Що е фрийланс и има ли почва у нас?

принтиране и копирни услуги фрийланс

Мнозина от вас навярно са чували понятията „фрийланс“ и „фрийлансър”. Те се отнасят за всеки, който упражнява свободна професия. Свободните професии могат да бъдат преводач, журналист, уеб дизайнер, програмист и много други. Всеки, който не е „вързан” към конкретен работодател с трудов договор е част от нашите среди.

В България обикновено се гледа на хората, които работят на свободна практика като на несериозни, неориентирани, квази-безработни и на крачка от финансов колапс. Допълнителен удар нанесе появилата се новина в медийното пространство, че в редица европейски страни проституцията получава статус на свободна професия.

Не е лъжа, че животът на свободна практика е рисков (без връзка с горното). Работи се по временни проекти и когато свърши проектът, свършват и доходите. За да се избегне такава ситуация е необходимо да сте много, много активен в Интернет най-вече, за да откривате нови възможности и да си осигурявате заетост. Добрият фрийлансър е рядко срещано явление, затова най-много се ценят уменията за комуникативност и гъвкавост.

Защо може да поискате да станете фрийлансър? Ето няколко причини за това:

Сигурност

Нещо, което може би не знаете – сигурността е постижима дори и в този занаят. Редица сайтове като upwork.com работят с фирми и фрийлансъри от цял свят, от всички възможни области – компютри, софтуер, програмиране, развлекателната индустрия, принтиране и копирни услуги, въвеждане на данни и други. Задължително се сключва договор. Той се сключва в интернет и въпреки, че не е юридически обвързващ, винаги се спазва. Защо? Защото се блокира акаунта на работодатели, които не плащат. Те биват наказвани дори само да поискат да им свършите работа без пари, което в България минава като „пробна работа” например. Освен това Upwork защитава служителите преди всичко и публикува техните откровени мнения за всяка фирма-клиент. Това се спазва дори и фирмата да е клиент от години и за това време да е дала стотици хиляди на Upwork като посредник. Трият се акаунтите дори и на такива клиенти. Като българка много се учудих, но не по-малко беше тяхното учудване на моя въпрос защо правят така. „Наказваме ги, защото така не се върши работа!” отвърнаха те.

Договорите, които се сключват са за определено време. Има и безсрочни такива. Заплащането е гарантирано. Например има оферти за въвеждане на данни – 40 часа на седмица, да, но ако владеете два чужди езика (английски и още един) заплатата може да надхвърли 2500 лв. на месец.

Пари

Нередовни доходи – да, но пък какви! Да имаш на разположение компетентен програмист, учител, дизайнер или преводач по всяко време си има цена и това се знае дори и в България. От даден проект или спешна работа може да се изкара повече отколкото за цял един месец същата работа на трудов договор. Разбира се, трябва да се спазват кратки срокове и може да се наложи да работите в така-наречените anti-social working hours (демек когато хората си пият ракията). Даже най-вероятно ще се наложи. Като цяло работата на фрийланс не е привлекателна за хора свикнали със стандартното работно време от 9 до 5 и от понеделник до петък.

Удобство

Това, че се работи от вкъщи е изцяло предимство на свободната практика. Спестяват се разходи за транспорт. Не висите в задръствания. Не мръзнете по спирките. Не се тревожите, че климатикът в офиса е точно зад вас и ще настинете. Работата от вкъщи също е единствената възможност за хора със заболявания, които не им позволяват да се придвижват лесно, да имат някакви доходи.

Разнообразие

За един учител фрийлансът е особено удачен. Защо да ходите в някакво училище за 500 лв. на месец когато можете да преподавате от вкъщи? Да, сигурност няма да има. Учениците ви не винаги ще си спазват уговорките и пропуснатите часове няма да ви се заплатят. Въпреки всичко ще взимате повече пари, отколкото в едно училище или школа, и ще работите с мотивирани, интелигентни хора, които наистина искат да научат нещо.

Независимост

Това е едно от най-големите предимства на фрийланса. Ако не ви допаднат колегите или шефа, след края на проекта няма да имате контакт с тях. При все това добрият фрийлансър има адекватни комуникативни и социални умения – това, че работите от вкъщи не значи, че работите сам.

Недостатъци

Разбира се, работата като фрийлансър си има и недостатъци – никой няма да ви плаща здравни и пенсионни осигуровки. Трябва да си ги плащате сами. Но това не е чак такъв голям проблем. Има най-различни варианти за самоосигуряване, за които можете да научите повече от сайта на НОИ.


Тази публикация е написана от нашия гост-автор Даниела Кирова – преводач, преподавател, уеб дизайнер и психолог на свободна практика. Блог: http://www.printhai.wordpress.com


RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 01.06.2019

    […] че го направих. В момента помагам в семеен бизнес, фрийленсвам си и имам свободата да разползагам с времето си и да се […]