Напускането на работа преди края на първата година във фирмата – рискове, възможности и препоръки

Писане на CV

Вие сте започнали наскоро работа, но поради някаква причина вече обмисляте възможността да напуснете? От законова гледна точка това не би представлявало проблем, при условие, че изпълните ангажиментите си към работодателя, заложени в трудовия ви договор.

Но в случая не бива да ви тревожи липсата на законови възможности за напускане преди края на първата година във фирмата, а евентуалните рискове, които това крие за бъдещото ви кариерно развитие.

Какво може да се случи, когато вземете решението да предприемете тази стъпка?

Първо, това ще създаде много лошо впечатление във вашия работодател. Не забравяйте, че каквато и да е причината, поради която искате да напуснете, за вас вече са вложени значителни средства. По данни на проучване на Resoomay, публикувано в портала theundercoverrecruiter.com наемането на неподходящия служител може да доведе до загуба на 298% от инвестицията в него.

Защо трябва да знаете това?

Защото след като сте решили да напуснете преди края на първата година, вие моментално се превръщате в този неподходящ служител. Вашият работодател очаква от вас да му помогнете чрез уменията си да разреши належащите проблеми във фирмата, както и да постигне нови успехи. Както сами разбирате, това не може да се случи за един толкова кратък период от време, какъвто са няколкото месеца, прекарани на това работно място.

Чрез напускането си вие ще предизвикате следните непредвидени разходи за работодателя:

 • Разходи за първоначалното ви наемане
 • Обезщетение при напускането ви
 • Разходи за поддържането на работното ви място
 • Разходи за справяне с евентуалните сривове в работния процес, които могат да настъпят след напускането ви
 • Разходи за ново назначение на служител на вашето работно място и неговото обучение
 • Разходи за пропуснати ползи и други

Но най-голямата загуба ще бъде загубата на доверие и на време

А това са много ценни ресурси за всеки работодател, които той не може да си позволи да пилее безразборно.

Какви са най-големите потенциални рискове за вас?

Негативно мнение за вас

Това е първият голям риск, който крие напускането на работа преди края на първата година – изказването на отрицателно мнение за вас пред бъдещия ви работодател. Както знаете, в днешно време не е рядкост от една фирма да проучват кандидатите за техните работни позиции. В случай, че вашият бивш работодател е настроен отрицателно към вас, то има голяма вероятност потенциалният ви бъдещ работодател да не получи добри отзиви от негова страна. А това може да ви коства една наистина добра кариерна възможност!

Пренебрегване на вашето CV

Другият голям риск от напускането на работа преди края на първата година е свързан с вероятността вашето CV да не бъде разгледано внимателно от новия ви работодател или дори да не пожелае да ви проучи. Реално погледнато при отсяването на кандидатурите голяма роля играе опита, който притежавате. В България трудовият стаж все още се използва като основно средство за преценка дали притежавате точно този опит. Поради тази причина отразяването в CV-то ви на факта, че сте напуснали преди края на първата година може да се изтълкува като липса на достатъчно опит от страна на потенциалния ви бъдещ работодател. Той просто може да не пожелае да разгледа вашата кандидатура докрай.

От друга страна това може да се тълкува и като сигнал, че вие няма да сте достатъчно лоялен служител. След като веднъж сте решили да напуснете преди края на първата година, то можете да направите това отново. А никой работодател не желае да поеме този риск, без да има гаранции, че опасенията му са неоснователни! Както можете да се досетите, това отново би намалило драстично шансовете ви да получите тази работа.

Но как да постъпите, ако наистина имате основателни причини да напуснете сегашната си позиция?

В такъв случай се възползвайте от законовите си права и го направете! Ако се чувствате несигурни, нещастни или пък ви липсва нужното поле за развитие, то в никакъв случай не правете компромис! Единственото, което трябва да направите е да успеете да се разделите максимално безболезнено с вашия работодател. За целта е строго препоръчително да си намерите нова работа, преди да уведомите ръководството за вашето напускане. Трябва да знаете, че независимо че сте били на това работно място за период по-кратък от една година, вие бихте могли да представлявате сериозен интерес за някои работодатели. За целта обаче трябва да постъпите разумно и да се възползвате от статута си на активно-пасивен кандидат за работа.

За целта търсете активно работа в различните борси, като най-удобният начин за това е онлайн. Но в никакъв случай не се ограничавайте само до това! Опитайте се да направите всичко възможно да си осигурите препоръка за работа от ваш контакт в друга фирма. Така, ако в нея се създаде работна позиция, за която сте подходящ, вашето CV ще бъде разгледано с много по-голям приоритет, отколкото ако кандидатствате самостоятелно. Работодателите ще направят това, защото имат доверие на техните служители. Те знаят, че няма да препоръчат кандидат, който няма да успее да се впише в работните изисквания. Нещо повече – това е един от начините за качествено достигане до толкова ценните активно-пасивни и пасивни кандидати за работа. Чрез такава препоръка вие моментално можете да избегнете част от рисковете, за които споменах по-горе.

От тук нататък вероятността да бъдете поканени на интервю е много голяма! Имайте предвид, че вече със сигурност имате преднина пред другите кандидати за тази работна позиция, но битката далеч не е приключила. Новият ви работодател със сигурност ще желае да научи какви са причините, поради които бихте искали да напуснете сегашната си работа. А също така и защо това се случва преди да е изтекъл периодът от една година. Тук трябва да бъдете наистина много внимателни! При никакви обстоятелства не бива да се оплаквате от сегашния си работодател и колеги! Също така не бива да обсъждате и работния процес и други въпроси, които могат да нарушат декларацията за конфиденциалност, която най-вероятно сте подписали.

Акцентирайте на липсата на развитие. Кажете, че сте доволни от сегашния си работодател, но просто вече сте достигнали лимита на възможностите, които това работно място ви предлага. Нормално е да се нуждаете от нови кариерни предизвикателства. Не забравяйте да уточните и защо сте убедени, че можете да получите това от новия работодател! Наблегнете и над уменията, които притежавате. Разяснете как считате, че можете да допринесете за успеха на тази компания, независимо че нямате достатъчно голям трудов стаж. Бъдете позитивни и подходете уважително. Така имате всички шансове да получите тази възможност за положителна промяна във вашето кариерно развитие.

След като веднъж сте получили покана да започнете работа, вече е само въпрос на отработване на срока за предизвестие за напускане на старата ви работа. Така дори и да сте създали някакво негативно отношение в сегашния ви работодател, то това няма да се отрази на решението на новия и следователно няма да повлияе отрицателно на кариерата ви.

Но все пак имайте предвид и тези финални съвети:

 • Независимо, че сте си намерили нова работа, направете всичко възможно, за да се разделите положително със сегашния си работодател. Никога не се знае дали няма да ви се наложи отново да работите заедно (косвено или пряко);
 • Постарайте се да намерите нова работа преди да напуснете старата. Независимо, че винаги имате шанс (макар и малък) да бъдете наети на същата позиция в друга компания, след като сте напуснали преди края на първата година, то най-добре е да сте уредили този въпрос преди напускането си!
 • Възползвайте се от всички възможности за получаване на препоръка! Това може да стане чрез лични контакти, чрез активното ви участие в социалните мрежи или пък чрез social jobbing платформите като Share.jobs.
 • Не прибягвайте до чести смени на работата! Това намалява шансовете ви да получите препоръка и респективно нова кариерна възможност.
 • Никога не спирайте да се развивате в избраната от вас област!

Успех!


Тази публикация е написана от нашия най-нов гост-автор Даниел Ангелов, специалист по социално-медиен маркетинг към социалната платформа за набиране на кандидати Share.jobs. Благодарим на Даниел за чудесните съвети! Надяваме се, че ще ви бъдат изключително полезни!

Илюстрация: http://picjumbo.com/girl-writing-in-a-diary/


RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...