Рождените дни в офиса

Party 3Как празнувате рожден ден в офиса и празнувате ли го въобще?

От известно време ми попадат различни материали по темата за рождения ден в офиса и реших да ви разкажа някои практики, при това не само в България, а и на други места.

1. Празнува ли се въобще?

Оказва се, че има много фирми, предимно в Щатите, където празнуването на рожден ден в офиса е категорично забранено, дори и след работно време. Смята се, че това има деморализиращ ефект и намалява продуктивността на персонала. Аз смятам, че по-скоро точно такава забрана има деморализиращ ефект. Моите лични наблюдения са, че празнуването на рождения ден има ефекта на team building и е много полезно за сплотяване на колектива. Когато има такава забрана, някои от коелгите се събират в близката кръчма и провеждат купона там, но това винаги създава усещането, че са били отритнати от фирмата, което драстично намалява тяхната лоялност към нея.

2. Кога да се празнува по отношение на работното време?

Отново американския челен опит показва, че по-честото явление при тях е, ако въобще се празнува рожден ден в офиса, това да се прави след работно време, отново от съображението да не се намалява производителността. У нас, в повечето фирми е възприет един компромисен вариант – купонът започва малко преди края на работния ден – така служителите се чувстват наградени с половин час намаление на работата, за което са благодарни на шефовете си, и могат хем да участват в купона, хем да се приберат у дома навреме.

Party 23 . Поединично или заедно?

Интересна практика съществува в Австралия и Америка да се празнува рожден ден само веднъж в месеца. Събират се всички рожденици за този месец и организират почерпката заедно, а от фирмата и от колегите се събират пари за подаръци на всички. По този начин празнуването на рождения ден се превръща наистина в сериозно събитие за фирмата и ефективен team building, от който печелят всички. Рождениците имат по-малко разходи за ядене и пиене, защото „масрафът“ е само един, а те са няколко и си поделят разходите. Фирмата печели от това, че активно участва в мероприятието и създава форма на споляване на колектива, което рефлектира в по-положително настроени към работата си служители. А всички служители знаят, че има още един ден в месеца, в който настроението е приповдигнато и работата е по-приятна.

У нас, според моите наблюдения, се практикува повече индивидуалното празнуване – всеки рожденик черпи самостоятелно, освен в редките случаи, когато има няколко човека родени на една и съща дата. Това май е по-неприятния вариант, особено ако фирмата е по-голяма и трябва да почерпиш всички. От друга страна, това създава и малко досадното задължение за всички колеги да присъстват на всички рождени дни. Може би си струва да се помисли над идеята за месечно празнуване. Аз досега не съм чувал някой да я практикува у нас.

Какво е положението при вас? Имате ли други интересни примери и случки? Много ще се радвам, ако ми отговорите на следните въпроси:

 1. Обичате ли да празнувате рождените си дни в офиса или не се понасяте с колегите, камо ли да ги черпите за един толкова личен празник?
 2. Разрешават ли ви шефовете да празнувате в офиса или не?
 3. Кога започва купона?
 4. Приготвяте ли домашни кулинарни изкушения или карате на солети и чипс?
 5. Пиете ли въобще алкохол или това е забранено в офиса?
 6. Организирате ли групово празнуване?

Споделете вашите отговори като коментари по-долу.

На рождениците – честито! 🙂

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Христо Станков каза:

  Съгласен съм, че точно забрана за празнуване в офиса има деморализиращ ефект. Празнуване в офиса веднъж месечно е много добра идея.

 2. Празнуването веднъж в месеца е наистина добра идея, и ако е на определена дата всеки месец служителите ще знаят че идва време за здраво „сплотяване на колектива“, докато ако през ден се празнува в офиса нещата някак си се размиват и стават обикновени.

 3. vesy_007 каза:

  Моите шефове, явно, са чели тази статия. Аз съм отскоро в тази фирма и наистина бях изненадана, че рождените дни се празнуват и то в работно време. За всички колеги – рожденници през месеца се събира определена сума, която им са дава предварително. Те решават в кой ден от месеца да организират партито, като, естествено се съобразяват с ангажиментите на мнозинството. Задължени са на партито да покажат, това, което са си купили като подарък /Аз например си купих часовник, може би за да демонстрирам нагласа за коректност и отговорност/. Тези тържества са добра възможност да изговорим позитивните неща, които мислим и чувстваме за рожденниците. В ежедневието не винаги остава време за това.
  С всичко това искам да призова: Шефове, прочетете внимателно статията и не пропускайте да въвеждате добрите практики!!!!!!!!

 4. Manawyddan каза:

  „За“ празнуването веднъж в месеца, но ми е интересно как може това да се наложи като практика в повече компании. При нас всеки черпи в края на работния ден, ползват се предимно купени сладки, соленки и ядки, има и алкохол.
  С единния ден за празнуване, ще се избегне варианта – всеки отдел празнува сам за себе си, а останалите отдели да си хапнат по бонбон и да бягат :).

 1. 11.01.2008

  […] празненства биват най-различни. Като се почне от личния рожден ден, който искаме да споделим с колегите, минем през партита, изразяващи се във вечеря в скъп […]