Aтестации на служителите. Нова анкета

Едни познати колеги наскоро започнаха да изграждат процедура по атестиране на служителите и това ме подсети да поставя този въпрос на всенародно гласуване. Обърнете внимание на новата анкета в горния ляв ъгъл на сайта и дайте своя вот, а и своя коментар по темата.

Винаги съм смятал, че успехът на една фирма е невъзможен без ясен диалог между служителите и мениджърите. Една от успешните форми на такъв диалог е атестацията. Тук е важно да отбележим, че атестации могат да се правят не само от шефа на служителите, а и обратно – всеки служител да има правото да даде своята оценка на работата на мениджърите. И това не е просто фикция – това е практика, която даже и в български фирми съм я виждал. Но, разбира се, те са изключения.

Масовата практика е да не се правят никакви атестации и съответно развитието на човека да става на случаен принцип или в най-добрия случай, когато си подадеш молбата за напускане, да те попитат: „Какво искаш, за да останеш?“.

Какъв е смисъла да се правят атестации?

Атестирането има няколко цели. Едната от тях е служителят да има гаранцията, че един или два пъти в годината неговата работа ще бъде внимателно разгледана и приносът му към фирмата – обективно оценен. На базата на тази оценка, той би могъл да получи увеличение на заплатата или по-висока позиция в служебната йерархия. Ако пък оценката е негативна, се търсят причините за слабата му ефективност, за да бъдат отстранени и той да има шанса да даде най-доброто, на което е способен.

От друга страна, мениджмънта е наясно със способностите и желанията на своите служители, разбира лесно какви са недостатъците на съществуващите организационни структури и практики, и има възможността да предприеме мерки за тяхното подобряване.

Откритият диалог между мениджъри и служители е изключително ефективно средство за подобряване на атмосферата в офиса и за повишаване на ефективността на работата. Защо тогава не се практикува навсякъде? На този въпрос очаквам и вашите отговори. Моето мнение е, че у нас все още битува едно патриархално мислене в бизнеса. Мениджърите все още масово са хора с чорбаджийски манталитет и гледат на служителите си като на стока, поради което въобще не се интересуват от тяхното мнение, но очакват лоялност и преданост заради хляба, който им дават.

Служителите от своя страна робуват на страха от шефа. Все още много хора не смеят да си кажат мнението пред висшестоящите от страх да не бъдат наказани. Създава се едно ужасно напрежение, което понякога води и до сериозни психически заболявания. В крайна сметка, всяка от страните се чувства неразбрана, а обтегнатите отношения приключват с болезнена раздяла.

Атестацията, освен че в форма на двустранна комуникация, дава и усещане за обективност. Оценките се правят на базата на еднотипни въпросници, служителите се подлагат на проверка на базата на едни и същи критерии, което до голяма степен намалява възможността за фаворизиране и завист между колегите.

Това е един добър механизъм, който смятам, че трябва да се прилага във всяка фирма. Друг е въпросът, че за да бъде ефикасна, процедурата по атестация трябва да бъде внимателно обмислена. Въпросите, на които служителите отговарят, трябва да бъдат ясно формулирани и в максимална степен да изключват субективност. Това никак не е проста задача и ако нямате знанията и опита в подобни дейности, е по-добре да се възползвате от услугите на специалисти в тази област, вместо да правите случайни експерименти.

Гласувайте в анкетата и споделете вашите коментари по темата.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. bascos каза:

  Според мен (а това е и което практикуваме в компанията, където работя), много по-полезна ми изглежда двустранната атестация -не само едностранна оценка на фирмата към служителя, но и оценка на служителя за фирмата(среда, заплащане, развитие и т.н.). Така се формира обективност, а на база на нея – двустранна лоялност.

 2. gopata каза:

  Атестациите в една средна или по-голяма фирма са задължителни. В нашата фирма се провеждат редовно. За жалост резултатите от тях си остават на хартия и събират прах на рафта на някой шкаф, което просто ги обезсмисля.
  Менидйъри, имайте предвид че атестации не се правят просто защото така се работи. Резултатите от тях трябва да се анализират! Анализът трябва да доведе до някакви действия и да има резултати!
  Ако това не се случва – то атестацията е просто загуба на време.

 1. 10.03.2008

  […] близо месец поставих въпроса дали се правят атестации на служител