15 чудесни начина да се отпуснете на работното място

RelaxВсички, които работят в офис страдат от напрежение и стрес. По този повод в блога LifeRemix се появи статия, предлагаща 15 съвета за отпускане и релаксация на самото работно място. Идеите са лесни (повечето от тях) и ефективни, и затова искам да ги споделя с вас.

Закусвайте е първият съвет и той е съвсем резонен. Закуската не само ни зарежда с енергия за деня, но и създава чувство на комфорт и увереност, необходими ни да се справим със задачите за деня.

Отидете на работа по-рано. Това по принцип е добра идея, защото по този начин хем си спестявате тежкия трафик, хем започвате работния ден на спокойствие, когато все още колегите не са дошли. За съжаление, хора като мене, които са по-активни през нощта, обичат да си поспиват до късно и рядко спазват точно този съвет.

Намерете време да медитирате и дишайте дълбоко са други два полезни съвета, които чрез физически упражнения водят до подобряване на душевния мир и респективно до по-добро психическо здраве.

Инвестирайте в ергономичен стол. Аз вече съм писал за това колко важно е човек, който по цял ден седи на бюро да си създаде ергономично работно място. Съветът тук е малко по-радикален: дори и вашият работодател да не желае да се погрижи за вашето здраве, вие сте длъжни да направите това. Аз лично не съм виждал български служител да си купи ергономичен стол за офиса за собствена сметка, но съм убеден, че ако държите на здравето си, това е добра идея.

Вкарайте безпорядъка в ред – подредете си бюрото и десктопа на компютъра. Всяко нещо, което се мотае пред очите ви, колкото и дребно да е то, ви разсейва и затормозява. Поддържайте работното си място подредено – това ще ви създаде чувство на спокойствие и комфорт.

Изолирайте се от външните дразнители – носете слушалки и слушайте музика – два съвета в едно. Разбира се, тук също може да се поспори. За някои хора слушането на музика успокоява и не пречи на работата, но при други самата музика се превръща в дразнител и пречи на концентрацията. Преценете сами доколко да се възползвате от този съвет. Една идея от мен – ако се почувствате уморени, пуснете си музика за малко, за да си починете и след това изключете музиката и продължете с работата. Музиката просто ще ви зареди с енергия без да ви пречи.

Вземете си целия час от обедната почивка. Изключително силно подкрепям този съвет! Обедната почивка не е дадена само за да се нахраните. Много хора даже въобще не излизат от офиса и се хранят на бюрото си. Това е много вредно. По-добре е да излезете навън, за да се разведрите, да се поразходите наоколо (ако има къде), да хапнете спокойно, без да бързате, за да възстановите максимално силите и енергията си и да можете да продължите да работите ефективно до края на деня без това да ви тежи.

Подремнете си следобед. Супер идея, само дето в повечето случаи няма как да се осъществи, защото повечето от нас работят на непрекъснат работен ден. Все пак, след доброто похапване на обяд, на всички нас работния ентусиазъм леко спада и желанието за сън надделява. Ако можете да си позволите – поспете си малко – действа много освежаващо и е много по-здравословно решение от наливането с кафе.

Ако нямате възможност за сън – поиграйте си. Не е задължително да е на компютърна игра – просто всяка форма на забавление или занимание с лични интереси, е чудесен начин за освобождаване от стреса, включително четене на хороскопи, писане в блог или рисуване.

Изключете си електронните досадници – месенджърите и автоматичната проверка на пощата. Вярно е, че ни помагат да сме във връзка с нашите приятели и познати, но понякога твърде силно се намесват в живота ни и ужасно много пречат на работата. Постоянното появяване на нови съобщения не само ни разсейва, но и създава чувство на стрес.

Смейте се. Едва ли някой се съмнява в лечебните свойства на смеха и въпреки това рядко се сещаме да се посмеем на нещо през работния ден. Това е най-лесното и най-ефективното средство за борба със стреса и за поддържане на жизнения тонус. Намирайте си повод всеки ден за една малка доза смях и животът ви ще се превърне във весело и приятно приключение.

И в заключение, ако нито едно от тези средства не помага и се чувствате зле, уморени и претоварени, може би трябва да си зададете въпроса дали това място е подходящо за вас и дали не е време да си потърсите нова работа.

Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Апостол Апостолов каза:

    Всичките тези съвети могат да бъдат много успешно заменени с една „чертичка“ кока…