6 съвета за намиране на работа през 2012 година

Новата година е винаги свързана с нови надежди и нови начинания. По този повод и аз реших да започна отново да споделям с вас интересни и полезни неща, свързани с намирането и задържането на добрата работа. Предлагам ви 6 съвета за намиране на нова работа, които смятам, че могат да ви бъдат много полезни през новата 2012 година.

1. Не използвайте само сайтовете с обяви за работа

Използвайте всички възможни канали, за да стигнете до потенциалния работодател. Съществува „черна дупка за сивита“ и е много вероятно вашето да попадне там и да потъне в небитието. Моят съвет е: използвайте активно социалните мрежи! Споделяйте с приятели близки нуждата си от нова работа. Това е един от най-добрите механизми да намерите нещо наистина добро и да бъдете препоръчани. Вторият подход е да се свържете директно с работодателя. Намерете сайта на фирмата, адреси и телефони и се представете директно. Ако са печени, ще ви харесат.

2. Работодателите диктуват пазара

Често в обявите си търсят конкретни знания, умения или сертификати. Бъдете в час с изискванията и поддържайте уменията си актуални. Негативна особеност на трудовия пазар е, че по-възрастните обикновено са дискриминирани. Ако сте над 35-40 години, ще трябва да положите повече усилия, за да докажете своята компетентност.

3. Процедурите по наемане са бавни

Заредете се с търпение. Не очаквайте да ви се обадят на следващия ден, но пък и не изпускайте инициативата. Ако след няколко дни не получите отговор, обадете се по телефона. Хубавото на тромавите процедури е, че ако попаднете на по-стара обява, все още имате шанс да кандидатствате. Често се случва за определения срок на валидност на обявата работодателят да не успее да намери точните хора. Това може да е вашият шанс – действайте!

4. Ползвайте услугите на кариерен консултант

Имате по-голям шанс да ви извикат на интервю, ако сивито ви е написано от професионалист. Подготовката за интервю за работа също може да бъде да бъде по-ефективна, ако е ръководена от специалист. Възползвайте се от услугите за намиране на работа, които предлагат кариерните консултанти. Това винаги се отплаща, когато ви назначат. (Признавам, аз също предлагам такива услуги)

5. Не търсете работа само в големи и утвърдени компании

Да, големите компании предлагат добро заплащане и допълнителни придобивки. Но пък малките и новосъздадените фирми предлагат възможност за бързо професионално израстване. По-добре е да работите нещо, за което да получавате заплата, макар и не съвсем удовлетворяваща в началото, пред алтернативата да си стоите у дома, а в сивито ви да има бяло петно.

6. Няма такова понятие като „сигурна работа“

Нито бизнесът на фирмата, в която работите днес, е сигурен, нито вашата позиция е вечна. Бъдете постоянно в крак с новостите, интересувайте се и изучавайте новите технологии, които навлизат във вашия бизнес. Бъдете винаги на върха на острието във вашата професия. Оправдания като „остават ми само 5 години до пенсия“ могат да ви доведат до най-тежките 5 години в живота ви, ако останете без работа.

Пожелавам ви успех в намирането на работа през 2012 г.!


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 26.01.2012

    […] Няколко поста с информация, която може да ви бъде полезна: Никола Балов представя промените в законодателството, свързани с договорите с мобилен оператор, Маргарит Мисирджиев дава полезни съвети как да използвате подписа си в имейла по-ефективно, а в моя блог „Нова работа“ можете да прочетете 6 полезни съвета за намиране на работа през 2012 г. […]