Ако сте недоволни от работата си… Част 2

(Продължение от част 1)

Ако сте попаднали на място, където работата, обстановката или отношението на колеги или началници към вас не ви харесва, трябва да се замислите къде е причината за това. И както казва Michael Jackson, започнете с човека в огледалото.

Вгледайте се в себе си

Задайте си следните въпроси:

 • Достатъчно кадърен ли съм за тази работа? Справям ли се добре със задълженията си?
 • Оценявам ли подобаващо усилията и труда на моите колеги? Успявам ли да се сработя с тях? Умея ли въобще да работя в екип?
 • Споделям ли активно своите виждания за работата с шефовете? Участвам ли в разпределението на задачите или просто се скатавам с надеждата, че работата ще ме подмине?

Една основна черта на националния ни характер на нас, българите, е да обвиняваме винаги някой друг за собствените си проблеми. Изисква се доста смелост да се обърнеш към себе си и да си зададеш тези въпроси. Но, както се казва в поговрката, съдбата награждава само смелите.

Първият въпрос, който трябва да си зададете, е дали това е „вашата“ работа – дали това е работата, която ви харесва и би ви донесла удовлетворение и дали вие сте способни да я вършите добре. Ако дълбоко в душата си не се кефите на тази работа, значи тя не е за вас. По-добре помислете кое е това, което би ви радвало да го работите и сменете професията. Най-голямата част от нашия живот преминава в работа и да вършиш нещо, което не ти харесва, означава да превърнеш живота си в мъчение. Не си струва похабените нерви и душевния тормоз, колкото и пари да получавате.

Ако работата наистина ви харесва, но виждате, че не се справяте добре, тогава потърсете помощ. Опитайте се да намерите наставник (ментор), който да ви покаже тънкостите на занаята и да ви вдъхне кураж и увереност, че можете да се справите. Поискайте да ви включат в програми за обучение и повишаване на квалификацията или се заемете сами със своето обучение. Когато постигнете по-високо ниво на знания и умения, ще видите, че работата ви не е чак толкова неприятна, а и околните ще гледат на вас с други очи.

Уважавайте труда на колегите си

Опитайте се да разберете в какво точно се състои тяхната работа и с какво тя допринася за цялостния успех на вашата фирма или организация. Оценете подобаващо техния труд и техните знания. Научете кои техни умения правят приноса им за фирмата уникален и се възползвайте от тях.

Бъдете отзивчиви и услужливи. Дори да смятате, че вашите колеги не вършат нищо полезно, предложете им своята помощ и сътрудничество. Дайте им шанс да израснат и да намерят онова, с което могат да бъдат полезни на фирмата. Не завиждайте и не се озлобявайте срещу тях. Рано или късно всеки получава това, което заслужава. Бъдете добри, за да получите добро.

(Следва продължение)

Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. 24.11.2007

  […] Ако сте недоволни от работата си… Част 2 […]

 2. 03.12.2007

  […] Ако сте недоволни от работата си… Част 2 […]

 3. 04.12.2007

  […] Ако сте недоволни от работата си… Част 2 […]

 4. 11.01.2008

  […] и енергията си в оплакване и самосъжаление, вместо да предприемат някакви активни действия за подобряване на своето […]

 5. 25.03.2011

  […] пари и после страдат от това, че не я харесват, че не се развиват или че просто е […]