Бъдещето: двойно по-малко работа и двойно по-големи доходи

работа, стресЗабелязвам, че напоследък в Щатите започва сериозно да се поставя под съмнение класическата максима „работи повече, за да спечелиш повече“. Напротив, интелигентните хора започват да разбират, че работохолизмът унищожава психическото и физическото ти здраве, че разбиването на семейството не може да се компенсира с никакви материални стимули и че в крайна сметка човек живее, за да е щастлив, а не за да работи. Ето една страхотна статия от Памела Слим, в която се развива тази идея.

Досега в повечето книги по темата „Как да успеем в живота“ основният съвет беше „работи повече, ставай по-рано, отиди на работа по-рано, не ползвай почивки, покажи на шефовете, че си най-работливия и ще почнеш да печелиш повече“. Само че на каква цена? А не може ли да работим по-малко, но по-ефективно, по умно и пак да печелим повече? Може. Но трябва да спреш и да помислиш как. Ако изхабяваш всичкото си време и енергия през деня просто няма как да стане.

А как ще работим в бъдеще? Времето ще покаже.

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Hermiona каза:

  Съгласна съм, че работохолизмът си е болест, а всички знаем, че болестите не само ни изяждат организма, но и често заразяваме другите и започваме да изяждаме техните. От друга страна обаче се налага и някой да копа в мината, за да правим жици, нали?
  Всичко е според зависи. Не всички са достатъчно умни, че да могат да работят по-малко и по-качествено. Все пак светът има нужда от хора, които могат да помислят, докато са спрели, а не само да спират. Помисли и над това. Дори във софтуерните фирми си има копачи, де’ правят жица. С мислене тяхната работа няма да оправиш.

 2. Sheitana каза:

  Полезна информация за това “Как да успеем в живота” има в книгите на Робърт Кийосаки – Богат татко, беден татко; Четирите потока на парите Пътеводител към финансова свобода; Пенсионирайте се млади, пенсионирайте се богати; Наръчник по инвестиране. Това, в което инвестират богатите, а бедните и средната класа – не!. В книгите си той обяснява подробно, защо “работи повече, ставай по-рано, отиди на работа по-рано, не ползвай почивки, покажи на шефовете, че си най-работливия и ще почнеш да печелиш повече” няма да ни донесе финансова свобода и щастие. Дава идеи и насоки как всеки може да подобри живота си, независимо дали е наемен работник или бизнес притежател, както и как да премине от едната група към другата. Лично на мен книгите ми харесват, дават един различен поглед и споделят личния опит на авторът.

 3. Майк Рам каза:

  Изключително ценни книги, които съществено промениха начина ми на мислене! Напълно споделям твоето мнение и горещо ги препоръчвам за хора, които искат да поемат живота си в собствените си ръце.

 1. 02.10.2007

  […] е класика – работи повече и ще успееш. Аз вече писах по тази тема, но аргументите на Пенелопи също си заслужават […]

 2. 20.07.2008

  […] Как да работим двойно по-малко, а да печелим двойно пов