Когато „става“ не е достатъчно

Edith Yeung разказва в своя блог една история за нейна приятелка, която решила да си сменя работата и въпреки първоначалната еуфория, че е успяла лесно да си намери нова работа и даже е получила оферта, нещо е помрачило нейния ентусиазъм. На въпроса на Едит „Хубава ли е работата?“, приятелката й отговорила „Става“ и отново помръкнала. Защото в съзнанието й отново дошъл по-важният въпрос: Струва ли си да смениш една работа, която просто „става“, за друга, която също „става“?

„Става“ е нещо, което се търпи, нещо, което е предсказуемо, но в същото време е скучно. И ако се запитаме защо някой би се занимавал с нещо скучно, отговорът е много прост – защото това, което „става“ е безопасно, предсказуемо, а е също така и удобно. Нещо повече, след опредлено време то се превръща в навик, от който ни е много трудно да се освободим.

Това е и причината, поради която много хора не напускат работата си, даже когато им е неприятно. Това е причината, поради която много хора поддържат една връзка или брак, въпреки че тя ги прави нещастни.

Да работиш работа, която просто „става“, „бива“ или „се търпи“ постепенно убива творческия ти заряд и те превръща в обикновен чиновник – в човек, извършващ механично някаква дейност, без да влага ум и сърце в нея. Ние отделяме по-голямата част от съзнателния си живот в работа. Ако го прекараме в летаргично, полузаспало състояние, това означава да пропилеем живота си безсмислено.

Да се отървеш от работата, която „става“ и да потърсиш нова, в която да вложиш своя талант и да получиш истинско удовлетворение, не е лесно. Новата работа е рискована, непредсказуема и със сигурност е некомфортна (поне в началото), но от друга страна тя е вълнуваща, интересна, стимулираща и невероятно освежаваща.

Огледайте се – и себе си, и това, което правите. Това ли е вашата истинска същност? Това ли е всичко, което можете да дадете и да постигнете? Това ли е удоволствието, което искате да получите от вашата работа?

„Става“ ли вашата работа или тя е наистина вашата страст и вашата любов? Достатъчно добра ли е една работа, ако просто „става“ или тя трябва ви дава възможност да реализирате вашите идеи, да ви дава свобода, да предлага творчество и да носи удовлетворение?

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. Hristo Stankov каза:

    “Става” е нещо, което се търпи, нещо, което е предсказуемо, но в същото време е скучно. И ако се запитаме защо някой би се занимавал с нещо скучно, отговорът е много прост – защото това, което “става” е безопасно, предсказуемо, а е също така и удобно. Нещо повече, след опредлено време то се превръща в навик, от който ни е много трудно да се освободим. – Точно така е за съжаление!

  2. Vani каза:

    Благодаря ти, че казваш това. Имам нужда да го чувам по-често. (Вероятно и много други хора)

  3. Майк Рам каза:

    Вероятно много хора имат нужда да го чуват по-често. Аз самият също. 🙂