на кандидатите
 • Прекалената динамика на пазара на труда като цяло
 • Наплива от нови работодатели на пазара, които търсят персонал

Тук си заслужава да се поразсъждава над всяка точка поотделно. И ще го направя в следващите постове. В крайна сметка, на теми като тази, е посветен този блог. Всяка един от тези проблеми се е зараждал с години – не се е появил за един ден – и  неговото решаване няма да стане мигновено, като с магическа пръчка. Тук има пръст и националния ни манталитет, и качеството на образованието ни, и настройката, че на работа ходим само да отбием номера, а после плачем защо заплатите ни са малки. Поговорката „Аз ги лъжа, че работя, а те ме лъжат, че ми плащат“ все още важи у нас и е главната причина за проблемите в отношенията работодател-работник.

Темите са много и дълбоки. Решение за целия народ едва ли някой може да предложи, най-малко пък политиците. Това, което може да се направи, е всеки един от нас да се замисли над въпроси като тези:

 • Какво давам, когато ходя на работа и има ли въобще полза от моя труд?
 • Как се променя и развива моята професия и аз достатъчно добър ли съм в нея?
 • Как мога да повиша квалификацията си, за да стана по-добър и да израстна в професията?
 • Къде бих могъл да се реализирам по-добре?
 • Не е ли по-добре да работя повече или по-ефективно, за да печеля повече, отколкото да симулирам работа и да вегетирам срещу мизерно заплащане?

Моята цел е не да ви дам отговори, а да ви провокирам да си задавате подобни въпроси и сами да намерите своя отговор. Защото само така ще можем да просперираме.

Може да харесате още...

2 Отговори

 1. бизнес идеи каза:

  Да, аз съм напълно съгласен, че има недостиг на квалифицирана работна ръка в България. Имам приятел със собствен бизнес, който плаща доста над средната работна заплата и въпреки това не може да задържи работниците си, които предпочитат да заминат в чужбина за малко повече пари. Друг мой приятел на отговорна позиция в Глобул предпочете да замине за Белгия на работа при един от доставчиците на българския мобилен оператор. Причината- не му се живее в България, независимо от високата заплата която получава.
  Наскоро в американското издание на Business Week имаше интервю със Саша Безуханова от НР, която споделяше, че се опитват да привлечат хора,напуснали страната да се върнат пак в България, защото има недости на квалифицирани кадри. Наистина България става все по-добро място за живеене, но човек трябва да е образован и работлив.

 1. 15.10.2007

  […] сред HR специалисти у нас, за което и аз писах в поста си Въпросът с кадрите – отново на дневен ред, се оказа много важна суровина за изследвания и […]